2012.12.14.
23:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egymillió elsőválasztó 2014-ben!

12903811_1_644x461_elado-elso-valaszto-1994-emlekerem-xviii-kerulet_1_1355523644.jpg_615x461

Egymillió elsőválasztó 2014-ben

 

Hagyományosan egy parlamenti választáson 400 ezer az elsőválasztók száma. (Elsőválasztónak azokat a fiatalokat nevezzük, akik a 18. életév betöltésével először gyakorolhatják alkotmányos jogukat.) Mivel 4 évente van országgyűlési választás és évente 100 ezer Magyarországon élő magyar állampolgár tölti be a 18. életévét, ezért ez a szorzás könnyen elvégezhető. Az ország lakossága mégis csökken, mert évente 120-130 ezer ember távozik örökre. Ez azt jelenti, hogy a lakosság száma csökken, azonban az átlagos életkor növekedésénél lassabban csökken a választópolgárok száma mint a lakosságé. Az idős korúak aránya növekszik a választók között és az elsőválasztók alacsony részvételi aránya miatt az idősek politikai véleményének a súlya nő. Mindenki előtt világos társadalmi összefüggés, hogy az elsőválasztók más társadalmi-politikai értékekkel lépnek be a választás rendszerébe, mint azok, akik már csak az „örök vadászmezőkön” szavazhatnak. Bonyolult összefüggések, de mi a választási eredményre gyakorolt hatása a generáció váltásnak?

Kezdjük az egyszerűbbel. Milyen társadalmi-politikai értékkel lépnek ki a választási rendszerből  az eltávozók? Lehet mélyebb szociológia összefüggéseket keresni és találni, de szerintem nem csökken a jelenlegi kormánypárt szavazói bázisa az idősek eltávozásával. Hiszen egy (kettővel ezelőtti) másik társadalmi rendszerben voltak ők elsőválasztók, és mivel döntően a szegénységből kikászálódóak voltak, és biztos munkahelyhez és stabil politkai környezethez szoktak, így távozásukkal az az oldal veszti el támogatóinak jelentős bázisát, akik  mai is támogatják a szociális gondolkodást.

Folytassuk egy  bonyolultabb kérdéssel. Milyen társadalmi-politikai értékkel lépnek be az új, fiatal elsőszavazók? Bizonyítottan az elsőszavazók csoportjában a legalacsonyabb a választáson résztvevők száma. Ennek okát abban látom, hogy a fiatalok általában vizsgahelyzetként élik meg a választás napját: eltalálják-e a szavazólapon, hogy melyik párt győz? És mivel bizonytalanok, ezért inkább nem vesznek részt egy ilyen önkéntes vizsgán.

Fordul azonban a kocka. A jelenlegi kormánypártok olyan intézkedéseket jelentettek be a felsőfokú oktatás állami támogatásának a csökkentésében, amely elfogadhatatlan a fiatalok és a családjaik számára. Zsebbe vágó kérdés, évi többszázezer forintot – nem tervezett, rendkívüli kiadást -jelent. Ami zsebbe vág, az már nem vizsgahelyzet, hanem a zsigerekre is hat. Ráadásul az intézkedés nagyon hirtelen jár nagyon komoly következményekkel (gondoljunk a most középiskolás gyermekek szüleire) nincs mód a családi anyagi forások átcsoportosítására, és az ezzel járó anyagi veszteségek pótlására. Nem nagyon kell gondolkodni azon, hogy a kormány intézkedéseire hogyan kell szavazattal válaszolni: tömeges szavazat növekedés és ellenszavazat mennyiség várható a jelenlegi kormány ellen.

Felvetődött kormányzati oldalról, hogy a már állami ösztöndíjban részesülők ne vegyenek részt a széleskürűvé váló tiltakozásban, hiszen ők már nem érintettek az állami támogatás csökkentésében?! Az ilyen nyilatkozat szerzői, nyilvánosságra hozói és szájalói, mit mondanak az 1848-as márciusi ifjakról, 1956 forradalmának az egyetemista elindítóiról? Ők voltak azok, akik társadalmi státuszuk alapján az „elégedettek” lehettek volna, azonban társadalmi szolidaritási érzékük nagyobb volt, mint a mai 16%-os adó 250 ezer Ft feletti haszonélvezőié. A 16%-os adó vesztese mindenki, aki a bruttó 250 ezer Ft alatti keresetű.

Ezek mi vagyunk!

A fiatal elsőválasztók között lényegesen emelkedni fog a választásra regisztráló, majd szavazó fiatalok száma. Feltéve, ha lesz egy olyan párt vagy pártszövetség, amely képes lesz megszervezni az elsőszavazók regisztrációját  2013-ban és artikulálni véleményüket a 2014-ben a választási kampányban.

Nehezebb probléma a határon túli magyarok választási aktivitásának és pártszimpátiáinak az előzetes megítélése. A nemzetpolitikai főpolitikus szerint jelenleg 300 ezer új, kedvezményes eljárással magyar állampolgárságot nyert választóról van szó. 2014-re 500 ezerre ígéri a számuk növekedését, és egyben arra is ígéretet tett a kormánypártnak, hogy mind-mind a jelenlegi kormánypártra szavaznak 2014-ben. (Korábban egy kormánypárti  miniszter 20 éves uralkodást ígért a határon túli magyarok választópolgárok szavazataival!)

Világosan látnunk kell, hogy az új magyar állampolgárok „elsőszavazók”. Bár nem életkoruk alapján, és nem lakásuk, hanem a politikai alapon kaptak állampolgárságot. Nem laktak soha Magyarországon, önként vagy gazdasági kényszer, politikai üldöztetés vagy rendőri kényszer alatt hagyták el hagyták el az országot őseik, nem fizetnek adót az aktuális magyar költségvetésbe, de joguk van a választásokon MOST szavazni a XIX. század végi kivándorlás, Trianon, a II. világháború, a Rákosi elnyomás, az 1956-os forradalom, a Kádár- korszak emigránsainak utódjaiként.

Kikre szavaznak majd az újsüttetű magyar állampolgárok? Nos, a jelenlegi kormánypárti politikusok azt állítják, hogy kizárólag a jelenlegi kormánypártra szavaznak majd a kedvezményes (kormánypárti megnevezés) magyar állampolgárok .  A jelenlegi demokratikus ellenzék nem mond semmit. Valószínűleg azért nem mondanak semmit, mert nem akarnak semmit. (?!)

Az egymillió elsőválasztó harmadik része az Együtt 2014 mozgalom által megszólított és a megszólításra pozitív választ adó polgárok csoportja alkotja, akik eddig soha nem szavaztak a választásokon. Ennek a csoportnak a létszámát nagyon nehéz megbecsülni. A nehézség oka az, hogy a bizonytalan szavazók csoportjába tartoznak a közvéleménykutatók szerint.  Márpedig erre a csoportra csak becslések alkalmazhatók. Szerintem legalább 200 ezer választóról van szó, amely mérték az 5 %-os küszöböt átlépi.

A jelenlegi kormánypártok leváltásának csak akkor van esélye, ha a demokratikus ellenzéki pártok összefognak, és megnyerik az ügyüknek a civil szervezeteket és egyesületeket is.

1 millió elsőválasztót kell megnyerni 2013-ban a regisztációra és 2014-ben a jelölésre, majd a szavazásra!

Így legyen!

 

2 komment

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók 2014 Magyarország Együtt 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr394966158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diákszolgálat 2012.12.15. 00:04:10

Kedves Barátom!

Remek! Akkor lássuk a tiniket! Nagy kérdés, hogy ezek a benyomások meddig maradnak meg bennük, mi lesz a holnap visszatáncoló, felpuhuló korrekciók után, a diákvezetők karakter-gyilkolását követően, a januártól államilag kézi-vezérelt iskola igazgatói retorziók után. Egyrészt egyik kormányunk sem tartotta fontosnak, hogy megtapasztaltassa a diákokkal a demokrácia technikáinak gyakorlását, sőt - meggyőződésem, hogy ezért vagy azért - tudatosan gyengítette, kényszerítette kiskorúságba őket (sajnos 15 évig egészen közelről tapasztaltam meg). Az elmúlt hat-nyolc évben pedig már formálisan sem volt diákszerveződés a középiskolákban (mivel kívülről már senki nem próbálta stimulálni, az oktatáspolitika meg csak nyűgként kezelte és szép lassan elsorvasztotta a megmaradt hajtásokat is)
Persze, ha sokáig és erősen fújna ez a szellő, az segíthetne az ellenállás reflexéből a középiskolások önszerveződése felé mozdulni, de félő, hogy ezek a szelek elülnek, s ha nincs a diák érdekei felől megfogalmazott stratégiai cél, ami kiterjed az egész iskolában betöltött szerepére és személyes sorsa intézményes formálására. (Néhányunkban a szándék és szakértelem még jelen van, a korszerű eszközök meg hatalmas esélyt és a korábbiaknál lényegesen olcsóbb és hatékonyabb lehetőségeket kínálnak - de pillanatnyilag pont az minimális "alapfeltétel" hiányzik az induláshoz...)
Már pedig azt a bruttó négyszázezer - kora miatt - első választót ilyen stratégia nélkül nehéz lesz megérinteni. S ha ez nem sikerül, marad az apolitikus vagy rosszabb esetben szélsőséges korosztályi válasz.

A határon túliak esetében lényegesnek tartom a szkepticizmust. Ha az erdélyi magyarok alacsonyabb arányban vettek részt a saját sorsukat valóban meghatározó romániai választásokon, mint korábban bármikor, akkor vajon pont egy nosztalgikus és távoli cél tudná megmozgatni őket 2014-ben? Nem kétlem, hogy akad néhány tízezres kemény mag, akiben máig lobog a trianoni tűz, de érdekes lenne mélyebbre fúrni: mi a helyzet az ottani fiatalokkal, a vegyes házasságban élőkkel, az eurokonform értelmiségiekkel, vagy a politikától ott is zsigerből elfordulókkal?

A harmadik csoport valóban érdekes lehet, de ott aztán végképp a hagyományos "érdek alapú" döntésnek lehet szerepe. A megélt kudarcok, életpálya defektek, személyes megélhetési gondok és perspektívátlanság - bár ez esetben is erős a veszély a populista, vagy szélsőséges válaszokra. S mindaddig, amíg egy valódi szélsőbal helyét a "szélsőjobbik" foglalja el, addig ezeket az indulatokat csak ők tudják kanalizálni.

Hát volna miről beszélgetni, Zolikám!

Üdvözlettel: Mórocz János

Dr. Tóth Zoltán 2012.12.15. 17:16:31

@diákszolgálat: Kedves János! Az elsőválasztók mind a 3 csoportjának ügyeivel - külön-külön kell foglalkozni. Ez a pártok feladata, és a formát is nekik kell megtalálniuk. Készen állok egy beszélgetésre, ha további gondolatokat tudunk adni a demokratikus ellenzéki pártok és szerveződések bármelyikének. Barátsággal: Zoltán
süti beállítások módosítása