2012.05.07.
20:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Francia elnökválasztás - francia sajt és baguette

images_3_1336415283.jpg_274x184

 

Francia elnökválasztás - francia sajt és baguette

 „Hogyan lehetséges egy olyan országot kormányozni, ahol 246-féle sajt létezik?” - tette fel a kérdést Charles de Gaulle, Franciaország tábornoka és elnöke. De Gaulle 1959-69 között volt elnök, és a sajttal, valamit a kormányzással kapcsolatos nézetei beigazolódtak, mert egy népszavazás következménye távolította el a hatalomból.

A Természettudomány c. folyóirat II. évfolyam 3. száma 1947 májusában 400 sajtféleségről tud, l: http://www.kfki.hu/chemonet/hun/teazo/sajt/francia.html, azonban lehet, hogy a következő 20 év alatt csökkent a sajtválaszték Franciaországban.

A friss, a lágy, a préselt, a penészes, a kemény és az ömlesztett sajtok közül még a legkisebb boltban is lehet válogatni, mert hozzátartozik az étkezés lezárásához. A felnőttek a sajt elcsipegetése közben egy pohár vörösbort is megisznak, még akkor is, ha munkaközben vannak vagy autót vezetnek. (Persze ez a bor nem egy nehéz, tannintól keserű „nagybor”, csupán a víz helyett a szomjat oltja.)

A Szocialista Párt jelöltje Francois Hollande győzött a francia elnökválasztáson 2012. május 6-án. Az újsütetű elnök, már több kérdésben nyilatkozott (eu-politika, gazdasági ügyek, stb.). Azonban még várni kell az  első politikai uborkaszezonig, hogy a médiából a francia baguette kérdésről megtudjuk a véleményét.

 

 

Én a magam részéről nagyon szeretem a francia baguette-t - Franciaországban. A francia baguette onnét ismerszik meg, hogy friss, ropogós, gyakorlatilag csak héja van a kenyér-helyettesítőnek. Honnét tudjuk meg, hogy a francia baguette nem friss? Roppant egyszerűen: ha megroppantjuk és beton kemény, akkor már 6-8 óránál (!) régebben sütötték. Ilyen esetben le kell ugrani a sarki pékhez és újat kell venni.

A magam részéről lelkes híve vagyok a családi vagy baráti ebédek előtti vagy utáni sajttálak összeállításának. A sajttál roppant praktikus megoldás egyes problémák áthidalására.

A családi összejöveteleknél gyakran előfordul, hogy egyesek korábban, mások későbben érkeznek a meghirdetett időpontnál. Igen jó megoldás a sajttál a korán érkezettek farkaséhségének a csillapítására, sőt jó melléklete lehet az aperetívnek. (A franciák az aperetívet digesztívnek hívják és az étkezés után fogyasztják konyak vagy egyéb formában.)

Baráti összejöveteleknél gyakran előfordul, hogy a váratlanul többen érkeztek, mint számítottunk rá, mert „Tudod mondtam Nekik, hogy gyertek Ti is!” és jöttek. Mivel nehéz a főétkezés mennyiségét duplájára növelni, viszont nagyon egyszerű egy sajttálat összerakni, ezért jó hiánypótló lehet a sajttál.

A sajttál összetevői: sajtok, szárított és friss gyümölcsök, zöldségek, kenyerek, magok.

Sajtok:

többféle sajtból állítsuk össze a tálat: friss, lágy, préselt, penészes, kemény vagy ömlesztett sajtok (nem kell mindegyikből!)

Gyümölcsök:

többféle szárított, aszalt vagy friss gyümölcs szezonálisan: pld: alma, körte, szőlő, meggy, narancs

Zöldségek:                        

többféle zöldség szezon szerint: paprika, paradicsom, sárgarépa, hagyma, saláta, stb.

Kenyerek:

többféle kenyér frissen vagy pirítósnak: fehér, barna,         fekete, magos, péksütemények, magyar bagett, stb.

Magok:

többféle maggal megszórhatjuk a kész tálat: pl: tökmag, napraforgó, mogyoró, mandula, dió, darálatlan mák.

Mennyiség:

a vendég létszámának megfelelően 5-10 dgk sajtot, 10-15 dkg zöldséget és gyümölcsöt, 5 dkg kenyeret és 1 dkg magot számítsunk személyenként. A sajttál nagy előnye, hogy könnyű a vendégek létszámához és a pénztárcánkhoz igazítani.

Ami megmaradt a sajttálból az másnap reggelire kitűnő!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr54494829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása