2015.11.19.
19:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mi a különbség a nemzeti minimumot támogatók és elvetők között?

József Attila gyermekkori versében libasültről, új ruháról és cukorról álmodik a „De szeretnék…” c. művében[i]. József Attila egy másik versében a szegény ember gyereke – kis Balázs[ii] - mesét hallgat édesanyjától. A társadalom alsó-szegény rétegében élő anyuka azzal bíztatja kisfiát, hogy ha elalszik, akkor az alsó-középosztályba léphet: „tűzoltó leszel, s katona, vadakat terelő juhász”. Álmában. József Attila a szegény emberek, - a proletárok, a társadalmi egyenlőtlenségeken változtatni akarók, a szolidaritás Jézusi eszméinek - pártján áll. Örökre és visszavonhatatlanul.

A szocializmusban és a rendszerváltást követő évtizedben sokan azt hittük, hogy a „De szeretnék..” és az „Altató” vágyai már megvalósultak.

Solt Ottilia és a Szegényeket Támogató Alap[iii] tevékenysége a rendszerváltás után veszített vonzásából, mert a társadalom többsége bízott a szegénység elfogyásában, de legalább is csökkenésében. A rút valóság azonban nem változott, sőt a szegények[iv] száma egyre növekedett[v]. Már az MSZP kormányok idején is 3 millió szegényről beszélt a média[vi], a szám 4 millióra emelkedett 2014-re[vii].

A Fidesz kormány tagadja a szegénységet, sőt gyermekéhezés már nincs[viii], mert a kormány új tervet dolgoz ki. Amíg kidolgozzák az új tervet, amely visszamenőleges hatállyal is csökkenti a szegénységet, addig is elutasítják a Nemzeti Minimum[ix] törvény-javaslat napirendre tűzését[x] is, ne hogy az Országgyűlésben olyanról lehessen vitatkozni, ami már nincsen.

Vannak-e szegény emberek Magyarországon? Nincs szükség új mérőszámok kidolgozására: csupán az meglevő statisztikai adatokat kell megnézni. Magyarországon egy átlagfizetésből élő négytagú családnak nincs annyi jövedelme, hogy egészségesen táplálkozzon[xi]. A világ különböző országaiban különbözőek a négytagú családok által élelmiszerre költött összegek[xii], azonban Magyarországon nem lehet az a politikai és állami cél, hogy az embereket az éhezés szintjén tartsák azok, akik maguk és családjuk számára milliókat zsebelnek be.

A nemzeti minimum programot az Országgyűlésben a FIDESZ- KDNP képviselők elvetették. 2018-ban a választóknak kell elvetniük azokat, akik a szegényeket tovább szegényíteni és a gazdagokat tovább gazdagítani akarják.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia vészhelyzet kormánypárt 2015 Magyarország Mi a különbség?

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr478092604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása