Zöldborsós tokány, hagymás tört krumplival
Bevásárló lista 100 főre 2015 08 16
14 kg sertés apróhús tokányra vágva
1 kg füstölt szalonna nem kell drága
3,0 kg sertés csont alapléhez
3,0 kg zöldborsó lehet fagyasztott is, hüvelyesen 6 kg
2 fej fokhagyma
5,0 kg vöröshagyma
5 dkg őrölt bors
0,5 kg paradicsompüré fémdobozos
0,5 kg zsír
1,0 l olaj
18,0 kg burgonya csomagolástól függően lehet 20 kg is
Opció: kovászos uborka
Étel jellege: húsevőknek egytálétel.
Étel állaga: az egyes alkotórészek megőrzik önállóságukat, inkább főzelék sűrűségű, mint a leveshez hasonló. A zöldborsó harapható, de nem kemény. A burgonya darabos, részben pürésített.
Étel íze: a tokány a pörkölthöz hasonló ízű, de nincs benne pirospaprika, harmonizál a zöldborsóval. A főtt burgonyán átérződik a dinsztelt hagyma jellegzetes íze.
Étel színe: a tokány barnás-pirosas színű (pirítástól és paradicsompürétől), a fehér burgonya színét sárgítja az olajon dinsztelt hagyma.
Metódus: A dinsztelt hagymát sózzuk és felengedjük egy kevés alaplével. Beforraljuk. A tokányra vágott apróhúst fehér színűre pirítjuk a hagymán. Zsírjára sütjük. Kevés alaplével felengedjük, majd zsírjára sütjük. (Szakaszos pirítás még kétszer.) Paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. A zöldborsót hozzáadjuk, és alaplével puhára pároljuk az egészet. Beállítjuk az ízeket. A megpucolt és kiskockára vágott burgonyát a maradék alaplével felöntjük egy nagylábasban. Ha kevés az alaplé, akkor vízzel pótoljuk. Sózzuk és puhára főzzük. Ha kész, akkor a levet kiöntjük, száradni hagyjuk a főtt burgonyát. A kiskockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, majd karikára vágott vöröshagymát ezen a zsíron/+ olajon dinszteljük. A főtt burgonyát és a dinsztelt hagymát összeöntjük. A burgonyát félig összetörjük, de nem burgonyapürét készítünk.
Tálalás: alulra a hagymás törtburgonyát, reá a tokányt helyezzük. Nem kell összekeverni.
Jó étvágyat!