2012.05.15.
11:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hogyan köszönjünk?

Tud-e köszönni egy ember, aki rendőr? Tud-e köszönni egy embernek egy rendőr? A rendőr köszön-e egy embernek?

Már a kérdésben is egy nagyon fontos megkülönböztetés van: A rendőr egyben ember-e, és az ember-e rendőr? Nagyon fontos ez a kérdés, mert az emberiség már 2000 év óta foglakozik ezzel a problémával, amióta rendőrség van.

Nem akarom azonban túldimenzionálni ezt a dolgot. Valószínűleg a rendőröket a rendőr iskolában megtanítják köszönni: „Erőt, egészséget miniszter elvtárs!”, így a miniszter, volt rendőr (aki a rendőr tábornok nyugdíja mellett) felveszi a miniszteri fizetést is, bátran és hangosan felelheti: Jó napot elvtársak! Majd a személyi állomány (42 ezer fő) jelenlétében benyújtja az adóhivatalnak a 2,4 milliárd forint adózásáról szóló 2010. évi személyes beszámolóját egy söralátéten. Majd megígéri az állomány-gyűlésen, hogy mindent megtesz a bűnözés elleni harcban: első lépésként nem köszönnek majd a rendőrök a bűnözőknek! Ezt a bejelentést hangos tetszésnyilvánítás kíséri az állománygyűlésen résztvevők részéről: Hurrá, hurrá, Csapajev geroj! Za rógyinu … Ezt a kiáltást nem tartalmazza a Szolgálati Szabályzat, de önkéntesen mindenki megtanulta, és lelkesen ordítja, esetenként suttogja.

Az emberek között a kommunikáció szabályait a családban, az iskolában tanítják meg a szülők, a tanárok a gyermekeknek. Előbb-utóbb minden gyermek megtanulja, hogy miképp kell köszönni a különféle élethelyzetekben: az idősebbeknek, a más neműeknek (nem a melegeket értem ezalatt!), a fiatalabbaknak, a távozóknak, az érkezőknek, a közlekedési eszközön és a szaunában, mikor lehet és kötelező magázódni, tegeződni, stb. (A rendőrségen a csendőr-pertu ma is hagyomány: az elöljáró tegez, az alárendelt magáz.) Kivéve a nagyon idős (40 év feletti) tábornokokat, akik mindenkit tegeznek. Kivéve a nagyon ifjú hölgyeket. Nekik még van mit tanulni a nehéz szolgálatról!

A rendőröknek azonban a Szolgálat Szabályzat alapján a köszönést külön meg kell tanulni. Ezek a következők (magázódó formában):

  • Nyújtsa át személyi okmányait!
  •  Közúti közlekedési ellenőrzés!
  • Személyazonosító, vezetői igazolványt és forgalmi engedélyt kérek! –ezek a megszólítások az irányadók a rendőrök számára – a köszönés helyett -, amikor a tevékenységüket jogszerűen végzik.

(A civil lakosság részére tájékoztató jelleggel: a köszönés lehetne: Jó napot kívánok! /Napszaknak megfelelően/)

Melyek a köszönési formák, amikor a rendőrök a tevékenységüket jogszerűtlenül végzik? Hasonlóan a Kama Szútranak a „Más felesége”. c fejezetéhez, ezt a módszert a „gyakorlat tanítja”. Néhány példa a gyakorlatból:

  • Hööööö…
  • Naamivaaan…
  • Neeebaaameeeg…

Határozottan nem ismerjük a részeg (drogos) rendőrök köszönési stílusát! Sőt, ilyen nem fordulhat elő soha:

  • a terrorelhárító alakulat tagjainál, midőn téves címre rontanak be, és ejtenek foglyul ártatlan polgárokat,
  • azon rendőröknél, akik munkahelyi (RENDŐRSÉG) és családi problémái miatt öngyilkosok lettek és lesznek.

Nem igaz az a hír, hogy csak annyi ordítanak: AAAAHHHHH!

Nem fogadható el az a híresztelés sem, minden rendőr vicc igaz.

VILÁGOSAN KÜLÖNBSÉGET TESZNEK AZ ÉRTELMES EMBEREK A RENDŐRSÉG SZÜKSÉGES, ALKOTMÁNYOS ÉS TISZTESSÉGES TEVÉKENYSÉGE, AZ EZEN CÉLOKAT ESKÜJÜKHÖZ MÉLTÓAN TELJESÍTŐ RENDŐRÖK, ÉS

  • A KORRUPT,
  •  A POLITIKAI HATALMAT SZEMÉLYES ÉRDEKBŐL KISZOLGÁLÓ,
  • A SZEMÉLYES HATALMAT ÉRVÉNYESÍTŐ

RENDŐRNEK NEVEZETT SZEMÉLYEK KÖZÖTT.

A tisztességes és békés polgár szívesen fogadja a rendőr köszönését: „Jó napot kívánok!”

komment

Címkék: rendőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr974509988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása