2012.09.28.
19:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hogyan jelölnek külföldön?

 

A választási eljárásban alkalmazott jelölési módszer, mint jogi előírás alapvetően 3 féle van a nemzetközi gyakorlatban. AZONBAN A KONKRÉT JOGI MEGOLDÁS EGYETLEN ORSZÁGBAN SEM LEHET FÜGGETLEN A POLITIKAI INTÉZMÉNYRENDSZERTŐL, A POLITIKAI KULTÚRÁTÓL.

 

Az egyéni jelöltekre az első megoldás, amikor a jelölés jogi feltétele pusztán a passzív választójog meglétének az ellenőrzése, és aki ezen az ellenőrzésen megfelelt, az a személy felkerül a szavazólapra (pl: Kanada és USA egyes államai). Az egyéni jelölt tehát maga nyilatkozik arról, hogy képviselő akar lenni. A politikai környezet azonban soha nem eredményez olyan képviselőt, akinek nincs jelentős társadalmi, politikai és pénzügyi támogatottsága, tehát ezen önjelöltek csak a „színes hírek” rovatban szerepelnek.

 

Az egyéni jelöltekre vonatkozó másik módszer a kaució (kb. 6 havi átlagbér) befizetése. Azonban ezt csak azokban az államokban alkalmazzák, ahol hagyományosan alacsony a korrupció, továbbá nagyon szigorú párt- és kampányszabályozási törvények vannak (pl: Nagy-Britannia, Franciaország). Így ezt a módszert Magyarországon alaklmazni nagyon célszerűtlen, mert csak növelné az amúgy is óriási mennyiségű fekete pénzeket.

 

A harmadik módszer az ajánlás-gyűjtés. Technikailag az ajánlás-gyűjtésnek is több fajtája lehet (ajánló-ív, amelyet Magyarországon már alkalmaztak az 1994. évi önkormányzati választáson, és amelyet a jelenlegi választási törvény-tervezet is tartalmaz) vagy ajánló-szelvény, amelyet jól ismerünk. Németországban a már 2 ciklus óta parlamenti pártok mentesülnek az ajánlás-gyűjtés alól, az csak az új pártokat és független jelölteket terheli.

 

Újabb időkben a demokratikus országokban a pártok a jelöltállítás jogát egyre több választópolgárra kiterjesztik, elsődlegesen pártjuk valamennyi tagjára, sőt, van rá példa az USA egyes államaiban, hogy ellenfelek is véleményt nyilváníthatnak a jelöltről.

 

Magyarországon ma nincs lehetőség arra, hogy a pártjelöltekről saját párttagságuk véleményt mondjon. Ezen a demokrácia deficiten az ajánló-szelvények megszüntetése és a helyébe lépő ajánló-ív sem segít. A jelenlegi kormánypártoknak az a politikai céljuk, hogy a jelölés megkönnyítésével sok-sok ellenzéki jelölt szerepeljen a szavazólapon. A sok-sok ellenzéki jelölt között "szétszóródnak" a szavazatok és könnyen győzhet kevés szavazattal is a kormánypárti jelölt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás kampányfinanszírozás kormánypárt külföldi választás 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr154808892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása