2013.04.12.
14:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A választási rendszerek történelmi kialakulása - XX. sz. második fele

A XX. század második felében alakulnak ki az un. vegyes választási rendszerek Németországban, majd 1990 környékén Közép- és Kelet-Európában is. A jelenlegi magyar rendszer is ilyen jellegű. A többségi és arányos választási rendszerek előnyeit kívánja a vegyes megoldás érvényesíteni, és a hátrányokat háttérbe szorítani.

3 komment

Címkék: választás rendszerváltás pártok határon túli magyarok előválasztás elsőválasztók magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr815219576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bebenini 2013.04.30. 21:54:01

Az arányos választási rendszer előnyeit igyekszik megragadni, én pontosan a napjainkban gyakran tapasztalt hátrányára gondolok, amikor a párt hangsúlyos, és a pártokat képviselő személyek fokozatosan arctalanná válnak.
Mamelukoknak nevezte őket Jókai és Mikszáth ma is így nevezzük őket.
A vegyes megoldás hogyan tudja ezeket hátrányokat háttérbe szorítani?

Dr. Tóth Zoltán 2013.04.30. 22:04:41

@Horákné Kovács Mária: Jókai és Mikszáth a korabeli magyar valóságát hűen írta le. A jelenlegi miniszterelnök arctalan? Pedig senki nem szavazott rá egyéni választókerületben! A korabeli mamelulok az a kormánypárt többségi "arctalanjai" voltak. Ezeket mind egyéni választókerületben választották meg. Ha erről mély információkat szeretne megtudni, akkor javasolom olvassa el Mikszáth Székelyek között c. elbeszélés kötetét, amelyben a saját képviselővé választásának a történetét is megírja!
Nagyra értékelem a mélységi érdeklődését a választások iránt! Szívesen beszélgetek EZEKRŐL a problémákról Önnel! Írjon újra.Tisztelettel: Tz

efelánt 2013.05.01. 10:27:41

Tisztelt Tóth Zoltán úr!
Remek ötletnek tartom a "Számoljunk együtt szavazatokat 2014-ben" mozgalmat. Nekem is eszembe jutott valami hasonló megoldás, de ez, mondhatom úgy is hogy tökéletes elképzelés. Azonban a megvalósíthatósággal kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel bennem. Amit most elsőként felvetnék az a kiképzési elképzelés. Jól hangzik, hogy a pedagógusokat kellene először kiképezni és majd ők tovább adják az anyagot, de...... szerintem központilag le fogják tiltani erről a lehetőségről a pedagógusokat, az állásukkal fognak játszani. Ez a legfőbb gondom ezzel kapcsolatban, de mindenképpen meg kell szervezni ezt a mozgalmat, élni kell a lehetőséggel mert meggyőződésem, hogy óriási csalások lesznek a választásokon. Feltétlenül szeretnék részt venni a szavazat számlálásban. A velencei tónál Gárdonyban lakom, 3 éve nyugdíjas vagyok, 60 éves. Munkám során mindig emberekkel foglalkoztam. Az utolsó 12 évben egy "multi cégnél" személyzeti osztályon dolgoztam.
Remélem, hogy erre a feladatra rengeteg jelentkező lesz és elősegíthetjük a választások tisztaságát és együtt meg tudjuk valósítani a kormányváltást. Jómagam azon vagyok, hogy minél több ismerősömet tájékoztassak erről a lehetőségről, ha még eddig nem hallott róla.
Üdvözlettel: Takács Attiláné Judit
süti beállítások módosítása