2021.12.09.
09:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvasókör: Ödön von Horváth

     Ma 120 éve azaz 1901. december 9.-én

 Fiumében megszületett az alig ismert, ezért kevéssé értékelt antifasiszta magyar-osztrák író

 

                 kép.png

 

                             ÖDÖN von HORVÁTH

 

     A szlavóniai horvát származású osztrák-magyar diplomata, dr. Ödön Josef von Horváth és Maria Hermine Prehnal fiaként született, Fiume mellett.

     1902-ben a család Belgrádba, majd 1908-ban Budapestre költözött, ahol általános iskolában, majd az Érseki Katolikus Gimnáziumban tanult. A gyermeket házitanító is oktatta a magyar nyelvre. 1913-ban követte apját Münchenbe, ekkor tanult meg németül is.1923 után már íróként dolgozott Berlinben és a bajorországi Murnau am Staffelsee-ben.1933-ban a nemzeti-szocialisták megakadályozták, hogy Hit, remény, szeretet című – ahogyan ő nevezte – „kis haláltánca” a Birodalom színpadaira kerüljön.

 

     Pénz nélkül utazta be Európát, barátoknál lakott, és igyekezett darabjait különböző kiadóknál elhelyezni.

     1931-ben Kleist-díjat kapott. Mint tudjuk a Kleist-díjat először 1912-ben adták át. A díj a Weimari Köztársaság ideje alatt a legnagyobb irodalmi megtiszteltetésnek számított. Akkoriban Robert Musil, Bertold Brecht és Anna Seghers, Heiner Müller, Ernst Jandl, Herta Müller, Judith Hermann, Albert Ostermaier, Martin Mosebach, Emige Segvi Özdamar, az osztrák Gert Jonke, a német-osztrák Daniel Kehlmann-nak jutott az elismerés.

 

     Az 1933 és 1938 között zajló náci megtorlások hatására 1938 márciusában Bécsből - Budapesten és Fiumén keresztül Párizsba emigrált.Darabjait a bécsi színház hagyományainak követőjeként írta.

     Radikális szociálkritikát gyakorolt, és főleg a nők mint áldozatok szerepe tartozott fő témái közé.Kései regényeiben (Jugend ohne Gott (1937) és Ein Kind unserer Zeit (1938) a fasizmus témáját dolgozta fel.Közeli barátságban állt Egon Friedell híres színész-történésszel, aki öngyilkossága előtt pár nappal levelében azt írta Horváthnak: „Bármikor kész vagyok távozni. Minden értelemben.”

     Párizsban halt meg - ideje korán - 1938 június elsején. A Champs-Elysées-en egy viharban rázuhanó faágtól szenvedett halálos balesetet.

 

Magyarul megjelent művei:

  • Az örök kispolgár. Regény; ford. Thurzó Gábor; Gondolat, Bp., 1974
  • Drámák; ford. Gáli József, utószó Walkó György; Európa, Bp., 1976
  • Hogy lettem én néger; ford. Kerényi Grácia; Magvető, Bp., 1984 
  • Mesél a bécsi erdő. Színmű két részben; ford. Keszég László, Perczel Enikő; Nemzeti Színház, Bp., 2007 (Nemzeti Színház színműtár)
  • Korunk gyermeke; ford. Kornya István; Helikon, Bp., 2013
  • Istentelen ifjúság; ford. Kerényi Grácia; Helikon, Bp., 2013

        ************************************************************

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör Budaörsi Olvasókör 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7016777820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása