2020.07.11.
10:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Húsételek

2020-07-13 12 óra A múlt heti vegetáriánus ételek után a húskedvelőknek szólnak a receptek. Lévai Margit a vendégünk, aki olasz húsgombócokkal és zacskóban sült szűzpecsenyével érkezett a stúdióba. Kolbászhússal töltött padlizsán és tök a következő receptünk, majd az egészben sült malachúst szeleteljük fel. A vadasmártás nem csak marhahúshoz adható fel az asztalra. Egy kínai jellegű receptet is meghallgathatunk: a mogyorós csirkéét. A húsételek mellé mindig készítünk valami könnyű körítést is, ilyen lesz a fogyókúrás burgonyafőzelék. A nehéz ételeket örökzöldekkel könnyítjük: Sinatra és Luis Amstrong, Dés László és Geszti Péter dalait hallgathatjuk meg és Brigitte Bardot is énekel. Műsorvezető: Kiss Katalin.

Fotó: Szűzpecsenye (Kiss Katalin)

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

2020.07.11.
07:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szolidaritás, testvériség

Budapesten, a VIII. ker. Dankó utcában főzőhely épül a szegények és a hajléktalanok számára. Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Tóth Zoltán, a Budaörsi Olvasókör vezetője a civil szervezetetk összefogásának szükségességéről, a szolidaritás és a tesvériség elvének a gyakorlati megvalósításáról beszél.

2020. július 23-án 11 órakor mindenérdeklődőt szívesen látunk a Dankó utcában.

Videó: Wesley stúdió

Szólj hozzá!

Címkék: videó Budaörs Oltalom Karitatív Egyesület Iványi Gábor Budaörsi Olvasókör Budaörsi Városvédő Egyesület 2020 Magyarország

2020.07.09.
17:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Meghívó videó a Dankó utcába

Meghívó a Dankó utcába, az Oltalom Karitatítv Egyesület és a Budaörsi Olvasóközös közös adománygyűjtésének a megnyitójára, 2020. július 23. csütörtök 11 óra. (Budapest, VIII. ker. Dankó u 11.)

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Civil Rádió Oltalom Karitatív Egyesület Iványi Gábor Budaörsi Olvasókör Budaörsi Városvédő Egyesület 2020 Magyarország

2020.07.03.
12:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Vegetáriánus ételek

 

2020-07-06 12 óra A Rádió Bézsben  Vvgetáriánus ételeket főzünk, mert annak van a szezonja. Lévai Margit a műsor vendége, aki a zöldséges lasagne és töltött padlizsán receptjét osztja meg a hallgatókkal. A paradicsom szósz is sokféleképpen elkészíthető, a gyerekek a ketchup-ot kedvelik a legjobban. A paradicsom fajták közül ajánljuk a paraszt nevezetűt és a fürtös paradicsomot. A legtartalmasabb a „lucullus” nevet kapta a keresztségben. A grízgaluska legyen puha, de harapható?! Ezt a titkot is megfejtjük, miközben Bródy, Beatles, Koncz Zsuzsa, Bee Gees és Tóth Vera slágereket hallgathatunk. Műsorvezető: Kiss Katalin,

Fotó: zöldséggel töltött tök tökmártásban

Szólj hozzá!

2020.06.29.
21:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesek

140 adag zöldséges pörköltet főztünk krumplival az éheseknek, akik a VIII. kerületben kapták meg az ételt. Még desszertet is dobozoltunk hozzá, hogy egy kis édesség is legyen kiegészítésként! 2020. július 26-án újra főzünk!

Fotó: Kiss Katalin és Gulyás Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: videó Budaörs Heti betevő Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

2020.06.26.
17:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Móra Ferencné szakácskönyve

2020-06-29 12 óra Szegedre kirándulunk a járvány első szakaszának lezárulta után. Mielőtt elindulunk a valóságban is érdemes körülnézni az interneten, hogy mi van már nyitva és mi van még zárva a lehetőségek közül. A szegedi Dóm építéséről 1880-ban döntöttek, 1914-ben tették le az alapkövet, majd az I. világháborúban szünetelt az építkezés. A toronyból gyönyörű a kilátás, érdemes megmászni a 286 lépcsőt. Móra Ferencnek a felesége írt egy szakácskönyvet és ennek alapján ismerkedünk meg a Szeged környéki ételekkel. A Tisza mellett szinte kötelező halat enni, most a vajban sült módot tanulhatjuk meg. A szegedi Nemzeti Színházban és a new york-i Metropolitenben is énekelt Gregor József, a híres operaénekes, akitől egy dal hallgathatunk meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Rádió Bézs 2020 Magyarország

2020.06.26.
15:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Boros Péterné, az MKKSZ elnöke

Alaptörvényt kell módosítani a járvány miatt a köztisztviselők és közalkalmazottak védelmében! - mondja Boros Péterné szakszervezeti vezető a Civil Rádióban 2020. június 29-én 20 órakor.

Szólj hozzá!

Címkék: vírus Civil Rádió 2020 Magyarország

2020.06.23.
21:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

20200622 Trianon Huncik Péter

Trianonról érdemes megtudni, hogy ok vagy okozat? Még 100 év után is gondolkodni kell erről, mert a megmérgezi a közéletet a párbeszéd hiánya.

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia kormánypárt Budaörs Civil Rádió olvasókör Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

2020.06.21.
21:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bálint gazda 101. születésnapja előtt elhunyt

Nyugodjék békében! Emléke köztünk él!

