2012.03.27.
20:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

OVB a párt ökle - az LMP alárásgyűjtésése ellen

Aláírásgyűjtés és aláírás.

 

Kipróbáltam egy 12 éves gyermeken: „Mi a különbség az aláírásgyűjtés és az aláírás között?” A válasz habozás nélküli volt: „A gyűjtő azt akarja, hogy értsél vele egyet, az aláíró azt mondja: egyetértek.” Lám-lám egy kiskorú gyermek pontosan tudja azt, amit az Országos Választási Bizottság tagjainak a többsége nem tud: törvény tesz különbséget a gyűjtés és az aláírás között a népszavazási eljárásban. A aláírásgyűjtő a gyűjtői tevékenységéért pénzt (ajándékot) fogadhat el megbízójától (párttól vagy magánszemélytől), míg az aláíró (vagy rokona, ismerőse) számára a pénz vagy ajándék elfogadása szigorúan tilos az aláírásgyűjtőtől vagy 3. személytől.

A jogászok se reklamáljanak a gyermek határozott válasza miatt, ezért ide másolom az 1997. évi C. törvény alkalmazott szabályát. „48.§ (3) Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.” A kodifikációs ismeretekkel nem rendelkező olvasóknak tájékoztatásul: idézett rendelkezés a szakmailag két részből áll.

Az első rész az aláírásgyűjtőnek állít tilalmat: "Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni …tilos”. Pontosan megtudjuk ebből a rendelkezésből, hogy a gyűjtőnek „Disznózni tilos!” Nem vehetsz aláírást másoktól pénzért. Viszont a gyűjtői munkádért pénzt (ajándékot) kaphatsz a megbízótól.

Az idézet második része az aláíró számára tartalmaz tilalmat: „…az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.” Ez a mondatrész a következőt jelenti az aláíró kötelezettségeként: „Disznózni tilos!”  Az egyetértésedért nem kérhetsz pénzt (ajándékot).

Ha egy 12 éves gyermek képes a lényeget megkülönböztetni, akkor teljesen érthetetlen több OVB tagtól elfogadni a törvényszöveg értelmetlen interpretációját.

Vagy arról van szó, hogy az OVB a párt ökle? Aki lesújt az ellenfelekre, mielőtt azok kárt okozhatnak a pártnak? 

http://nol.hu/belfold/az_ovb_szerint_jogellenes_az_lmp_alairasgyujtesi_akcioja

komment

Címkék: választás OVB

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr864344454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.06.01. 23:23:39

"... vagy rá tekintettel másnak ..."

EZ vonatkozik a gyűjtőre.
(tehát ő az a "más":)

Olyan nehéz az elképzelni, (kapitalizmusban!;) hogy aktivista tömegek "szabadidejükben", önként és dalolva (azaz INGYEN), csupán csak politikai meggyőződésüktől vezetve gyűjtenek bármit?

Ja, hogy ahhoz ILYEN elkötelezett aktivista tömeg is kellene? Sorry!
Anélkül bizony marad a PÉNZ hatalma :(

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.06.01. 23:37:38

Még egy érdekesség IDE:
Nemrég eszmét cserélhettem néhány LMP-s aktivistával, akik évekkel ezelőtt "kikiálltották" a hazai "Kalózpárt" néven nevezett mozgalmat...
(-ellentétben a "Mozgalom"-nak nevezett pártokkal, mint pl. a "Jobbik Magyarországért Mozgalom" vagy "A" "Civil Mozgalom" pártok:)
Ezek a fiatalok érdekesen reagáltak arra, amikor nemrég páran felvetették, hogy immár jogilag is meg kéne felelniük a (fedő)nevüknek.
Többek között azzal érveltek ellene, hogy óva intettek a "kopogtató" gyűjtés fáradalmainak felvállalásától, mondván, hogy ők maguk már többször is "vért izzadtak" az LMP számára végzett gyűjtéseik során...
(legutóbb láthattuk, hogy nem is jött össze a megcélzott számú aláírás)
Na mos el lehet képzelni, hogy akkor mennyire hiányoznának ŐK az LMP következő gyűjtési köréből...
(persze nem fognak, mert innentől inka adják majd fel a kalóz kötődésüket:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.06.01. 23:46:04

Érdekes volt korábban a "munkahelyi" gyűjtés tilalmának az értelmezése is - pontosan nem jegyeztem meg (mivel értelmetlen dolgokkal nem terhelem az agyam) de az én "kiterjesztő" álláspontom szerint az üzletekben, kocsmákban létesített "leadási helyek" - a gyűjtő szempontjából - "munkahely"-nek minősültek...
Az más kérdés, hogy a jogszabályi megfogalmazás (direkt?) nem volt eléggé egyértelmű:(

A másik ilyen kérdés, hogy "átadás" lehet-e az, ami valójában (postai) feladás...
(de hát ott legalább a bizonyítás lehetetlensége teljesen egyértelmű:)

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.01. 23:56:14

@1.szóló: A névtelenségbe burkolódzás a tudatlanság elleni védelem egyik eszköze. Aki tud jogszabályt olvasni az kiírja a nevét. Jelen esetben a tudatlanság tipikus példáját olvashatjuk: a betüket már ismeri, olvasni még nem tud.

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.01. 23:59:06

@1.szóló: A továbbra is névtelenség sötétségében meghúzódó, íráskényszeres kommentelőnek nincs mit mondanom LMP ügyben sem.

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.02. 00:02:31

@1.szóló: A legrosszabb ügyvédek modorában már harmadszor ír a blogomra értelmetlenségeket. Valószínűleg a kormánypárt választási szakértőjeként, az el nem fogadott írásait publikálja kommentként a blogomon.

tibapó 2012.06.06. 17:19:18

@Dr. Tóth Zoltán:
Lemaradtam valamiről?
Mert ez a reagálás azt sugallja, hogy valami jogszabály miatt ezentúl csak polgári néven lehet kommentelni, vagy ha valakinek már van nickje itt a blog.hu-n és azzal akar hozzászólni, a végén írja alá a polgári nevét? Vagy mi?

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.06. 18:12:24

@tibapó: Értelmetlenségekre nem vagyok köteles válaszolni, különösen, ha lesipukásként lövöldöznek. Az értelmes párbeszédnek híve vagyok, akár névvel, akár név nélkül.

tibapó 2012.06.06. 18:16:06

@Dr. Tóth Zoltán:
Kezdek megnyugodni. :)
De akkor tisztelettel kérdezem, mit is jelent ez a kijelentés: "Aki tud jogszabályt olvasni az kiírja a nevét.Aki tud jogszabályt olvasni az kiírja a nevét"?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.09.11. 20:48:53

Kedves T.Z., nyugodtan vitatkozhat velem a kormányzati portálon, okmányirodában személyigazolvánnyal igazolt névvel:
edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/2343.page
süti beállítások módosítása