2012.07.31.
22:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Páli Zoltán: "Szavazz rám!"

120405_obama_romney_1_1343765126.jpg_605x328

 

Hamarosan az urnák elé járulnak az Amerikai Egyesült Államok szavazópolgárai és így megválasztják a világ első emberét, az USA elnökét. Eme cikk vélhetőleg csak az első lesz azok közül, amik az amerikai elnökválasztással lesznek kapcsolatosak, így a tisztelt olvasó mindent megtudhat a lehetőségek országáról, amennyiben velünk tart.

 

Az USA elnökét négy éves ciklusra választják. Választásának időpontja az USA alkotmányában van rögzítve, ahol kikötik, hogy a ciklus végén, az adott év novemberének első hétfőjét követő kedden kell lebonyolítani a választást. Tehát ez annyit jelent, hogy a most soron következő választás 2012. november 6-án lesz.

 

A választás során a választók elektori kollégiumot választanak. Az Elektori Kollégiumba az államok népességarányosan küldenek tagokat, akik később arra a jelöltre fognak szavazni, akit a küldő államuk többsége megszavazott.

 

Természetesen a versenyzők sem ismeretlenek a világ számára.

 

A republikánusok jelöltje az a Mitt Romney, aki már a 2008-as választások alkalmával ringbe szállt volna Barack Obamával, de akkor még elbukott a republikánusok elnökjelölti versenyében. A Romney család szintén nem ismeretlen szereplő az USA politikai életében. Édesapja, George szintén részt vett a republikánusok előválasztásokon, de elbukott, mivel egyszer azt nyilatkozta, hogy csak azért támogatta korábban a vietnami háborút, mert a vietnami látogatásán „átmosták az agyát.”

 

De nem csak az édesapját támadták hasonló nyilatkozatok miatt. Mitt Romney cége, a Bain Capital (többnyire csődbe ment) cégek felvásárlásával és azok kipofozásával, majd eladásával keresi meg a napi betevőjét, így rövidtávon rengeteg alkalmazottat bocsátott már el. Természetesen hosszútávon munkahelyeket teremtett, de miközben ezzel támadták republikánus ellenfelei, nem tudta a maga malmára hajtani a vizet, hanem ehelyett kijelentette, hogy „ Szeretem, ha kirúghatom azokat, akik nem dolgoznak.”

 

Romney ugyancsak izzasztó helyzet elé nézhet majd, ha az egészségbiztosítási reform lesz terítéken. Az „Obamacare”-t ugyanis legelőször épp Massachussettsben alkalmazták először, mégpedig akkor, amikor ott Romney kormányzó volt.

 

Fiatal évei miatt neki pedig nem kell magyarázkodnia, (hiszen Franciaországban volt misszionárius több éven keresztül) de nem úgy, mint Barack Obamának. A kampány hevében kiderült, hogy Obama nagyon szerette a „vicces cigit.” Olyannyira, hogy a gimnáziumi évkönyvben még köszönetet is mondott egyik társának a „sok boldog percért.”

 

De Obamát sem kell félteni. A Harvard jogi karán végzett, majd tanárként és ügyvédként is, sőt ezek után képviselőként is dolgozott, majd elnöksége alatt bevezette a kötelező egészségbiztosítás rendszerét, befejezte az iraki háborút, megkezdte a csapatok kivonását Afganisztánból és az ő elnöksége alatt likvidálták Bin Ladent.

 

Természetesen órákat lehetne regélni az amerikai elnökválasztási kampányról, de nem akarom elvenni szerzőtársaim kenyerét sem és ígérem, hogy még több cikkel és érdekességgel fogunk jelentkezni.

 

Páli Zoltán
2012-07-30

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia külföldi választás USA 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr644689503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása