2016.11.22.
10:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hajléktalanok szavazása az USA-ban

Az USA-ban szavazhatnak-e a hajléktalanok?

A kérdésre válaszol Szimonisz László, USA állampolgár

1. Igen, 'regisztráltathatják magukat, ha szándékuk van azon a területen tartózkodni egy meg nem határozott időre'.

2. Egy címet meg kell adniuk, ahol 'lehajtják a fejüket'.  Ez lehet egy utcasarok kereszteződés, vagy például a '14.-ik utcai híd alatt' is.

3. Ha teljesen vidéki területen lakik, akkor egy falunevet, illetve az országút számát meg kell jelölniük.

4. Lakcím megjelölés tekintetében, meg kell adniuk egy kézbesíthető címet. Ez lehet egy 'menhely', ahol a regisztrációs kártyáját megkaphatja. Nem kell feltétlenül ott laknia.

5. 29 nappal a választási határidő előtt kell magát regisztráltatni.
6. Nem kötelező bizonyos napokon ott tartózkodnia, de október tizedikéig regisztráltatni kell magát.

7. Ha 'elköltözik' a regisztrációs helyéről egy másik választókörzetbe (az államon belül), akkor a következő elnökválasztáson, illetve minden közbeeső választáson szavazhat az eredetileg regisztrált körzetében.

Akkor ha 'elköltözik' más államba harminc napon belül a következő elnökválasztás elött, akkor leadhatja szavazatát a korábbi választókörzetében (Virginia államban), de csak az elnökre, illetve alelnökre szavazhat.

8. A regisztráláshoz fényképes igazolvány bemutatása nem kötelező, de ha van Társadalombiztosi száma, azt meg kell mondja. Ha nincs, akkor is regisztrálhat, de meg kell mondja, hogy nincs.

9. A szavazáshoz személyazonosság bizonyítása szükséges. A következők elfogadhatók: Virginia szavazókártya, TAJ kártya, érvényes Virginia jogosítvány, illetve akármilyen más Virginia állambeli igazolvány, vagy szövetségi fényképes igazolvány, melyet a munkáltatója állít ki. Ha egyiket sem tudja bemutatni, akkor is szavazhat ha aláír egy hitelesítést hogy már korábban regisztráltatta magát. Ebben az esetben feltételes szavazónak számít és csak akkor számolják a szavazatát, ha a Bizottság később hitelesíti az állítás valóságtartalmát.

10.Egy szavazó nevét egy inaktív listára helyezik, ha egy postán elküldött felhívásra harminc napon belül nem válaszol.

-- Ha a szavazó nem vesz részt a négy évenként tartandó elnökválasztáson és nem értesíti a választási bizottságot, akkor a második választás előtt a regisztrációt törlik.  (Ez mindenkire vonatkozik)

11. Ha valaki nem biztos, hogy a neve a listán van-e, bármikor érdeklődhet az illetékeseknél.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás külföldi választás USA elnök választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4711988162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása