2012.10.28.
15:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Együtt: kefirben sült fasírt tejszines rizzsel, zöldségekkel

img_4314_640x480_1351435130.jpg_640x480

A nemzetközi választási megfigyeléssel összefüggő munkám során, mindig a helyben szokásos „nemzeti” ételeket ettem az adott országban. Romániában csorbát (tejföllel/joghurttal savanyított leves) , Szlovákiában sztrapacskát (juhtúrós galuska), Oroszországban zsülien-t (tejszínesben sült erdei gomba), Ukrajnában borscsot (savanyú káposztás cékla leves, marhahússal és vajas feketekenyérrel). Ghanában mókust ettem csalánfőzelékkel, kuszkuszt az araboknál, és nagyon ízlett az ausztrál bifsztek. Az USA-ban első ottlétem alkalmával (sajnos) megkérdeztem, hogy mi a nemzeti eledelük és a társaságban levő amerikaiak majdnem ölre mentek az olasz spagetti, az angol marhasült és az ír krumplilángos elsőségéért. Végül a vitázó felek kiegyeztek a hamburgerben, mint ősi amerikai ételben. Minden külföldi utazásról hoztam haza egy-egy nemzeti ételük receptjét és ezek közül néhányat olvashatnak is a blogomon http://tothzoltan.blog.hu alatt a szakácskönyv cimkénél.

2014-ben választások lesznek Magyarországon. Az elmúlt több mint 2 évben elég pesszimista voltam a demokratikus ellenzék lehetséges sikerében, főleg az új választási törvények egyoldalúsága miatt. Azonban talán egy új politikai lehetőség nyílik a demokratikus ellenzék számára, hogy a korábbi írásaimban http://tothzoltan.blog.hu/2012/02/06/bejegyzes_url_cime_1398 a politikai összefogás, együttműködés lehetőségét (talán) megvalósítva, létrejött az Együtt 2014 elnevezésű mozgalom.

Újra van remény! – vélem a 2014. évi parlamenti választáson. E remény feltámadását már rögzítettem egy írásomban http://tothzoltan.blog.hu/2012/10/23/jogallam_haza_es_haladas_szolidaritas_europa és most ennek emlékét egy ünnepi receptben is megörökítem.

Az „Együtt” nevet a keresztségben azért kapta ez az étel, mert

·         hagyományos magyar alapanyagokból készül (marhahús, rizs)

·         újítás az elkészítés módja (kefirben sütés)

·         vegetariánusok és húsevők is megtalálják  a fogukra valót benne

·         nemzeti színekben pompázik (piros, fehér, zöld)

·         európai irányokat tartalmaz (vörösáfonya, levesben előfőzött rizs, zabpehely a húsban)

·         keleti fűszer alkalmazása (sáfrány vagy kurkuma).

Bevásárló lista 6 főre (2 vendéglátó + 4 vendég)

·         0,5 kg darált marhahús                                                                                               800,0 Ft

         0,4 kg rizs                                                                                                          200,0

·         0,5 l kefír                                                                                                           200,0

        0,2 l főzőtejszin                                                                                                             200,0

·         1 db kígyóuborka                                                                                          100.0

·         1 db pritamin vagy kaliforniai paprika (piros)                                     100,0

·         12 szelet bacon szalonna (1 csomagban ennyi van)                        300,0

·         0,05 kg zabpehely                                                                                          10.0

·         2 egész tojás                                                                                                   100,0

·         0,05 kg vörösáfonya                                                                                     200,0

·         4 gerezd fokhagyma                                                                                    100,0

·         összesen kerekítve kb.                                                                                              2400,0 Ft

 

A fasírt összeállítása: a darált marhahúst a 2 tojással, sóval, piros paprikával,őrölt  zabpehellyel, finomra vágott fokhagymával, 0,1 l kefirrel és a zabpehellyel összegyúrjuk alaposan.  12 db egyforma fasírtgolyót készítünk és belecsomagoljuk egy szelet bacon szalonnába.

A fasírtokat – ha tehetjük, akkor szilikonos maffin sütőformában vagy tükörtojás sütő fémserpenyőben zsír és olaj nélkül – kisütjük úgy, hogy a fasírt gombócok tetjére legalább ujjnyi vastakon kefirt töltünk. Ha ilyen speciális (és drága) sütőformánk nincs, akkor hagyományosan kevés olajan, lassú tűzön a fasirtokat kisütjü, majd a megsült fasirtokat egy (bármilyen) sütőlapra helyezve bőven meglocsol a maradék 4 dl kefírrel és a sütőben nagyon lassan és alacsony hőmérsékleten (100 fok C) megszárítjuk. A kefírnek nem szabad megégnie, csupán elveszti víztartalmát és fehér „vakolatot” képez a fasírton.

A fasírtokat egy-egy szelet vékony, de az uborka teles hosszát kitevő uborka csíkba gönygyöljük.

A rizst hideg vízben (legalább 2 ujjnyira ellepi) lassan főzzük egy leveskocka társaságában. Amikor kezd puhulni, akkor 2 dl főzőtejszinnel lassan forraljuk tovább. Beletesszük a sáfrányt (kurkumát, ami sokkal olcsóbb, és a színe is szép sárga). Midőn már majdnem kész, akkor folyamatosan keverjük a rizst, néha egy-egy kicsi vizzel kiegészítve mindaddig, amíg el nem veszti a víztartalmát és teljesen puha lesz. A végső folyamatos keverést nem lehet kispórolni, mert biztosan leég! (Az eljárás az olasz rizottó készítéssel azonos. Ha tovább akarjuk gazdagítani a „nyamkás” állagú rizst, akkor vajat is adhatunk hozzá. Sőt ha parmezánt is teszünk bele, akkor rizottó nevet biggyeszethetünk mellé.)

A kihült rizst beletölthetjük pritamin vagy kaliforniai paprika karikákba és vörösáfonyával díszítjük.

Az „Együtt” elkészítése munkaigényes, a rizs hűtésével és a díszítéssel együtt 2 órát igényel a szakácstól. De miközben vidám társasággal együtt elfogyasztjuk és rosé bort iszunk hozzá, az idő alatt megbeszélhetjük, hogy milyen sok-sok feladat áll még az „Együtt 2014” előtt, és mi mivel járulunk hozzá a 2014. évi választási győzelemhez!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás szakácskönyv előválasztás 2014 Magyarország Együtt 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr834875046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása