2015.06.10.
12:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ünnepi csirkecomb

Hétköznapokon beérjük az egyszerűbb ételekkel, és külcsínre sem ügyelünk különösebben. Az ételkészítéssel kapcsolatos munkát akarjuk megspórolni. Azonban az ünnepekre általában megengedhetjük magunknak a drágább élelmiszereket és munkásabb ételeket.

Az ünnepi csirkecomb a többletmunkával jelent többet az egyszerű sült csirkecombnál, nem drágább, mint a hétköznapi változata.

A vásárlásnál ugyanazt a csontos felső csirkecombot vegyük meg, amit szoktunk. Az előkészületekre azonban legalább 30 percet hagyjunk, mert a combot meg kell nyúzni (a bőrt egy alaplében nagyon jól hasznosíthatjuk). A bőrtelenített tiszta húst a combcsont felső végén körbevágjuk, és a kés fokával a csont felső részéről „letoljuk” a húst a combcsont alsó végére. A csont immár hústalan részét szépen letisztogatjuk, hogy elegáns legyen majd a megsült csontunk. (L. a fotót.)

A csontos csirkecombokat egy sütőedényben egymás közel elhelyezzük. Sózzuk és fokhagymázzuk a húst, és kevés, ámde tűzforró olajban hirtelen elősütjük. Az elősütés alatt felborult húsokat újra talpra állítjuk. Sok-sok majoránnát szúrunk a húsra. A nagyon forró olajban gyorsan barnuló-piruló hústól ne ijedjünk meg! Még fekete pöttyök sem jelentik azt, hogy odaégett (kozmás) lesz a csirkecombunk! A barna hús alá egy kevés alaplét (csirke vagy zöldségalaplét) vagy vizet öntünk. A mennyiséget vegyük szűkre, mert nem sültcsirke levest, csak sült csirkét készítünk!

Természetesen a folyadék és a forró zsiradék találkozása látványos tünetekkel jár! Forró gőz csap fel és a sercegés elnyomja a jajkiáltásunkat, amellyel az égett kezünket a hideg vizes csap alá tartjuk. Megelőzhetjük a bajt (a jogászok prevenciónak, az orvosok profilaxisnak nevezik), ha a sütőedényt a felöntés előtt egy pillanattal lehúzzuk a tűzről, és a kezünket egy konyharuhával védjük. Az égett bőrünkre a tejfölt kenhetünk a hideg vizes kezelés után vagy irix permetezésével hűsíthetjük sajgó részeinket.

Győzelem! Az elősütött húst alsó hangon (kb. 100 fok C) puhítjuk kb. 30 percig.

A piros-barnára sült, ámde vaj puha a csirkecombokat egy szép tálalóedénybe állítjuk sorba, úgy hogy a csontok felfelé meredezzenek. Melegen tálalhatjuk, de a maradékot az ebéd utáni nyugvást követően hidegen is megehetjük. Kamasz gyermekek esetén erre már nem kerülhet sor, mert ők nem szunnyadnak el az ünnepi ebéd után, hanem felfalják az árválkodó ünnepi csirkecomb maradékot (is).

Köretként zelleres burgonyapürét kínálhatunk, vagy bármit, amit szeretteink kedvelnek. Az ünnepi asztalra a Nyitnikék pince (Badacsony – Budaörs) borait kínálhatjuk: férfiaknak „Utolsó csepp” olaszrizlinget, hölgyeknek „Hosszú leánykérés” muskotály-szürkebarát házasítást.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr997531234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása