2015.08.16.
12:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zöldborsós tokány

 

Zöldborsós tokány, hagymás tört krumplival

 

 

 

Bevásárló lista 100 főre 2015 08 16

 

14 kg                     sertés apróhús                                tokányra vágva

 

1 kg                       füstölt szalonna                               nem kell drága

 

3,0 kg                    sertés csont                      alapléhez

 

3,0 kg                    zöldborsó                           lehet fagyasztott is, hüvelyesen 6 kg

 

2 fej                       fokhagyma

 

5,0 kg                    vöröshagyma

 

5 dkg                     őrölt bors

 

0,5 kg                    paradicsompüré              fémdobozos

 

0,5 kg                    zsír

 

1,0 l                       olaj

 

18,0 kg                 burgonya                            csomagolástól függően lehet 20 kg is

 

Opció:                  kovászos uborka

 

 

 

Étel jellege: húsevőknek egytálétel.

 

Étel állaga: az egyes alkotórészek megőrzik önállóságukat, inkább főzelék sűrűségű, mint a leveshez hasonló. A zöldborsó harapható, de nem kemény. A burgonya darabos, részben pürésített.

 

Étel íze: a tokány a pörkölthöz hasonló ízű, de nincs benne pirospaprika, harmonizál a zöldborsóval. A főtt burgonyán átérződik a dinsztelt hagyma jellegzetes íze.

 

Étel színe: a tokány barnás-pirosas színű (pirítástól és paradicsompürétől), a fehér burgonya színét sárgítja az olajon dinsztelt hagyma.

 

Metódus: A dinsztelt hagymát sózzuk és felengedjük egy kevés alaplével. Beforraljuk. A tokányra vágott apróhúst fehér színűre pirítjuk a hagymán. Zsírjára sütjük. Kevés alaplével felengedjük, majd zsírjára sütjük. (Szakaszos pirítás még kétszer.) Paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. A zöldborsót hozzáadjuk, és alaplével puhára pároljuk az egészet. Beállítjuk az ízeket. A megpucolt és kiskockára vágott burgonyát a maradék alaplével felöntjük egy nagylábasban. Ha kevés az alaplé, akkor vízzel pótoljuk. Sózzuk és puhára főzzük. Ha kész, akkor a levet kiöntjük, száradni hagyjuk a főtt burgonyát. A kiskockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, majd karikára vágott vöröshagymát ezen a zsíron/+ olajon dinszteljük. A főtt burgonyát és a dinsztelt hagymát összeöntjük. A burgonyát félig összetörjük, de nem burgonyapürét készítünk.

 

Tálalás: alulra a hagymás törtburgonyát, reá a tokányt helyezzük. Nem kell összekeverni.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr407710276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása