2012.12.15.
13:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egyiptomi népszavazás az alkotmányról

20080820egyiptomi_1_1355573905.jpg_245x200

 

2008-ban elektromos hiba miatt kigyulladt az egyiptomi parlament épülete (Kairó, felsőház). 2011 tavaszára, amikor ott jártam az új választási törvényt előkészítő szakmai konferencián (képzeljék: Egyiptomban egy új törvény megalkotása előtt szakmai konferenciát szerveznek külföldi szakértők részvételével! És Magyarországon miért nem?), akkor már renoválták az épületet, sőt az arab tavaszon is túl voltunk.

A konferencia előadásom arról szólt, hogy milyen garanciák szükségesek a választási törvényben az országos választási bizottság függetlenségéhez, hogy a kormány és/vagy az ellenzéki pártok ne tudják tisztességtelenül befolyásolni tevékenységét.

Az előadás részletesen foglalkozott az alkotmányos, a politikai, a jogi, a humánerőforrás oldali, a költségvetési, a logisztikai, bizotnsági és a technikai feltételekkel. A konferencián az egyiptomi választási bizottság és a parlament tagjain kívül a líbiai és a tunéziai kollégák is jelen voltak.

Hosszú és tartalmas vita folyt a résztvevők között, majd egy fiatal helyi választási szakértő a konferencia végén azt kérdezte tőlem: „És Magyarországon ezek a garanciák mind szerepelnek a választási törvényben?”

Ma már nem tudnék nyugodt lelkiismerettel válaszolni igennel az ifjú arab kollégának. Változnak az idők. A demokrácia útján is lehet visszafelé haladni. Sőt, a damaszkuszi út is kétirányú!

2012. december 15-én egyiptomban népszavazást tartanak az új alkotmányról. A népszavazás tétje, hogy Egyiptom visszakanyarodik az iszlamizáció irányába vagy a fundamentalizmust elutasítja. Népszavazással is lehet a társadalmi haladás útján visszafelé haladni.

http://nol.hu/kulfold/ma_nepszavaz_egyiptom

 

 

komment

Címkék: választás arab demokrácia külföldi választás parlamentek épületei

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr674966722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása