2014.01.29.
10:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ajánlások és ajánlóívek száma

 

 

 

Választópolgárok kérdezik.

 

Mennyi ajánlóívet igényeljenek a pártok/független jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületben a jelöltajánló aláírások gyűjtéséhez, illetőleg az európai parlamenti választásokra országos lista állításához?

 

Egy országgyűlési egyéni választókerületi jelöléshez legalább 500, az európai parlamenti választáson országos lista indításhoz legalább 20 ezer választópolgár személyes adatait és saját kezű aláírását kell összegyűjteni. Egy ajánlóívre 10 ajánlás fér rá.

 

Javasolom legalább 30%-os többlet gyűjtését az ajánlásokból, mert

 

  • az emberek egy része pontatlan adatokat ad meg, mert nem ismeri saját hivatalos adatait, pl. két keresztneve van az anyakönyvben, de csak az egyiket használja, a személyazonosító jelét nem tudja). Célszerű, ha a hivatalos okmányokból (személyazonosító, igazolvány, gépjárművezetői engedély, útlevél) ellenőrzik az adatok pontosságát. A személyazonosító jel kizárólag a lakcímkártyában szerepel!

  • az ellenfél pártok aktivistái szándékosan hibás személyazonosító jelet adnak meg, hogy növeljék az érvénytelen ajánlások számát,

  • akik gyűjtik az aláírást, azok nem minden oldalt töltenek fel 100%-ra,

 

  • az országgyűlési választókerületeken belül eltérő a településszerkezet (kisközségek vagy nagyváros), ami befolyásolja a logisztikai folyamatokat.

 

Mindezeket figyelembe véve egy országgyűlési választókerületre célszerű legalább 150-200 ajánlóívet igényelni (egy ajánlóívre 10 ajánlás fér rá).

 

Az európai parlamenti választásra legalább 300 ajánlóívet célszerű igényelni.

 

Egy „elvesztett” ajánlóív után 50 ezer Ft a bírság, ezért fontos az ajánlóívek precíz átvétele, átadása és leadása. Indokolt, hogy minden párt egy felelős aktivistát bízzon meg az ajánlóívek átvételével, leadásával, a gyűjtés szabályainak a betartatásával.

 

A határidők rendkívül rövidek! Amely párt ezzel a kérdéssel február 15-én kezd foglalkozni, az a párt majd 2018-ban újra próbálkozhat!

 

http://valasztas.hu/hu/ovi/23/23_3_27.html miniszteri rendelet a határidőkről

 

http://valasztas.hu/hu/ovi/23/23_3_23.html miniszteri rendelet a nyomtatványokról (ajánlóívről)

 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia közigazgatás pártok elsőválasztók 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr785787754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2014.02.01. 13:19:12

"Egy ajánlóívre 10 ajánlás fér rá."

Kedves Zoltán!
A megadott linkre kattintva elérhető nyomtatványon ("Ajánlóív") 8 ajánlás helye található. :(

Dr. Tóth Zoltán 2014.02.03. 23:14:54

Győztél! Hány aláírási hely lesz február 17-én?
süti beállítások módosítása