2016.10.22.
11:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A Magyar Köztársaság kikiáltása - 1989. október 23.

Október 23. kettős nemzeti ünnep.

Felbojdult az ország közvéleménye, amikor a Kossuth Rádió 1989. januárjában[i] bemondta, hogy ellenforradalom helyett népfelkelés történt 1956-ban. A rendszerváltást követően a harmadik Magyar Köztársaság törvénybe[ii] is iktatta az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének a napját.

Kettős nemzeti ünnep lett október 23-a, mert a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja is nemzeti ünnepnek lett nyilvánítva.

1956-hoz nagyon kevés személyes élmény fűz, mivel 4 éves voltam, de annál fontosabb számomra 1989. október 23-a.

A Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon 1989. júniusa óta a választási törvény szövegezéséért voltam felelős, mint a választási iroda osztályvezetője. Egész nyáron azon dolgoztam, – más belügyi, az igazságügyi minisztériumi kollégákkal és a korabeli ellenzéki pártok szakértőivel együtt, - hogy a tárgyalások politikai eredményéből mielőbb törvényjavaslat szöveg szülessen. A politikai tárgyalások sikerre vezettek, és elkészült az országgyűlési képviselők választásról szóló törvény, amely 2010-ig jól szolgálta a demokratikus választások ügyét. Az új választási törvény egy nagyobb törvényalkotási csomagnak csupán egy része volt: az Alkotmány módosítása volt a politikai tárgyalások megkoronázása, amely kinyilvánította a Magyar Köztársaságot.

Az új Alkotmány hatályba lépésének a napja október 23-a volt. Az Országgyűlés elnöke, Szűrös Mátyás, (aki ideiglenesen ellátta a köztársasági elnöki feladatokat is) a Kossuth téren, az Országház egyik erkélyéről, déli 12 órakor, jelentette be a KÖZTÁRSASÁG államformáját.

https://www.youtube.com/watch?v=NxMv9hB8PVM

A Kossuth téri rendezvényen - fiú gyermekemmel, Andrással együtt - jelen voltunk. Úgy éreztem, hogy a választási törvényben kifejtett munkám hozzájárult a köztársaság létrehozásához, és akkor is ott kell lennem, ha egyébként nem kaptam/nem kaptunk meghívót a köztársaság kikiáltására. Másrészt egy családi ügyet is kellett intéznünk a tizennégy éves fiammal közösen a Kossuth tér szomszédságában, így egy utazással mind a két dolgot megcsinálhattuk egyszerre.

Minden évben, október 23-án, egy gondolat erejéig megemlékezem erről a napról – legalábbis magamban. A kettős ünnepből a köztársaság napja egyre kisebb jelentőséget kapott a hivatalos állami ünnepségeken, Míg a Fidesz parlamenti többség az új alaptörvényből törölte is a nemzeti ünnep megjelölést 1989. október 23-a mellől.

Október 23-a alkalmából köszöntöm azokat a választópolgárokat, politikusokat, köztisztviselőket, akiknek ma is jelent valamit a köztársaság. Hallgassuk meg együtt Bródy János dalát:

https://www.youtube.com/watch?v=dFb4FqNgo7M&list=RDdFb4FqNgo7M


 

[i] A bejelentés 1989 január 28-án történt a 168 óra c. műsorban.

[ii] A Magyar Köztársaság állami ünnepeiről szóló 1991. évi VIII. tv. 1. § c) pontja:
(A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe)…c) október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás videó demokrácia pártok magyar választások története 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr711829153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása