2012.06.08.
23:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bőnyi Eszter: Francia elnöki ígéretek - parlamenti választás

 „Flandy” a nép embere: mit ígért?

 

„Egyre több a szegény ember, a gazdag pedig még gazdagabb lesz.” Francois Hollande szakít az eddig válságstratégiával és az 1988 óta első baloldali elnök, aki a növekedés felé vezetheti Franciaországot.

A gazdagok súlyos adóztatásával (150 ezer euró feletti jövedelmekre 45%-os adósáv), a banki bevételek és prémiumok 15%-os különadójával és az offshore-lehetőségek szűkítésével kívánja elérni a 2013-ra ígért 3%-os költségvetési hiányt.

Közel 200 ezer új munkahelyet is ígér, ebből 150 ezret a fiataloknak, programjában a zöld politika is megjelenik. Nagyobb hangsúlyt akar fektetni a boripar támogatására, amely egyébként Franciaország egyik húzóágazata, 2011-ben 7 milliárd eurót tett hozzá az ország költségvetéséhez.

Ez a politika szokatlan az Európában többnyire jobboldali, megszorításokra épülő politikákhoz képest. Teljes egészében szembemegy a Sarkozy-Merkel vonnalal, újra akarja tárgyalni a 2012 márciusában elfogadott európai fiskális paktumot és ez veszélyeztetheti a kapcsolatot a két ország között. A Sarkozy alatt kialakult szoros német viszonyt azonban fenn kell tartani, a pénzügyi piacok szabályozása és a jelenlegi válsághelyzet miatt nem engedhető meg a konfliktus a két ország között.

 

Franciaország legfőbb kereskedelmi partnere Németország, a két ország GDP-je az EU GDP-jének 40%-át teszi ki. Hiába van Franciaország a vezető gazdasági hatalmak között és a világ második legnagyobb atomenergia termelője az USA után, nem engedheti meg magának a jelenlegi válsághelyzetben, hogy politikailag egyedül maradjon.

Elsőre légből kapottnak tűnhetnek a kitűzött célok, megszorítások nélkül aligha fog sikerülni növekedést elérni, azonban ígéretesnek tűnik, hogy Franciaország GDP-je az első negyedévben stagnált –tehát elkerülte a recessziót a válság ellenére – ráadásul az ipari termelés egymás után 2 hónapban - januárban és februárban is- bővült, amire hosszú idő óta nem volt példa

Hollande programja teljes gazdasági változást eredményezhet, de mi lesz a következménye, ha szembemegy az EU-val? És képes lesz-e az ígéreteit megvalósítani a gazdaságban?

Franco Frattini az Európai Bizottság egykori alelnöke szerint ideje a növekedésre fókuszálni, azonban Hollande új liberális Franciaországa a szövetség meggyengülését okozhatja.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás Franciaország külföldi választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr434574517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása