2013.03.29.
15:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti reggeli

paraszt_sonka_1_1364566574.jpg_400x300

 

Húsvét a tavaszvárás, a természet megújulásának az ünnepe is. Együtt a család apraja-nagyja, sokan ülhetünk az asztal körül. Sok féle igénynek kell megfelelni egy húsvéti családi-baráti reggelinek, mert sokan sokfélék vagyunk.

A húsvéti reggeli készítésnek lehet egy konzervatív megközelítése, hogy: ez van! ezt kell szeretni! Ez a reggeli készítési elv egyféle ételt preferál, de abból az egyféléből sokat kell enni mindenkinek, mert az elfogyasztott étel mennyisége lineárisan arányos a szeretet megnyilvánulásával.

Másik végletként a bőségtálak elve alkalmazható: sokféléből sokat! és húsvét után három hétig esszük a maradékot.

Az arany középút a húsvéti reggelinél is irányadó lehet: sokféléből kis adagokat!

Elfogadva a húsvéti arany középút elvét, tekintsük át röviden, hogy melyek azok az ételek, amelyek igazodnak tavaszvárás ünnepéhez. A sor a primőr zöldségekkel kezdődik: a piros hónapos retek, az újhagyma, a kápia paprika még árban is elfogadható a bevásárló központokban. A torma most éli igazi évadját, bár tavaly ősszel termelték. Második sorban vegyünk számba kisebb halakat, amelyeket általában konzervként vásárolunk, olajban vagy natúr lében: sprotni, szardínia, tonhal, stb. Harmadsorban a tojások következnek: főzve, sütve, bárhogyan. A főtt tojások sárgájából, tejfölből és fűszerekből kiváló krémek készíthetőek, amelyek önállóan vagy szendvicsekre kenve is használhatóak. Gondoljunk az édesszájúakra is: készítsünk vaníliás, mazsolás krémtúrót.

A húsvéti sonkának már a nevében is benne van az ünnep. Egy nagycsalád kedvezőbb helyzetben van, mint egy kisebb létszámú, mert könnyebben hoznak döntést egy egész parasztsonka megvásárlásáról. Egy egész parasztsonka súlya is tekintélyes: 5-8 kg. Az ára fajlagosan nagyon kedvező, mert az egész sonka kilója 1500 Ft, azonban nagyon gondosan meg kell terveznünk, hogy kezdünk ennyi füstölt színhússal. Sőt, felvágni sem egyszerű egy ilyen óriás sonkát. Bárha Budapesten, a Klauzál téren József hentesnél vásárolunk, akkor szívesen segítenek a megfelelő húsbárd és csontfűrész alkalmazásával. Egy egész füstölt parasztsonkából 4x1 kg színhús (vékony bőrrel és leheletnyi zsírréteggel), és egy 1,5 kg csülök alakult ki. Természetesen kisebb parasztsonka részletek is vásárolhatóak, azonban a fajlagos költség emelkedik.

Ha már egy megfelelően kezelhető mennyiségű füstölt nyers sonkára (lapockára, combra) szert tettünk, akkor az elkészítésre, fogyasztásra is sokféle módszert választhatunk.

A nyers füstölt sonka hajszálvékonyra szeletelve mennyei eledel! Aki egy nagykéssel kanyarít egy szeletet és nekiáll beleharapni, az nem tudja, hogy miképpen kell a nyers sonkát mennyei élvezet tárgyává tenni! Senki ne tegyen ilyet! A füstölt nyers sonka szeleléséhez szeletelő-gépre van szükség. A nagyobb családi konyhákban van ilyen, akinek nincs, az Józsefet kérje meg erre a mesteri operációra! A szinte átlátszó sonkaszeleteket nagyon könnyű egy éles késsel 2x3 cm élű kockákra vágni. Az első falatot ebből kenyér nélkül kóstoljuk meg: enyhén fűszeres és kellemesen füstös íz a legkiválóbb és legdrágább spanyol sonkák juthatnak eszünkbe, amelyért 3000 km távolságra utaztunk, míg a magyar parasztsonkáért elég elmenni a boltba. Aki a bélszínből készült carpaccio-t szereti, és már megkóstolta a füstölt sonkát nyersen, az nagy barátja lesz a magyar nyers sonkának is – harmad áron.

