2012.04.17.
21:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fizikai és társadalmi fagypont

0 fok Celsius, hol kezdődik a fagypont?

A tudomány szerint az abszolút fagyáspont, amelyen az atomok és molekulák mozgása megszűnik, az -273 fok Celsiusnál van. Ezen a ponton minden megdermed, már elvileg is megszűnik az élet lehetősége.

A fagypont gyakorlati megközelítése számomra évtizedekig a 0 fok Celsius volt, mert ezt tanultam az iskolában. Néhány éve - amikor olyan autót vehettem, amely a téli gumit igényelte -, tudtam meg, hogy a téli gumi felszerelése + 7 fok Celsiustól kötelező, mert a téli gumi szempontjából + 7 fok alatt már fagypont van. (Egyszer próbáltam ennek okát megtudni, de csak azt a választ kaptam, hogy „a gumiknál már ez így van!”.) Ausztriában a „hólánc” kötelező, akkor is, ha Magyarországról indulva + 8 fok Celsius van, és nem mész Bécsnél tovább.

A legújabb fagypont + 10 foknál kezdődik. A Sasadban (régi Sasad maradéka) a XI. kerület és Budaörs határában levő virág és fa árusító telepen vásároltam jó időben, napsütésben, 16 fok Celsiusban jól fejlett begónia palántákat (kezdeményeket). Ezt azért mertem megtenni, mert 2 évvel ezelőtt már ugyanitt vásároltam begónia palántákat, amelyek kitűnően állják a helyüket. Télre bevisszük a virágzó begóniákat a nem fűtött, de lezárt verandára, majd a tavaszt vélvén közeledni, kihozzuk a begóniákat a szabadba. Nos, ezen a pozitív tapasztalaton felbuzdulva, gyarapítani akartuk a begóniák számát, és ezért 10 db új begóniát (palántákat) vásároltunk a napfényes és meleg Sasadban.

Az eladó hölgy kedves volt, még arról is felvilágosított, hogy a begónia nagyon szereti a tűző napot, de a félárnyékot is kedveli. Sőt, imádja az itt kapható tápszert (amelyet szintén vásároltunk egy közepes adaggal). Hazavíve, a palántákat gondosan elhelyeztük szabad téren, de mindentől védetten, hiszen a meteorológia éjszakai lehűlést jósolt. Kettő nap múlva 8 db begónia romjait láttuk a szél- és fagyvédett helyen.

A begónia-romok egy részével felszerelkezve visszamentem a Sasadba tanácsot kérendő, hogy mi pusztíthatta el a palántákat. Egy jól fejlett (fiatal) férfi árus, aki már messzebbről láthatta romjainkat, a mi köszönésünket válasz nélkül hagyva, csak annyit kiáltott felénk: „Ne jöjjenek fagyott palántákkal reklamálni ide, amit egyébként is másutt vásároltak!” Rövid kérdésemre, hogy mitől fagytak meg a palánták, a hangosan beszélő mackóruhás „főnök” még röviden tudatta velünk: „10 fok alatt minden megfagy!” Érzékeltem, hogy itt már fogok tanácsot kapni.

De azt is tudtam, hogy ide már nem jövök többé vásárolni. Bizonyára nem számít a gazdag Sasadnak, hogy néhány ezer forintért vásárolok-e náluk vagy sem. Szerencsére még jövőre is jut arra egy-két ezer forintunk, hogy a palántákat vegyünk. DE NEM ITT, ahol senkinek néznek minket, és az alapvető felvilágosítást a vásárlás előtt megtagadják tőlünk. Sőt, utána impertinensen viselkednek.

Tanácsolom Önöknek, hogy Önök se vásároljanak itt! (A Sasadban.) A Sasad általam tapasztalt üzleti filozófiája: „Vegyél korán, a + 10 fok Celsius környékén minél többet palántát, utólag meg ne reklamáljál azért, mert elfagyott! Hülye voltál, fordulj a falnak a panaszoddal!”

Fogyasztóvédelmi tanácsként közkinccsé teszem, hogy a palántát senki ne vigyen ki a szabadba addig, amíg az éjszakai lehűlés +10 fok Celsius alá szállhat. Ha már ezt az információt a vásárláskor megtagadja tőlünk a Sasad, akkor ezt tőlem tudják meg. Okos ember a más kárán tanul!

A magyar társadalmi viszonyok erősen közelítenek a -273 fok Celsiushoz. A kormány és az Országgyűlés azt hirdeti, hogy „egyre jobban élünk, fejlődik a gazdaság, legyőzzük az uniót!” Mi - begónia palánták - csak a Sasad mackóruhását hallgathatjuk a kormánypárti politikusokban. „Jól tetted, hogy ránk szavaztál. Előbb fizettél, bizalmat szavaztál nekünk - , utóbb reklamálhatsz, az Alaptörvény asztalánál.”

Az asztalnál nem ül senki!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: jóállam

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr484457770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása