2015.05.03.
15:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mindenki süsse meg a pecsenyéjét!

 

Mi az étel neve?

 

                Erkélyi pálcás csirke – zöldekkel.

 

Hol sütögethetünk?

 

                Erkélyen, teraszon, udvaron, kertben, végső soron a konyhában.

 

Miben süthetünk?

 

                Elektromos, faszenes, fafűtéses vagy bármilyen sütőedényen süthetjük meg a sütnivalónkat. Eső esetére gondoskodjunk esernyőről az sütőedény védelmére!

 

Miből sütögethetünk?

 

Kockára vágott (bőrtelenített) csirkemell, kolbász karika, gomba cikk, uborka kocka, zeller csík, berlini fehérrépa karika, zöldpaprika lapka, karikázott vöröshagyma. Külön kívánságra füstölt szalonna hasábok.

 

Mivel fűszerezhetünk?

 

Só, őrült bors, fokhagymapor mindenkinek rendelkezésére áll.

 

Hogyan készítjük elő a sütést?

 

Az uniós alapelv általában a sajátkezűséget javasolja. Közismert ugyanakkor az a tény is, hogy vannak, akik nem szeretik a sajátkezűséget. Számukra egy másik (kisegítő) uniós alapelv alkalmazható: „Más kezével is lehet sütni!”, az önkéntesség elvének a betartásával.

 

Akár az „önkezűség”, akár a „más kezével” elvét alkalmazzuk, de a csirkemell kockákat és a darabolt zöldségeket egy hurkapálcikára kell felhúzni, átdöfni, átszúrni, rávarázsolni – kinek hogyan sikerül.

 

Hogyan pácoljuk az erkélyi pálcás csirkét?

 

                A felnyársalt (hurkapálcikára felfűzött) húsokat és zöldségeket egy nagyobb tepsiben elhelyezzük. A pácot előre összekeverjük: joghurt, kevés mustár (esetleg helyette citromlé), sok-sok majoránna, kevés só. A pácot ráöntjük a pálcás csirkére, úgy hogy minden pálcás hús-zöldség elmerüljön benne. Legalább fél órát áztatjuk a jövőbeni süttetményt.

 

Hogyan süssünk?

 

                A pácolt pálcás csirke-kolbász-szalonna-zöldség költeményünket a tűzforró sütőedénybe helyezzük, és hirtelen félreugrunk, hogy a kicsapó olaj a mögöttünk állókra essen. Lefedjük az edényünket, és kisebbre vesszük a hőt. Néha egy fakanállal tologatjuk a süttetményünket, és ne ijedjünk meg, hogy a joghurtos pác gyorsan feketedik. Rövid idő kell sütéshez, mert a csirke gyorsan sül! Az elkészült erkélyi pálcás csirkét egy tálba szedjük és ráöntjük a maradék pácot, szószként. Figyelmeztetés! Egyes éhesek gyorsabbak, mint a szakács, és a már megsült hurkapálcikát előbb kiragadják, mint ráönthetnénk a szószt. Lelkük rajta, úgyis finom!

 

Hogyan együk meg a süttetményünket?

 

Mielőtt a hogyan kérdésre válaszolnánk, tegyünk fel egy előzetes kérdést! Megegyük-e a süttetményt? Erre a kérdésre mindenki csak saját maga tud válaszolni! Miután az inputot saját kezűleg vittük be, és az output megszemlélése megtörtént: döntsünk. Ha a szemletárgy megtekintése bizodalmat keltő, akkor faljuk fel. Ha nyers maradt a sütés után, akkor pótsütésre is van lehetőség. Ha fekete és füstöl, akkor javasolt a kukába való kézbesítés, de újabb projekt nyitányon is gondolkodhatunk?!

 Aki porcelán étkészletből kívánja a süttetményét elfogyasztani, annak javallt a családi porcelán étkészlet előszedése a láda mélyéről. Aki beéri a családi (egyszerűsített) közbeszerzési pályázat útján biztosított műanyag étkészlettel, annak keveset kell mosogatni!

Aki nem szereti az erkélyi pálcás csirkét - zöldekkel, az főzhet másik főételt. Mindenki hozhat előételt, utóételt vagy desszertet, alkoholos vagy mentes italokat.

 Mindenkinek jó étvágyat az erkély partira!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr627426678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása