2016.08.02.
20:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Érvénytelen szavazat és az 50% - október 2.

Kedves Zoltán!

Légy szíves segíts!

Terjed az a nézet, hogy?

Elmenni a szavazni és érvénytelenül szavazni, vagy a szavazólapot nem bedobni ugyan annyit ér, mint szavazni nem elmenni. És még annyiban előnyösebb is, hogy így anonim módon nem veszünk részt a szavazásban.

Igaz-e ez?

Nem úgy van-e, hogy aki elmegy és aláír az már bele számít az 50%-os részvételbe, akár hogy is szavaz illetve szavaz-e egyáltalán?

Segítségedet előre is köszönve, tisztelettel: választópolgár

Kedves Választópolgár!

A konkrét kérdésre: a hatályos szabály szerint az országos népszavazás jogilag akkor érvényes, ha az összes szavazó több mint 50 %-a érvényesen szavazott.

Elméleti megközelítésben: a hatályos szabály szakmai tévedésen alapul, mert összekeveri a népszavazás érvényességi (részvételi) és eredményességi kritériumait (az győz, aki az érvényes szavazatok több mint 50-át megkapta).

Politikai megközelítésben: a Fidesz olyan szabályt épített be a törvénybe, amely a legmagasabb követelményt állít egy lehetséges ellenzéki népszavazás elé.

Államfilozófiai megközelítésben: a népszavazási törvény egyéb intézményei (aláírások ellenőrzésének a szűkítése, határon túliak részvételi joga, külföldön élők eliminálása, alkormányellenes kérdés, kampányszabályok stb.) gyakorlatilag kizárják – a kormány által kezdeményezett népszavazás kivételével – az eredményes népszavazás lehetőségét.

Választási szakértőként soha nem fogom azt mondani, hogy a “bojkott”, de ha valaki elmegy szavazni, akkor kettő x-t húzzon be a kettő karikába (körbe), mert minden más módszer lehetőséget ad a csalásra a szavazszámlálás alkalmával.

Ha nem voltam érthető, akkor várom a további kérdéseket vagy ellenvéleményeket.

Üdv Zoltán

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók országos népszavazás választópolgár kérdez 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr768931122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása