2023.11.23.
12:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kiss Katalin: A Rijsk múzeum festett ételei

 

2023-11-24 13 óra Rádió Bézs az interneten.. Hollandiába repülünk, a Schipol repülőtéren szállunk le, és amíg az átszállásra várakozunk - ott helyben - megnézhetjük a németalföldi festők „étel-csendéleteit” a Rijks múzeum kiállításán. A képek a XVII. században készültek, amikor fellendült a világkereskedelem, többek között a holland hajósok jóvoltából. Ebben a korszakban ismerkedhettek meg a hollandok, és rajtuk keresztül egész Európa a távol-keleti fűszerekkel és gyümölcsökkel. A meggazdagodott kereskedő nép életszínvonala gyorsan emelkedett, és már arra is tellett, hogy az ételeket tehetséges festőkkel megörökítsék. A holland kirándulás után az adventi főzésre térünk át. Tartalmas leveseket (pl. favágók étele) és desszerteket készítünk, édeset (fahéjas tekercs) és sósat is (csirkés pite). Az adásba még néhány zeneszám is belefér, hogy lejegyezhessük a recepteket.

Szólj hozzá!

Címkék: videó Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt Kiss Katalin 2023 Magyarország

2023.11.22.
18:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Miért szeretnek egyes férfiak focimeccsre járni?

Miért szeretnek egyes férfiak focimecsre járni?

Állítólag a magyar nemzet lovas nép kétezer éve és a férfiak száz éve focimeccsre járnak. Mind a két állítás történelemhamisítás. Saját lova csak a gazdag embereknek volt (törpe kisebbség), a kalandozások „diadalos” időszakában (ezer évvel ezelőtt) a katonák a gazdagok lován ültek és nyilaztak hátra. (Kb. összesen 30 ezer harcos.) Évente egyszer-kétszer „kalandoztak”, magyarán raboltak más népektől. A jelenlegi focimeccs látogatóinak a számáról már konkrétabb adatokkal rendelkezünk: a 9 milliós magyar népességből hetenként 10-20 ezer férfi vesz részt focimeccsen, amely létszám ugyanabból a kb. 25 ezer főből kerül ki. (Ebbe már beleszámoltuk az évi egy-két alkalmat is, amikor a legnagyobb stadion zsúfolva van.) Őrületes számot kapunk: a lakosság 0,27% szurkol hetenként focimeccsen! (Hasonló számokat kapunk, ha a világ menő focimeccsein résztvevő szurkolók számát vetjük össze a lakosság számával.)

Van józan gondolkodású ember, aki a magyar állam költségvetésből 1500 milliárd forintot költene a lakosság 0,27%-ának a szórakozásra? Ráadásul úgy, hogy néhány ezer ember (sportvezetők, politikusok, standiont építő vállalkozók, a létesítményeket és a focistákat kiszolgáló személyzet, utolsó sorban a focisták) viszik el a tejfölt, a nézők többsége még fizet is a szórakozásért?!

És a magyar média hinti az igét és a magyar társadalom kajolja a dumát! Újra feltámad a magyar futball! Puskás szelleme járja be a magyar népet!

Két ember nevéhez köthető ez a magyar foci őrület: Rákosi és Orbán. Ők azok, akik a focit a magyar nép opiumává tették: állami pénzekből finanszírozták a focit (minden környűállásal együtt), és felkeltették a nép lelkesedését. Azonban Orbán már túltett Rákosin: a felsőpapságot is becselezte a fociba. Stadiont és focicsapatot is kaptak, tehát Isten áldásával költik a közpénzt a saját hobbijukra.

Miért szeret a magyar férfiak törpe kisebbsége focimeccsre járni?

1.     a focimeccs alkalmából nem kell otthon lenni (otthon várják a ház urát tiszta lakással, meleg étellel, stb.

2.     kiüvölthetik magukból a munkahelyen, a családban, a közlekedésben begyűjtött feszültséget,

3.     falka (magyar, csapat, farkas) érzelmeiket kitombolhatják,

4.     minden vélemény szakértői állásfoglalás,

5.     nem kell gondolkodni semmiről, mert sodor ár magával,

6.     jó levegőn vannak és fűt az alkohol.

Miért nem szeret a magyar lakosság döntő többsége focimeccsre járni? Döntse el az olvasó maga.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Nevessünk 2023 Magyarország

2023.11.12.
12:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kiss Katalin: Komplett ebéd

2023-11-17 13 óra Rádió Bézs az interneten.  A komplett ebéd részei: leves, főétel, édesség. Ami a munkahelyen vagy a gyorsétkezdében elhagyunk az általában az édesség, mert egyrészt drága, másrészt a 27 perces ebédszünetbe nem fér bele. Azonban az édességre – kivéve a cukorbetegeket – szükség van, mert a gyors energiafelvétel javítja a teljesítőképességet. Két menüt ajánlunk: elsőként tárkonyos ragulevest, sajtos-zöldborsós krumplisalátával és kavart süteménnyel, másodikként savanyúkáposztás bablevest, ízesített tésztát, majd aszalt áfonyás zabkekszet. Érdemes mindenkinek azt a komplett ebédet választani, amely munkájához inkább szükség van: energiadúsabb vagy rostgazdagabb legye-e? A jó erőnléthez szükség van fehérjére (hús), szénhidrátra is, kerüljük az egyoldalú táplálkozást! Az üzletekben már elkezdődött a karácsonyi vásár. Kezdjünk mi is előkészülni a karácsony előtti nagytakarítással, karácsonyfa talp előkészítéssel, a ledes égők beszerzésével. A készülődés izgalmait egy kis zenével is oldhatjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: videó Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör Kiss Katalin 2023 Magyarország

2023.11.11.
10:41

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bolgár György: Hazugságvizsgáló

Bolgár György: 

A lebirkózások hete

Hazugságvizsgáló

           Azt állította Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (közleményében), hogy „a kormány lebirkózta és egy számjegyűre csökkentette az inflációt, idő előtt teljesítve korábbi vállalását”.

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy nem a kormány birkózta le az inflációt, hanem a tavaly meredeken felszökött európai energiaárak zuhantak vissza. Ennek ellenére a 9,9%-os magyar árnövekedés több mint háromszorosa az euró-övezeti inflációnak. Ha Orbán Viktor és kormánya a szabadfogású (vagy inkább szabad szájú) birkózásban ilyen kiemelkedő, akkor vajon az infláció miért őt fekteti két vállra?

          Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (kormányinfóján, Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásáról), hogy „egyelőre nem látjuk, hogy a svéd kormánynak ez különösebben fontos lenne, és amíg a svédeknek nem fontos, nekünk sem kell, hogy az legyen”.

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy Svédországnak annyira fontos a NATO-tagság, hogy a hagyományos svéd semlegességről lemondva határozta el magát a csatlakozásra. Ugyanakkor az Orbán-kormány most már hagyományosnak mondható hazudozásáról továbbra sem hajlandó lemondani. Pedig a magyarnál jóval erősebb svéd hadsereg értünk harcolna, nem ellenünk.

          Azt is állította Gulyás (ugyanott), hogy Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, ezért a tárgyalások megkezdésére nincs mód és lehetőség.

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy a tárgyalási folyamat megindítására akkor van mód, ha a felvételét kérő ország állást foglal az EU értékeinek és céljainak tiszteletben tartása mellett, és elkötelezi magát az uniós jog maradéktalan átvétele, alkalmazása, illetve a szabad piacgazdaság működtetése mellett. Ez Ukrajna részéről megtörtént. De mintha Magyarország részéről évek óta éppen ezeket vonnák kétségbe. Amit szabad Jupiternek…

           Azt állította Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (az úgynevezett közmédia Látószög blogjában), hogy „Biden elnök Oroszország elleni háborújának fő célja elveszett jussaik, vagyis az orosz nyersanyagkincs és piac visszaszerzése”.

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy Biden elnök nem indított semmiféle háborút Oroszország ellen, viszont Oroszország Ukrajna ellen annál inkább. Az Egyesült Államok pedig sem közvetlenül sem közvetve nem birtokolta soha az orosz nyersanyagkincseket, és az orosz piac az amerikai exportban mindig is jelentéktelen volt. Vagy teljesen mindegy, mert Schmidt tudja, kik azok a „tudjukkik”?

           Azt is állította Schmidt Mária (ugyanott), hogy Ukrajnában (az USA hadserege több mint negyven biológiai labort működtet(ett?), ahol rossz anyagi körülmények között élő ukránokon folytattak biológiai és orvosi kísérleteket, például az AIDS-szel és a koronavírussal kapcsolatban. A szervkereskedelem, a háború ellenére, vagy talán épp azért, továbbra is virágzik.”

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy ezek az összeesküvés-elméletek az orosz propagandasajtóból származnak, és semmi valóságalapjuk nincs. Így írnak ők. De miért ír így Schmidt Mária?

Szólj hozzá!

Címkék: Népszava 2023 Magyarország

2023.11.11.
10:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Márton napra

Szólj hozzá!

2023.11.11.
09:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör adományai

Az Oltalom Karitatív Egyesülettől köszönetet kaptunk az adományokért. Továbbra is segítünk!

Szólj hozzá!

Címkék: Iványi Gábor Oltalom Rádió 2023 Magyarország

2023.11.10.
15:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Payer Imre: Világszólam (recenzió)

PAYER IMRE

Világszólam

Gyárfás Endre nemrég megjelent műfordításkötete hiánypótlóan gyarapítja irodalmi kincsestárunkat. Az osztrák Anton Wildgangs, az angol George Gordon Byron, a Wales-i Dylan Thomas, az ír Pat Boran, Paul Durcan, Peter Fallon, AmmrLe Marquand Hartigan, Peter Sirr, Macdara Woods, az észak-amerikai Philip Freneau, Henry Noyes Pratt,Henry Wadsworth Longfellow, a spanyol Federico Garcia Lorca, Antonio Machado, a középkori perzsa Obejd-e Zákáni művei mellett számos népdalszerű vers is szerepe a könyvben. Számszerűen Byron, Lorca és Obejd-eZáláni művei vezetnek, tőlük több opusz szerepel, gondolom, ez utalhat Gyárfás saját kánoni rangbeosztására is.

Gyárfás Endre műfordítási eszményére a színvonalas konzervativizmus jellemző. Nem akarja „dramaturgizálni”, vagyis közérthetően korszerűsíteni a költői nyelvet, szóhasználatot. Az eredeti szöveg hű tolmácsolása mellett fontos számára a kötött formák professzionális alkalmazása. Akár egyfajta énekeskönyvként is olvashatjuk a műfordítás-kötetét, magunkban mintegy megszólaltatva, recitálva a verseket.

Nagyon széles merítésű verselő, a klasszikusok mellett a különféle tájak népdalait is megszólaltatja. Mindenképpen a vershangzás belső hallásával érdemes olvasni. Szinte elsőként olvashatjuk tolmácsolásában az egész földgolyó ismeretlen elnyomottjainak dalait: érzékeny, demokrata szemléletére vall, hogy a nagy klasszikusok mellett erre az elhanyagolt területre is figyelmet fordít.

Szerepe lehet ebben annak is, hogy társadalmi szempontból széles körű tapasztalatra tett szert a szerző; élénk kulturális figyelemmel és érzékenységgel dolgozta fel élete élményeit. Dolgozott szépirodalmi, tévés, kulturális tanácsadó és fizikai munkás státuszban is. Olyan poeta doctusról van szó tehát, aki átélt élményeit, elmélyült ízlését és társadalmi meggyőződését fordította át a színvonalas szakmai tevékenységbe. Igazi értelmiségi teljesítmény és megnyilatkozás. (Gyárfás Endre: Világra tárt ablak Versfordítások, Hungarovox Kiadó, 2023) (Fénykép: Kiss Katalin. "Gyárfás Endre könyvtára)

Szólj hozzá!

2023.11.10.
14:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szunyogh Szabolcs: Erotika a ....Bibliában

A Civil Rádió „A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet?!” c. sorozatának 23. részében Szunyogh Szabolcs íróval beszélgetünk az Erotika, csodák és rejtélyek a Bibliában c. könyvéről. Éva és Lillit szerepének az összehasonlításával arra keressük a választ, hogy kit tekinthetünk a „jó” és a „rossz” közötti különbség felismerőjének, az állati létből való kiszakadás és emberré válás megvalósítójának? Eszter története során megismerkedhetünk egy olyan nőalakkal, aki az erotikus kisugárzásával egy népnek a megmentője lesz a pusztulástól. Zsuzsannát meglesik fürdés közben a vének (kukkolók), akik még azzal is megvádolják, hogy egy fiatal férfival paráználkodott. Zsuzsanna sorsa a megkövezés, de jön Dániel, és egy jogi furfanggal a kukkolókat ítéli meg a népharag. A műsor végén arra keressük a választ, hogy valóban többféle Biblia, többféle nyelven került szentesítésre az i.e. után 100-300 között? A kérdező Tóth Zoltán, a válaszoló Szunyogh Szabolcs.

Adás: 2023. november 13. 20h.

Szólj hozzá!

Címkék: videó filmszínházirodalom Civil Rádió 2023 Magyarország Szerelem folytatása...

2023.10.15.
15:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kiss Katalin: Együnk boldogságot!

2023-10-20 13 óra az interneten Rádió Bézs. A boldogság érzése a központi idegrendszerben, az agyunkban keletkezik. Azonban a boldogság érzésének a kialakuláshoz szükségünk van arra, hogy a gyomorból és a bélrendszerből megfelelő impulzusok (vegyi anyagok) érkezzenek a véráram útján az agyba. Ezen vegyi anyagok a táplálkozással, azokból az élelmiszerekből keletkeznek, amelyet megettünk és megittunk. Egyes élelmiszer alapanyagok jótékonyan hatnak az agyra a boldogság érzésének a kialakulásához, más vegyianyagok akadályozzák, lebénítják a folyamatot. Az emberiség régészeti leletek és az írásbeliség útján már 2-3 ezer éve ismeri és különbséget tud tenni az élelmiszer alapanyagok között. Vannak olyanok is, amelyek táplálóak, de gátolják a boldogság érzés kialakulását. Igyekszünk érthetően bemutatni, hogy mely vegyi anyagok milyen érzést keletkeztetnek az agyunkban. A műsor elsősorban az idősebb generációkhoz szól, mert ők még megélték azokat a korokat, amelyeket az éhezés jellemzett, és nem számított, hogy mit esznek, csak lakjanak jól. Szerencsére változó időben élünk, de a szokások csak lassan változnak.

Szólj hozzá!

Címkék: Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör Kiss Katalin 2023 Magyarország

2023.10.12.
20:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A szerelem folytatása ... a válás. Dr. Bárándy Zsuzsa ügyvéd

2023 október 30-án hétfőn 20 órakor az interneten a Civil Rádióban. A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet c. műsorsorozat vendége Dr. Bárándy Zsuzsa ügyvéd, aki polgári jogi, családjogi, válóperes ügyekre szakosodott. Riporteri kérdésre adott válasza nagyon meglepő: „Elsősorban azok válnak el, akiknek nem is kellett volna összeházasodniuk.” A beszélgetés a válások további okairól, a jogi és pszichológia problémák megoldásáról szól. Mikor tekinthető egy válóperes ügyvéd munkája sikeresnek? Egy újabb meglepő válasz: „Ha a felek a válás kimondása után is beszélő viszonyban maradnak.” Az ügyvéd megismerteti a hallgatókkal a házassági vagyonjogi szerződés lehetőségét, továbbá a feleség (házastárs) új öröklési rendjének a szabályait. Szerkesztő-műsorvezető Tóth Zoltán.

Szólj hozzá!

Címkék: Civil Rádió 2023 Magyarország Szerelem folytatása...

süti beállítások módosítása