A nemzetközi választási megfigyeléssel összefüggő munkám során, mindig a helyben szokásos „nemzeti” ételeket ettem az adott országban. Romániában csorbát (tejföllel/joghurttal savanyított leves) , Szlovákiában sztrapacskát (juhtúrós galuska), Oroszországban zsülien-t (tejszínesben sült erdei gomba), Ukrajnában borscsot (savanyú káposztás cékla leves, marhahússal és vajas feketekenyérrel). Ghanában mókust ettem csalánfőzelékkel, kuszkuszt az araboknál, és nagyon ízlett az ausztrál bifsztek. Az USA-ban első ottlétem alkalmával (sajnos) megkérdeztem, hogy mi a nemzeti eledelük és a társaságban levő amerikaiak majdnem ölre mentek az olasz spagetti, az angol marhasült és az ír krumplilángos elsőségéért. Végül a vitázó felek kiegyeztek a hamburgerben, mint ősi amerikai ételben. Minden külföldi utazásról hoztam haza egy-egy nemzeti ételük receptjét és ezek közül néhányat olvashatnak is a blogomon http://tothzoltan.blog.hu alatt a szakácskönyv cimkénél.
2014-ben választások lesznek Magyarországon. Az elmúlt több mint 2 évben elég pesszimista voltam a demokratikus ellenzék lehetséges sikerében, főleg az új választási törvények egyoldalúsága miatt. Azonban talán egy új politikai lehetőség nyílik a demokratikus ellenzék számára, hogy a korábbi írásaimban http://tothzoltan.blog.hu/2012/02/06/bejegyzes_url_cime_1398 a politikai összefogás, együttműködés lehetőségét (talán) megvalósítva, létrejött az Együtt 2014 elnevezésű mozgalom.
Újra van remény! – vélem a 2014. évi parlamenti választáson. E remény feltámadását már rögzítettem egy írásomban http://tothzoltan.blog.hu/2012/10/23/jogallam_haza_es_haladas_szolidaritas_europa és most ennek emlékét egy ünnepi receptben is megörökítem.
Az „Együtt” nevet a keresztségben azért kapta ez az étel, mert
· hagyományos magyar alapanyagokból készül (marhahús, rizs)
· újítás az elkészítés módja (kefirben sütés)
· vegetariánusok és húsevők is megtalálják a fogukra valót benne
· nemzeti színekben pompázik (piros, fehér, zöld)
· európai irányokat tartalmaz (vörösáfonya, levesben előfőzött rizs, zabpehely a húsban)
· keleti fűszer alkalmazása (sáfrány vagy kurkuma).
Bevásárló lista 6 főre (2 vendéglátó + 4 vendég)
· 0,5 kg darált marhahús 800,0 Ft
0,4 kg rizs 200,0
· 0,5 l kefír 200,0
0,2 l főzőtejszin 200,0
· 1 db kígyóuborka 100.0
· 1 db pritamin vagy kaliforniai paprika (piros) 100,0
· 12 szelet bacon szalonna (1 csomagban ennyi van) 300,0
· 0,05 kg zabpehely 10.0
· 2 egész tojás 100,0
· 0,05 kg vörösáfonya 200,0
· 4 gerezd fokhagyma 100,0
· összesen kerekítve kb. 2400,0 Ft
A fasírt összeállítása: a darált marhahúst a 2 tojással, sóval, piros paprikával,őrölt zabpehellyel, finomra vágott fokhagymával, 0,1 l kefirrel és a zabpehellyel összegyúrjuk alaposan. 12 db egyforma fasírtgolyót készítünk és belecsomagoljuk egy szelet bacon szalonnába.
A fasírtokat – ha tehetjük, akkor szilikonos maffin sütőformában vagy tükörtojás sütő fémserpenyőben zsír és olaj nélkül – kisütjük úgy, hogy a fasírt gombócok tetjére legalább ujjnyi vastakon kefirt töltünk. Ha ilyen speciális (és drága) sütőformánk nincs, akkor hagyományosan kevés olajan, lassú tűzön a fasirtokat kisütjü, majd a megsült fasirtokat egy (bármilyen) sütőlapra helyezve bőven meglocsol a maradék 4 dl kefírrel és a sütőben nagyon lassan és alacsony hőmérsékleten (100 fok C) megszárítjuk. A kefírnek nem szabad megégnie, csupán elveszti víztartalmát és fehér „vakolatot” képez a fasírton.
A fasírtokat egy-egy szelet vékony, de az uborka teles hosszát kitevő uborka csíkba gönygyöljük.
A rizst hideg vízben (legalább 2 ujjnyira ellepi) lassan főzzük egy leveskocka társaságában. Amikor kezd puhulni, akkor 2 dl főzőtejszinnel lassan forraljuk tovább. Beletesszük a sáfrányt (kurkumát, ami sokkal olcsóbb, és a színe is szép sárga). Midőn már majdnem kész, akkor folyamatosan keverjük a rizst, néha egy-egy kicsi vizzel kiegészítve mindaddig, amíg el nem veszti a víztartalmát és teljesen puha lesz. A végső folyamatos keverést nem lehet kispórolni, mert biztosan leég! (Az eljárás az olasz rizottó készítéssel azonos. Ha tovább akarjuk gazdagítani a „nyamkás” állagú rizst, akkor vajat is adhatunk hozzá. Sőt ha parmezánt is teszünk bele, akkor rizottó nevet biggyeszethetünk mellé.)
A kihült rizst beletölthetjük pritamin vagy kaliforniai paprika karikákba és vörösáfonyával díszítjük.
Az „Együtt” elkészítése munkaigényes, a rizs hűtésével és a díszítéssel együtt 2 órát igényel a szakácstól. De miközben vidám társasággal együtt elfogyasztjuk és rosé bort iszunk hozzá, az idő alatt megbeszélhetjük, hogy milyen sok-sok feladat áll még az „Együtt 2014” előtt, és mi mivel járulunk hozzá a 2014. évi választási győzelemhez!