Sajtos karfiol
Keveset, de finomat! A tartós eredményre vezető fogyókúra és egészséges ételek fogyasztásának ez a jelmondata nagyon kifejező. Persze nehéz megvalósítani, mert, ha valaki (pl. én), aki életének első szűkös 15 éve után hozzászokott 50 évig a szénhidrátban és zsírban bőséges étkezéshez, annak komoly elhatározásra és következetességre van szüksége ahhoz, hogy azt meg is valósítsa.
Lehet kompromisszumokat is kötni: a „keveset, de finomat!” helyett, „a sok zöldséget!” jelmondat is elfogadható a súlycsökkentés érdekében. Nézzünk egy ilyen receptet, amelyből bármennyit megehetsz, nem fogsz tőle hízni, sőt, minél többet eszel, annál nagyobb az esélyed az egészséges életmódra való rátérésre. Ennek azonban az a feltétele, hogy amit eszel, az ízletes, fűszeres és gusztusos legyen!
A sajtos karfiol lényege a sok karfiol, de liszt nélkül, krumpli nélkül, (bármilyen szénhidrát nélkül) zabpehellyel, tejföllel, sajttal és sóval. A karfiolt vízbe teszem, és a vizet felforralom, majd ezt a vizet kiöntöm. (A karfiol gyomorpuffasztó hatását ezzel lényegesen csökkentjük és ez a célja a későbbi köménymagnak is.)
A második, sós, vízben puhára főzzük a karfiolt és sok köménymagot teszek bele. A karfiol puhaságát a vastag ágakon kell kipróbálni. A második vízből megtartunk egy pohárral, hogy a tepsi (lábos, jénai) aljára öntsük, mert ezzel kiváltjuk a tepsi aljának beolajozását (zsirozását, vajazását). A rózsáira bontott karfiol szétterítjük a tepsiben, és a rózsák tetejére a fele tejfölt rákenjük. A másik fele tejfölbe belekeverjük a zabpelyhet, és 1 egész tojás, kicsit sózzuk, majd ezt a keveréket is elsimítjuk a puha karfiolon.
Egyesek a karfiolt pirított zsemlemorzsával dúsítják, de azt javaslom, hogy szilárd jellemként ezt a kísértést utasítsák vissza! (Pedig nagyon finom a szénhidrátnak ez a fajtája - is.)
A tepsiben levő fűszerezett karfiolt 20 percig 250 C fokon pirítjuk. Az aranysárgára pirult ételt éles késsel kockázzuk és egyenes lapáttal tálaljuk, majd a kockák esetleg sérült éleit a helyére illesztjük. A tejföl szerelmeseinek további tejfölt teszünk az asztalra, sőt, a chili kedvelőknek por vagy pehely formájában adunk erősítési lehetőséget. Ha az erőspaprikát és a fokhagymaport a tejfölbe keverjük, akkor az étel neve kiegészül egy szóval: „sajtos karfiol - legényesen”.
Íme, az ehető zöldség, amely ízletes, fűszeres és gusztusos!
A bevásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a karfiol 40%-át, a héjazatot, csak a tengerimalac eszi meg. Már többször láttam, hogy a bevásárló központokban egyes vásárlók a héjazatot a szemétbe dobják, és csak a héjtalan karfiolt mérik le e mérlegen. Viszont már olyan pénztárost is láttam, aki ezt észrevette, és nehezményezte.
Bevásárló lista 4 személyre
1 kg karfiol (héjtalanul)
0,85 kg tejföl 20% (egy nagy doboz)
0,1 kg zabpehely
0,4 kg zsíros sajt (trapista)
Só, köménymag, chili por/pehely Jóétvágyat!