A fotó Gyuri bácsi 100. születésnapján készült a Civil Rádiónak adott interjúja kapcsán. A fotót Kiss Katalin készítette.

Szólj hozzá!

Címkék: Civil Rádió 2020 Magyarország

2020.06.20.
21:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Gríz (galuska)

Gríz (galuska)

Könnyen úrrá lehetünk a helyesírási problémán: a gríz hosszú í-vel írandó, annak ellenére, hogy internet világában és az élelmiszer címkék jó részén rövid i-vel olvashatjuk.

A szinonima szótár szerint a grízzel azonos jelentésű a dara, búzadara is. Komoly megfontolás tárgyává teszem, hogy a gríz jelentheti a dara mellett a polentát, a puliszkát és a kását is. Azonban nagyon lényeges különbség, hogy a dara a búzából készült őrleményt jelöli, míg a puliszka-polenta csak a kukoricára vonatkozhat. Ezzel szemben kását mind a két alapanyagból lehet készíteni.

Ha már lúd, akkor legyen kövér! - felkiáltással fejest ugrottam a malomipari terméklistába[i], amelynek alapján egyértelmű, hogy a malomiparban a „dara” a meghatározó, mert az az őrlemény szemcseméretét határozza meg. Tehát a dara egy gyűjtő szó, amelynek szinonimái is vannak és az egyes alakjai hangulatilag vagy tájegységenként eltérőek lehetnek.

Rögvest mondok egy jó példát a hangulati eltérésre. Az 1950-60-as években a közétkeztetés slágere volt a tejbegríz és a kukoricakása. Édesanyám soha nem főzött otthon ilyet. Egyszer kértem, hogy tejjel és cukorral ilyet főzzön, de a kérést a következővel utasította vissza: „A háború alatt elég puliszkát ettünk, nem vagyunk mi szegények, hogy ilyet főzzek!” (Midőn olyan szegények voltunk, mint templom egere.) Néhány évtized múlva, amikor a vasárnapi ebéden voltunk az édesanyámnál, kukoricakását készített a hús mellé körítésnek. Amikor szóba hoztam, hogy olyat főzött, amilyet korábban soha, akkor azt válaszolta, hogy „polentát főztem, nem puliszkát!” Az olasz éttermek mellett már a magyar konyha is polentát főz (süt) és nem puliszkát.

A darának, a gríznek számtalan elkészítési formája lehetséges. Most leragadok a grízgaluska mellett, mert a Szoky konyhája c. YouTube-os videó sorozatban véletlenül rábukkantam a receptjére. Mezőfalvai nagymamám a grízgaluska készítés mestere volt. Krúdy Gyula tollára illő módon tudta elkészíteni és feltálalni – húslevesben. Aranypöttyök úszkáltak a leves tetején, karikázott sárga és fehérrépák ölelték körbe a világossárga, habkönnyű daragaluskát, amely a leveseskanál kétszeresét is kitette. Ha belevágtál a galuskába, a kanál alatt könnyedén vághattad, és ha ráharaptál, akkor tartása volt (al dente). Nos, ez a videó hozta meg a merszemet, hogy mezőfalvi nagymamám nyomdokai lépjek, és a következő családi ebédre levesbetétként elkészítsem.

Szkülla és Kharübdisz[ii] között kell hajózni annak, aki méltó módon kíván szerepelni a családi ebéden a grízgaluskával! Az egyik zátony az, hogy a galuskánk elemi részecskékre esik szét, és szégyenszemre szétoszlik a húslevesben. A másik zátony az, hogy olyan kőkemény lesz, hogy láncfűrésszel sem lehet szétvágni a levesben. A két állagot csak egy hajszál választja el egymástól. A kezdő grízgaluska készítőket nem riogatom azzal, hogy mind a két változatot ki kell próbálni (titkos főzés keretében), és csak harmadjára lehet a nyilvánosság elé lépni a siker halovány reményével. De nem véletlen, hogy a kezdő szakácsoknak maguknak kell megenni, amit főztek.

Bevásárló lista (8 db nagyméretű grízgaluskához)

3 egész tojás, 15 dkg búzadara,  2 dkg vaj, só, petrezselyem.

Metódus

A tojásokat felverjük, beleöntjük a búzadarát, az olvasztott vajat, sót és petrezselymet. Olyan legyen az állaga, hogy lassan folyjon, de ne csurogjon. Ha túl híg, akkor egy nagyon kevés búzadarát adunk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy korty vizet. (Ezt addig próbálgathatjuk, amíg elfogy a tojás, a dara vagy a víz. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az állaga keményedjen, de ne legyen betonszilárd. Lobogó vízbe szaggatjuk egy-egy nagy kanállal. (Nem a levesben főzzük ki!) A szaggatás után azonnal kicsire vesszük a víz melegítését: lassan gyöngyöző vízben főzzük a galuskákat 5-10 percig. Majd a tűzről lehúzzuk az edényt és áztatjuk a meleg vízben a galuskákat. 10 perc után egy szedőkanállal egy tányérra kiszedjük a grízgaluskákat, és csak a „jó étvágyat!” előtt tesszük vissza a meleg levesbe. Amikor vendégeink a kanállal először vágnak bele a galuskába, akkor tanulmányozzuk a plafonon a pókhálót, majd mi is átvágjuk a kanalunkkal a saját grízgaluskánkat, és mosolyogva fordulunk a társaság felé: „Jóétvágyat!”

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

süti beállítások módosítása
Mobil