2012.12.15.
13:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Brit parlament épülete

8354-gyimesil-utikalauz-hu_1_1355572112.jpg_640x458

 

Nagy-Britannia parlamentjének az épületében először akkor jártam, amikor 2001(!)-ben megalakult az (országos) brit választási bizottság. A visszafogott, ám lényeget kifejező módon angolul a legfelsőbb szintű választási bizottságot egyszerűen "a" bizottságnak nevezik. Mindenki tudja, hogy ez mit jelent. 2001 előtt csak helyi választási bizottságok működtek. Hivatalos indoklás az volt, hogy "minden helyi bizottság tudja, hogy mi a dolga". Az "a" bizottság megalakulásának előkészítése 5 évig tartott. Az előkészítés jegyében Budapestre is eljöttek tapasztalatot gyűjteni, és megdöbbentek, hogy a svéd király nem csak a londoni, hanem a budapesti parlament épületéhez is ajándékozott márvány oszlopokat.

2009-ben egy londoni konferencián tárgyaltuk meg a postai levelekkel elkövetett választási csalásokat http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/election_2010/8661013.stm

Nem akartam hinni a fülemnek, amikor a brit parlamenti többség és az ellenzék frakcióvezető-helyettesei kölcsönösen elismerték a választási csalást. Íme, vannak helyzetek, amikor a "demokrácia tanárai" rosszcsont nebulókká válnak. De nekik volt erejük a hibák elismerésére. A magyar kormány- és ellenzéki pártokban mikor lesz ilyen készség? Nekik és nekünk is van márványoszlopunk a svéd királytól. Ezen túl azonban még van mit tanulni a politikusi magatartásból.

Aki az épületről többet akar tudni, itt olvashat:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Westminster-palota

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Európai Unió Nagy Britannia külföldi választás parlamentek épületei

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr714966683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása