2013.08.24.
09:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Előválasztással vagy anélkül?

Előválasztás lesz?! 2013. augusztus 23-án, pénteken Bajnai Gordon 15 órakor, Mesterházi Attila 18 órakor egymástól függetlenül jelentette be, hogy előválasztást akarnak tartani a 2014. évi országgyűlési választások előtt.

Az előválasztás gondolata 2012 február 6-án jelent meg először egy írásomban a blogomon: https://tothzoltan.blog.hu/2012/02/06/bejegyzes_url_cime_1398

Az előválasztás új intézményével a demokratikus ellenzék pártjai nagyon csekély mértékben foglalkoztak, ellenben az Index.hu és a Magyar Nemzet rendszeresen pertraktálta az ügyet.

https://tothzoltan.blog.hu/2013/02/06/index_hu_elovalasztast

Az előválasztás javaslatának az első születésnapjára egy 1,5 perces videót is készítettem. (A 35. másodpecben egy hibát vétettem és 1914-et mondtam 2014 helyett! Bocs.)

https://tothzoltan.blog.hu/2013/01/16/elovalasztas_2013-ban_a_2014_evi_hivatalos_valasztasokra

A hatalom koncentrációja és centralizációja, amely teljes mértékben jellemzi a Fidesz belső működését, megjelent a demokratikus ellenzéki pártok működésében is. Megkíséreltem felvázolni a demokratikus ellenzéki összefogás számára egy olyan modellt, amely lehetővé teszi a párton belüli demokrácia kiteljesítését és egy belső demokratikus működési rend kialakítását. A funkcióhalmozás helyett a feladatok megosztását javasoltam egy a „vezér-elvet” meghaladó közösségi irányítási módszerre.

https://tothzoltan.blog.hu/2013/04/14/listavezeto_partelnok_es_miniszterelnok_jelolt

A Népszava Bajnai-Mesterházi párhuzamos bejelentése után ismertette az előválasztással kapcsolatos – eltérő – javaslatokat.

https://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=671983

A Népszabadság szerkesztőségi cikke az előválasztás gondolatát unortodoxnak tartja.

https://nol.hu/lap/allaspont/20130824-unortodox

Itt tartunk most. Folyt. köv.

 

5 komment

Címkék: kampány választás demokrácia pártok kormánypárt előválasztás MSZP LMP Európai Unió Bajnai Bokros 2014 Magyarország Együtt 2014 Kuncze MÚOSZ Szabadság és Reform Intézet Szabadelvű Polgárok Egyesülete Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció magyar választások története nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók Modern Magyarország Szalaykör választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr275474319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diákszolgálat 2013.08.24. 10:34:05

Süni, ebben a megcsontosodott helyzetben az előválasztással az a veszély, hogy konzerválja a ma már aktivizálható rétegek státuszát. Éppen azt a kormányváltáshoz hiányzó bizonytalan szeletet tartja távol, aki sem Orbánt, sem az MSZP dominanciáját nem szeretné. És elhiteti ezzel a középszerű, karrierpolitikussal, hogy jogosan jár neki a kormányfői pozíció. Ahogy annak idején Horn felismerte az abszolút többség ellenére is felismerte, hogy önkorlátoznia kell, ugyanolyan alázat kellene most. Miért nem elég a "primus inter pares" pozíció az MSZP-nek, miért kell ebben a nehéz helyzetben is dominanciára törni az összefogáson belül? Sajnos, a választ mindannyian ismerjük... A belátás nem egyenlő a gyengeséggel, ebben devalválódott pozícióban pont a demokráciába, a változásba vetett reményt erősíthetné, ha mindketten hátrébb lépnének, kézen fogva. Még mindig nem késő felépíteni egy harmadik, valóban intakt és mindenki számára elfogadható személyt. A változást hitelesebben ígérhetné egy "pártokon kívüli" - a felelősen és önkorlátozóan támogató pártok és civilek támogatásával. Kísért a demokratikus centralizmus! Pedig most konszenzus kellene.

Dr. Tóth Zoltán 2013.08.24. 10:48:14

@diákszolgálat: Az előválasztási javaslatom 2012 februárjában született. Az alapvető célom az volt, hogy ezzel megakadályozható egy Fidesz - Mszp kétpárti parlament kialakulása. A kiegészítő célom az volt, hogy a vezér elvű pártműködést kiküszöbölhető legyen.

Jelen állapot szerint kétpárti parlament jön létre és vezér elvű lesz mind a két párt.
A javaslatoddal egyetértek, hogy kellene egy pártonkívüli listavezető. Ezt egy vezér elvű pártnak kellene elfogadni...

Gábor Widder 2013.08.24. 16:27:55

@diákszolgálat: az előválasztás, éppen hogy feloldaná a jelenlegi megcsontosodott helyzetet. De az előválasztást nem szabad az MSZP/Együtt részvételére korlátozni.Kár, hogy épp Bajnai támogatja a rosszabbik megoldást.

diákszolgálat 2013.08.24. 17:59:49

mi derülhet ki? a leváltást akarók és előszavazni szándékozók kb. fele az MSZP-re talán egyharmada az Együtt-re, egynyolcada a DK-ra voksol majd, a maradék fodorista, schmuckista töredékké válik. Aztán levonják a "bölcs" következtetést, hogy mégiscsak a Mesterházi az igazi... és az éles választáson majd távol maradnak mindazok, akik nem akarják ugyan Orbánt, de nem kérnek a vezérelvű MSZP-ből sem. S minden marad a régiben... Egy párton kívüli miniszterelnök egyszerre jelenthet új legitimitást és a mandátum arányokkal a pártok erőviszonyai és érvényesülhetnek. Pláne, ha valóban program-alapú kormányzást akar
süti beállítások módosítása