2017.10.05.
18:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egészséges ételek: sajtos karfiol

Sajtos karfiol

Keveset, de finomat! A tartós eredményre vezető fogyókúra és egészséges ételek fogyasztásának ez a jelmondata nagyon kifejező. Persze nehéz megvalósítani, mert, ha valaki (pl. én), aki életének első szűkös 15 éve után hozzászokott 50 évig a szénhidrátban és zsírban bőséges étkezéshez, annak komoly elhatározásra és következetességre van szüksége ahhoz, hogy azt meg is valósítsa.

Lehet kompromisszumokat is kötni: a „keveset, de finomat!” helyett, „a sok zöldséget!” jelmondat is elfogadható a súlycsökkentés érdekében. Nézzünk egy ilyen receptet, amelyből bármennyit megehetsz, nem fogsz tőle hízni, sőt, minél többet eszel, annál nagyobb az esélyed az egészséges életmódra való rátérésre. Ennek azonban az a feltétele, hogy amit eszel, az ízletes, fűszeres és gusztusos legyen!

A sajtos karfiol lényege a sok karfiol, de liszt nélkül, krumpli nélkül, (bármilyen szénhidrát nélkül) zabpehellyel, tejföllel, sajttal és sóval. A karfiolt vízbe teszem, és a vizet felforralom, majd ezt a vizet kiöntöm. (A karfiol gyomorpuffasztó hatását ezzel lényegesen csökkentjük és ez a célja a későbbi köménymagnak is.)

A második, sós, vízben puhára főzzük a karfiolt és sok köménymagot teszek bele. A karfiol puhaságát a vastag ágakon kell kipróbálni. A második vízből megtartunk egy pohárral, hogy a tepsi (lábos, jénai) aljára öntsük, mert ezzel kiváltjuk a tepsi aljának beolajozását (zsirozását, vajazását). A rózsáira bontott karfiol szétterítjük a tepsiben, és a rózsák tetejére a fele tejfölt rákenjük. A másik fele tejfölbe belekeverjük a zabpelyhet, és 1 egész tojás, kicsit sózzuk, majd ezt a keveréket is elsimítjuk a puha karfiolon.

Egyesek a karfiolt pirított zsemlemorzsával dúsítják, de azt javaslom, hogy szilárd jellemként ezt a kísértést utasítsák vissza! (Pedig nagyon finom a szénhidrátnak ez a fajtája - is.)

A tepsiben levő fűszerezett karfiolt 20 percig 250 C fokon pirítjuk. Az aranysárgára pirult ételt éles késsel kockázzuk és egyenes lapáttal tálaljuk, majd a kockák esetleg sérült éleit a helyére illesztjük. A tejföl szerelmeseinek további tejfölt teszünk az asztalra, sőt, a chili kedvelőknek por vagy pehely formájában adunk erősítési lehetőséget. Ha az erőspaprikát és a fokhagymaport a tejfölbe keverjük, akkor az étel neve kiegészül egy szóval: „sajtos karfiol - legényesen”.

Íme, az ehető zöldség, amely ízletes, fűszeres és gusztusos!

A bevásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a karfiol 40%-át, a héjazatot, csak a tengerimalac eszi meg. Már többször láttam, hogy a bevásárló központokban egyes vásárlók a héjazatot a szemétbe dobják, és csak a héjtalan karfiolt mérik le e mérlegen. Viszont már olyan pénztárost is láttam, aki ezt észrevette, és nehezményezte.

Bevásárló lista 4 személyre

1 kg       karfiol (héjtalanul)

 0,85 kg tejföl 20% (egy nagy doboz)

 0,1 kg    zabpehely

 0,4 kg    zsíros sajt (trapista)

 Só, köménymag, chili por/pehely                                                                                           Jóétvágyat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr712931413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása