2016.05.19.
18:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyitnikék pince 2015-ben: Született feleségek

 

Nyitnikék pince 2015-ben: Született feleségek.

 

Badacsonyban terem a szőlő, budaörsi pincében készül bor már 3 éve. Szigeti Andrea „Nyitnikék” pincéje mindig kristálytiszta fehér borokkal mutatkozik be. A csavaros zárókupakkal ellátott üveg kívülről rendkívül elegáns: nyomdaipari formatervezett címkéje szemre is szépen csavarodik az üveg körül, a feliratok betűkészlete decens és jól olvasható. A reduktív módszerrel[i] készült olaszrizlinget érthető magyar nyelven reklámozza a hátsó címke, és még azt is megtudjuk, hogy a palack hányas sorszámot visel (max. 785.). Korrekt a tájékoztatás arról is, hogy a bor szulfitot tartalmaz[ii].

 

Ha kinyitottuk a zárókupakot nem csapja meg az orrunkat semmilyen kéndioxid (szulfit) illat, és ez már nagyon megnyugtató. Az olaszrizling illata egy kicsit édeskésnek tűnik, ami a női bor jellegre utal. A pohárba kitöltött fehérbornak éppencsak egy kis sárga színe van, kristálytiszta és átlátszó, ahogy a Nyitnikéktől már megszoktuk. Az első korty üde és enyhén savas ízű, és ezt a minőséget a többi korty után is megtartja. Az alkohol térfogataránya 12,5%, amely a boroknál már jelentősnek mondható.

 

„Született feleségek” fantázia nevet visel a 2016. májusában megjelent bor. A saját reklám szerint: friss, üde társ, mint a született feleségek a filmsorozatban. Aki nem nézi a filmsorozatot az is tudja: a jóból is megárt a sok! Egy is éppen elég. Miközben egy decis metszett pohárból iszogatjuk az olaszrizlinget és kis szelet almákat és natúr kétszersülteket majszolunk mellé, még több nagy igazságot is megbeszélhetünk barátainkkal: „Se vele, se nélküle!”, „Egy szükséges és elégséges is?!”. A Született felségek illata édesebb, mint az íze. Csak szokni kell és már fel sem tűnik az ellentmondás, mert a rendszertipikus jellemző lesz.

 

Egészségünkre!

 

http://tothzoltan.blog.hu/2015/06/15/nyitnikek_pince_2014-ben_hosszu_lanykeres

 

http://tothzoltan.blog.hu/2015/06/15/nyitnikek_pince_2014_olaszrizling

 

http://tothzoltan.blog.hu/2014/10/02/bordivatok_valtozasai

 

http://tothzoltan.blog.hu/2014/10/01/noi_bor

 



[i] http://www.mimi.hu/borok/reduktiv_bor.html . A reduktív módszerrel készült bor ellentétes eljárása az oxidatív borkezelés.

[ii] http://www.borvak.sk/hu/blog/ken-a-borban A szulfit kifejezés a kén-dioxidot jelöli (SO2), amely antioxidáns és antibakteriális (fertőtlenítő) hatása miatt tartósítószerként nemcsak a borkészítés során, de az élelmiszeriparban általánosan használt kémiai anyag. A kén-dioxid fontos szerepet játszik a frissesség és a kedvező szín és ízhatások megőrzésében.

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Bor 2016 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr708732660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása