2012.02.17.
17:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Előválasztás az USA-ban és a moziban

Nincs megváltás – A hatalom árnyékában

Minden negyedik év november első hétfőjét követő kedden az USA önkéntesen regisztrált választópolgárai az urnákhoz járulhatnak, hogy megválasszák azokat az elektorokat (538), akik majd december elején megválasztják az USA elnökét.

És a választást megelőző egy év azzal telik el, hogy mind a demokrata és mind a republikánus párt kiválasztja azt a jelöltjét, akik majd összemérik népszerűségüket a szavazás napján. Ezt az évnyi folyamatot nevezik az USA-ban előválasztásnak. Közép- és Kelet-Európában az előválasztás még ismeretlen fogalom: az USA-ban a választópolgárok beleszólhatnak abba is, hogy egy pártnak ki legyen a jelöltje. Sőt, kapaszkodjanak meg, az ellenfél pártjának támogatói is szavazhatnak arról, hogy ki legyen a jelölt a másik pártban!

Most ennek az egy évnek az első harmadában járunk. A demokraták látszólag könnyű helyzetben vannak, mert a jelenlegi elnök, Obama a jelöltjük a novemberi választásra. Viszont a republikánus oldalon még nyolcan küzdenek a jelölti pozícióért. A jelöltek beutazzák az USA összes államát (51), és mindenütt kampányolnak. Hónapról hónapra csökkenni fog a republikánus jelöltek száma: aki kiszáll ebből a versenyből, az mindig megjelöli, hogy kinek a javára lép vissza. Egy újabb érthetetlen dolog a számunkra: a sok jelölt nem csökkenti a párt összetartó erejét, hanem növeli az egységet, a kohéziót. Minden visszalépés indoklással történik és bővíti a majdani elnök mögötti támogatottságot. Ez jelölési folyamat egy személyi kiválasztás, és egyben a pártprogram kialakításának a folyamata is. Minden egyes jelölt integrál már magában programelemeket, azonban a jelöltek számának csökkenésével a győztesek továbbviszik a vesztesek programját.

A két nagy pártnak természetesen vannak szövetségi szinten kialakított program-pillérei: az abortusz, a halálbüntetés, az egészségügyi biztosítás, az adó mértékek vízválasztó vonalat jelentenek a demokrata és a republikánus politikában. Azonban az 51 állam saját ügyeiben, az 5 ezer megyei és százezer települési önkormányzat és civil szervet szintjén a politikai sokszínűség az irányadó. Az előválasztás folyamata egy társadalmi, politikai integrációs folyamat, amely négyévenként ismétlődik.

A hatalom árnyékában George Clooney filmje az előválasztás egy évének egy hónapját mutatja be Ohio államban az egyik demokrata jelölt kampányfőnök-helyettesének szemszögéből. http://www.mozinet.hu/index.nof?o=&nyelvid=1&k1=1&k2=43&filmid=3864

A film műfaji besorolása szerint „thriller” vagy politikai dráma, amelynek filmes szempontból meg is felel. Minden van benne, amely egy kellemes estét jelenthet a politikai kérdések iránt legalább minimális érdeklődést tanúsító nézők számára: egy párthoz tartozó politikusok közötti tartalmi konfliktus (mit mondjunk a kampányban az egyes választói csoportoknak?), az önérdekű média bemutatása (a média szenzáció éhsége hogyan hamisítja meg a valóságot?), a karrier és tisztesség összeütközése (a feltörekvő generáció hogyan sajátítja el és viszi tökélyre az idősebb generációk hazugságait, megalkuvásait? a korrupció (a politikai támogatás pénzért, pozícióért való áruba bocsátása).

A konfliktusok között azonban megjelenik általában a politika és konkrétan az USA számára két fontos, jövőbe mutató gondolat: az olajért (demokráciáért) folytatott háborúkat be kell szüntetni, és a technikai fejlesztésekkel a megújuló energiákat kell előtérbe állítani ahhoz, hogy az USA visszaszerezze a világban a megingott vezető pozícióját; a korrupttá váló középkorúak mögött még nem fertőződött fiatal generáció is áll.

A tartalmi kérdések keserű pirulái a néző számára kellemes csomagolásban kerülnek beadagolásra: a kormányzati tényezők körüli csillogó-villogó környezet, épületek, autók, elektronikus szerkezetek tömege, fullajtárok, feltörekvő siserehad, fogadások, elegancia, finom erotika, támogató család. A kellemes csomagolás azonban fokozatosan lebomlik: a bűnös szex, a gyilkos abortusz gondolatának a megjelenésével, az erkölcsös magatartás árusíthatóságával.

A film ifjúságát elhagyó főszereplője számára a közéleti siker megszületik: kampányfőnökké lép elő, és valószínűleg a főnöke lesz elnök. Ennek ára azonban egy fiatal lány öngyilkossága és a tisztességes kampánymódszerekkel való végleges szakítás.

Nincs megváltás a főszereplő számára, nincs katarzis a néző részére.

Miért hagytuk, hogy így legyen?

https://www.youtube.com/watch?v=B2u6gf2rWxA Koncz Zsuzsa

Szólj hozzá!

Címkék: előválasztás filmszínházirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr584124283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása