2016.08.07.
11:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi bucka

Budaörsi buckát süssünk vasárnap!

A muffin[i] eredetileg angolul édes süteményt[ii] jelentett. A muffin sütőben nem csak édes süteményeket lehet készíteni, hanem bármilyent, így a kezdeti édes irány kiegészült sós változatokkal is. Én a muffin sütőt fasírt elkészítésére is használom, sőt, halat is lehet benne készíteni.

A muffin sütő a mérete miatt kiválóan alkalmas előételek készítésére, kerti partikon kiegészítők felszolgálására, gyermekzsúrokon a pocsékba menő mennyiségek csökkentésére. A muffin sütő kelyhe általában tapadásmentes, így nem szükséges olajjal/zsírral kikenni. A papírból készült muffin kapszli alá elegendő a szokásos tepsit tenni.

A pirog[iii] a szláv konyha sajátja, a szó orosz eredetű. A kisebb méretű pirozski lehet előétel, utcai étel vagy desszert is, sós és édes töltelékeket egyaránt tartalmazhat. Az ukrán konyha a céklaleves[iv] mellé elengedhetetlennek tartja a pampuskát[v], amely kelt tészta fokhagymás olajjal sütve.

Palóc leveshez kerestem olyan kiegészítőt, amellyel együtt gyakorlatilag egytálétellé változik Mikszáth Kálmán „A jó palócok”[vi] levese.

Első ötletem a krumplis pogácsa[vii] volt, amely hagyományosan adható a tartalmas levesek (pl. gulyás) mellé. A krumpli, mint hagyományos tót-palóc alapanyag nehézebbé teszi a tésztát, ezért könnyedebb megoldást kerestem. Így akadtam a tejfölre, amely könnyíti a tésztát, és a tejföl - a tót - sváb hagyomány szerint – bármilyen ételhez/ben adható, főzhető, süthető.

A bucka[viii] a muffin és a pirozski hagyományok ötvözete, csekély újítással. A bucka szó eredetileg halmot, dombot jelent magyarul, és ha rápillantanak a fényképre, akkor valóban hasonlítható egy kicsi halamhoz, ugyanúgy, mint a muffin vagy a pirozski. A tészta összetevőinek egy része is azonos: liszt, sütőpor (élesztő), folyadék a gyúrhatósághoz. A liszt kiválasztásában a „kétszerfogós”-t[ix] részesítettem előnyben. Ez a lisztfajta a szemcseméretben különbözik a többi liszttől, és a hagyomány szerint ez a legalkalmasabb a pogácsa félék  sütésére. A tölteléket nem a kinyújtott tésztába kell beletenni és azt összezárni, hanem a tésztába kell belegyúrni. A döntésünk szerint sütnivaló kolbász húst vagy fűszerezett daráthúst süssünk meg egy serpenyőben, és a zsírt elhagyva keverjük a tésztához. A sajtot nagylyukú reszelőn engedjük át, majd az kövesse a kolbász/darálthús útját. Akik kedvelik, azok csiliport vagy erőspistát is keverhetnek hozzá, ízlés szerinti mennyiségben.

A sajtos-kolbászos bucka a keresztségben a „budaörsi” jelzőt kapta, mert itt készítettem először a buckát.

A sajtos-kolbászos bucka bevásárló listája:

Liszt                                       0,40 kg

Tejföl                                    0,40 kg

Vaj                                         0,20 kg

Kolbász/darált hús             0,30 kg

 Sajt                                      0,30 kg

 Sütőpor                               2 csomag

                                           nagy csipet

 Metódus

 Az bevásárló lista szerint összekerek mindent (kézzel vagy géppel). Muffin sütőbe adagolom a buckát úgy, hogy ne legyen csurig (a sütőpor dolgozni fog!). 20-25 perc alatt megsütöm 180 fok C-os sütőben. Ha lehetőségünk van rá, akkor melegen-langyosan tálaljuk a palóc leves mellé. Hidegen alkalmas előételnek, tízórainak, uzsonnának, vagy éjfél után a hűtőszekrény nyitott ajtajánál altatónak.

Jóétvágyat!

 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs Rádió Bézs 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr369169078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása