A magyaros saláta egy átmenet a hagyományos magyar (hús-hagyma-paprika) konyha és a vegetáriánus (húsmentes) zöldség ételek között. Talán a híres magyar komikus, Kabos Gyula a „Hippolit a lakáj” c. filmből szállóigévé vált mondata lehet jellemző erre ételre: „Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit!” És már is itt vagyunk az egyik lényeges elemnél: kicsi adagot készítsünk!
A nagymamáink, édesanyáink nem szeretik az élelmiszerek/hozzávalók méricskélését, és különösen nem kedvelik, ha valaki a mélytányérba egy kanál levest szed magának. Azonban most barátkozzunk meg a kisadaggal. Az ilyen kisadagot régen (XX. sz. első harmadában) „zóna” adagnak nevezték, amelynek a napi étkezésben[i] a reggeli és a ebéd, illetőleg az ebéd és a vacsora között volt a helye, de a szingliknél vénkisasszonyoknál, agglegényeknél) főétkezésnek is elment. A zóna a XXI. sz. gyorséttermeiben a fél adagot[ii] jelenti.
Az elfogyasztott ételek súlya a magyaros konyhában a leves-főétel páros=70-80 dkg, a francia konyhában a 4-5 fogásos kisadagok=35 dkg a jellemző.
A magyaros saláta tálalható önálló zónaételként (15 dkg) és főételként (35 dkg) egyaránt, sőt köretként is szervírozható (8 dkg sülthús + 15 dkg magyaros saláta). A magyaros saláta könnyedségének megőrzése érdekében 1 vékony szelet fekete kenyeret vagy 1 sajtos rudat tehetünk hozzá, és kerüljük a kenyeret.
Jelen esetben a magyaros salátát főételként készítjük el.
Bevásárló lista 4 főre
8 db felső filézett csirkecomb (bőr nélkül)
2 nagykanál libazsír (vagy más)
1 db jégsaláta
2 db főtt tojás
1 nagy sárgarépa reszelve
1 db póréhagyma
10 dkg pirított zsemlekocka
1 dl görög joghurt
Fokhagyma krém
Olivaolaj
Só
Metódus
A bőrtelenített és csontalanított felső csirkecombokat kiskockára vágjuk. A forró libazsírba belevetjük (Vigyázat! Fröcsköl!), és kevergetjük, amig serceg. A lábas alját keverjük, mert gyorsan odaéghet, azonban egy kis öntet vízzel vagy borral ezt megakadályozzuk. Ha a csirkehús kifehéredett további kevés vizet, bort vagy alaplét töltünk hozzá, megsózzuk és lefedjük. Sok majorannával fűszerezzük a csirkekockákat, fokhagymával is ízesítjük.
A jégsalátából kivágjuk a torzsát, és szépen szalagokra csíkozzuk., beletesszük egy nagy tálaló edénybe. A főtt tojásokat apróra kockázzuk, a sárgarépát lereszeljük csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. Az egészet összekeverjük a csirkekockákkal. A csirke zsírjában megpirítjuk a póréhagymát és a zsemlekockákat (1 perc), a zsiradékkal és a joghurttal együtt a tálalóedényben mindent összekeverünk. Kétszersülttel vagy sajtos rúddal együtt kínáljuk.
Jóétvágyat!
[i] http://mek.oszk.hu/cgi-bin9/czuczor2.cgi?kezdobetu=Z&szo=Z%C3%93NAP%C3%96RK%C3%96LT&offset=18