A füstölt nyers sonka élvezhetővé tételének a másik módja az egy darabban főzés. A füstölt főtt sonka elkészítése nem rejtelmes, de kellő időt és gondosságot igényel. Hideg vízbe kell beletenni egy jóval nagyobb lábosban. A vizet felforraljuk, majd lekapcsoljuk gyöngyöző forrásra. A 1kg sonkát 75-90 percig főzzük. Egy villával beleszúrva ellenőrizzük a puhaságot. Ha már erőltetés nélkül tudunk szúrni, akkor lekapcsoljuk a tüzet és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát (kb. egy éjszaka).

A kész füstölt, főtt sonkát vékonyra szeletelve (!) tálaljuk.

A megmaradt húslét kb. egy hétig a hűtőszekrényben tárolhatjuk leves alapanyagnak, rizs főzéshez, főzelék felengedéshez, stb.

A nyers sonka maradékot tojáshoz sütve, ledarálva mártásokba keverve hasznosítjuk. A főt sonka maradékból sonkás kockát, pizza feltétet, leves betétet vagy bármit készíthetünk.

Egy füstölt nyers parasztsonka egy hónapig kitart egy nagyobb családban is, változatosan elkészítve nem unja meg senki.

Bevásárló lista 4 főre

1 cs retek                            130 Ft

1 cs újhagyma                   100

2 db kápia paprika           100

1 ü ecetes torma             400

1 doboz szardínia            300

15 db tojás                         700

1 kg nyers füstölt s.        2000

0,5 l tejföl                           650

mustár, fehérbors, só   100

Édes vagy sós kalács      400

0,5 kg túró                          400

marék mazsola                 100

piros tojásfesték             100

Összesen                            5500 Ft

Metódus

A tojásokat hideg vízbe tesszük, felforraljuk, majd 15 percig gyöngyözve főzzük. A még meleg tojásokat pirosra festjük - fejenként egyet. A többi tojást még melegen megpucoljuk (könnyebben lejön a héj!), és kettévágva a sárgákat egy tálba szedjük. A fehér főtt tojásokat megtöltjük a krémekkel. A szardíniát egy kevés mustárral és tejföllel kikeverjük, és kis tálkákba töltjük. A tojás sárgákat elkeverjük mustárral, fehérborssal, tejföllel, és kis tálkákban szervírozzuk.

Az édesszájúakra is kell gondolni egy ünnepi reggelinél, ezért számukra a mazsolás túró ajánlott. A túrót a mazsolával összekeverjük előző este, és a hűtőszekrényben szépen összeérlelődnek az ízek. A nagyon édesszájúaknak még kristálycukrot is keverhetünk hozzá. Gondoljunk arra, hogy a kristálycukor a túróból kipréseli a vizet, ezért a felszolgálás előtt a poharakba vagy kistálakba adagolt túrót meg kell keverni.

A vékonyra szeletelt nyers vagy főtt sonkát ízlésesen tálaljuk egy tálra, és összerendezzük egy másikra a primőr zöldségeket. Húsvétkor piros tojást kell enni a sonka mellé! A maradék piros tojást a hétfő locsolóknak ajándékozhatjuk.

Hagyomány kenyér helyett kalácsot tenni az ünnepi asztalra. Általában édes (kakaós, mazsolás, stb.) kalácsot vágunk vastagabb szeletekre. (Én a sós kalácsot kedvelem.)

Egy ilyen mennyiségű reggeli után hosszabb szünetet tarthatunk az étkezésben, de estefelé nyugodtad kérdezzünk rá: Megsült már a báránycomb?

Ha felfaltuk a húsvéti reggelit, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy mi minden megtettünk a tavasz beköszöntéért!

(P.S. Ne feledkezzünk el a sonkacsontról, ami jár a Csoki kutyánknak!)

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország fogyasztó védd magad!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr455181000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása