2012.11.06.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Election Night... ELTE Állam- és Jogtudományi Kar

electionnight_s_1_1352224382.jpg_288x408

Az USA elnökét – a közhiedelemmel ellentétben – nem a választópolgárok választják közvetlenül, hanem az un. elektorok. Magyar idő szerint ma éjszaka (keddről szerdára virradóra ) a választópolgárok az USA tagállamokban (51) külön-külön az elektorokat választják meg. A tagállamok elektorainak száma nem arányos a választópolgárok számának az arányával. A tagállamok elektorainak a száma megegyezik a választópolgárok által megválasztható kongresszusi képviselők számával. Aki egy államban győz, az a többségi elv szerint az összes elektor szavazatait megkapja. (Mindössze 3 tagállamban van arányos elektori választás.) Az a jelölt, aki ma éjszaka 270 elektorra tesz szert, azt jelöltet nagy valószűséggel az elektorok kollégiuma (538) decemberben elnöknek választja.

A többségi elv kétszeres alkalmazása torzítja a polgárok által leadott szavazatok és a megválasztott elnök pártállása szerinti összefüggést, mert aránytalan a választási rendszer: az első torzítás az, hogy a tagállamokban az elektorok száma nem arányos a választópolgárok számával. Minél később csatlakozott egy tagállam az Unióhoz, annál több az elektorainak a száma. A második torzítás, hogy az elektorok száma a győztes mindent visz alapon kerül megállapításra: a kisebbségben maradók szavazatait nem képviselik elektorok 48  tagállamból.

Egy további elvi lehetőség a választópolgárok szavazataitól való eltérésre, hogy a decemberi elnökválasztási konvención az elektor jogilag nem köteles arra az elnökjelöltre szavazni, akinek a nevében elnyerte az elektori tisztséget. Természetesen politikai botrány lenne, ha ilyet tenne valamelyik elektor, de a politikai botrány jogilag nem számít.

Előfordulhat, hogy elektorok – a november 6-ai választás eredményeként - 50-50%-ban támogatják az elnökjelölteket, mivel 538 páros szám. Mi történik ekkor?

A kérdés megválaszolására Szimonisz Lászlóhoz fordultam. /Szimonisz László 1947 óta USA állampolgárként él és dolgozik Washingtonban, és 20 éve együtt dolgozunk választási szakértőként különféle országokban./

Tóth Zoltán: Mi  történik a ha szavazategyelőség alakul ki az elektorok között?

Szimonisz László: Olyan mértékű patthelyzet alakult ki az elnökválasztáson, hogy fennáll annak is a lehetősége, hogy az Elektori Kollégiumban nincs győztes, így az Alkotmány szerint a Képviselőház dönt az elnök személyét illetően. (Ez egyértelműen Romney-nak kedvez.) Viszont, az alelnököt a többségi demokrata szenátus választaná, ami pedig a Biden (demokrata) alelnökségéhez vezetne.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia külföldi választás USA 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr284894052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása