2019.05.12.
23:17

Írta: Dr. Tóth Zoltán

In memoriam: Salgó László főkapitány

 Salgó László rendőr főtábornok elhunyt.

 Az Európai Unióhoz való csatlakozás rendőri vonalának fő támogatója Salgó László rendőr tábornok volt.

 Állami vezetőként a besorolása közigazgatási államtitkár volt 2002. júniusától. A BM közigazgatási államtitkári pozícióját töltöttem be ugyanettől az időponttól. Rendőrnyelven szólva „együtt húztunk csizmát”. Értelmes emberi nyelven együtt tettünk esküt a Medgyessy-kormány vezető tisztviselőjeként.

Az eskü fényképen is jól látszik, hogy a magassága 3 fejjel magasabb, mint az én alacsonyságom, pont a kitüntetéseinek a vonaláig értem.

 Első személyes, érdemi találkozásunk alkalmával megemlítette, hogy három idegen nyelven perfekt beszél, és a békés rendőrség híve. Reflektáltam rá, hogy a rendőrség 2002 utáni szerepét az alkotmányos rend védelmében gondolom, anélkül, hogy az a hagyományos „elnyomó funkció”-t gyakorolná, arra csak végszükségben kerülhet sor. Első találkozónkat egy nagy adag túróscsuszával zártuk a BM központi épületének a konyháján. (Mivel egy rendőrtábornok nagyobb respektust élvezett a BM központi konyháján, mint a közigazgatási államtitkár, ezért kétszer annyi szalonna pörcöt kapott a túróscsuszájára, mint én. Mind a ketten kétszer annyit kaptunk, mint a BM dolgozók.)

Az első közös szakmai munkánk a családon belüli erőszak elleni rendőri fellépés kereteinek a kialakítása volt. Az ORFK menzáján találkoztunk egy ebéd keretében. (Bableves és túróscsusza.) Könnyen megegyeztünk a keretekben: jogszabályi környezet kialakítása az én feladatom, a rendőri személyi állomány ráhangolása a fellépésre az ő feladata. Felvetődött egy szociológia vizsgálat szükségessége (a rendőrségnek erre nincs pénze), és a BM-nek sincs, de egy választási közvéleménykutatásba beépíthető néhány kérdés. A kérdőívre adott válaszok ismeretében mind a ketten lehangoltan ettük a túróscsuszát a menzán: a rendőrök 60 %-a egyetért azzal, hogy a feleséget/élettársat meg lehet verni, ha okot ad rá. A gyerekek verése a családi élet része.

A korabeli belügyminiszter elzárkózott a jogszabályi feltételek kialakítását megteremtő jogszabály kiadásától, arra hivatkozva, hogy a rendőr akkor is bemehet a veréssel bántalmazott személy lakásába, ha a szomszéd bejelentést tett. Salgóval megegyeztünk, hogy az első rendőr, aki jogszabályi „értelmezés” alapján kiment egy megvert feleséget/élettársat és gyerekeket a lakásból, azt a rendőrt kitüntetjük és pénzjutalmat adunk neki. Ez megtörtént, de a rendőrség kötelékében nem volt pozitív visszhangja. Sőt.

 Az Erzsébet-hídi csata alkalmából összeült a válságstáb a belügyminiszter szobájában reggel 08,00 órakor. A rendőrség főkapitánya 10,30-ig elérhetetlen volt: sem személyesen, sem telefonon nem volt elérhető. 10,30-kor megjelent a belügyminiszter tárgyalójának az ajtajában. Az arcán csorogtak a könnyek. „Be kell vallanom, hogy III/3-as ügynök vagyok.” A válságstábból egyedül én álltam fel és felnéztem a tábornokra: „Laci! Most nem erről van szó!” A miniszter hidegen mondta: „Főkapitány Úr! Jöjjön a szobámba!” Amikor a főkapitány kijött a négyszemközti beszélgetésről csak annyit mondott: 14,00 órára rend lesz. A rendteremtés 18 órakor indult el, és egész éjszak kergették a rendőrök a hídelfoglalókat.

 Új, közös megbízatást a minisztertől az EU csatlakozást elősegítő brüsszeli pénzalap rendőrségi hasznosításának az elnyerésére kaptunk. A pályázatot egyetértésben kellett kidolgoznunk. A főtábornok elfogadta a javaslataimat: „információt és gyors közlekedést a rendőrségnek”. (Az információ besúgóhálózatot és informatikai támogatást, a gyors közlekedés helikoptereket, autókat, hajókat, motorokat és kerékpárokat jelentett.) A belügyminiszter által elfogadott EU pályázat a rendőri épületek kifestéséről és pont lövő orosz puskák beszerzéséről döntött. Közösen és szomorúan ettünk a túróscsuszát a BM menzán.

 Moszkvában a választási csalások elleni konferenciára sikerült megnyerni a magyar főrendőrt. Az ORFK nemzetközi osztálya nem támogatta a főkapitány utazását, annak szervezését és finanszírozását a magyar választási irodának kellett megoldania. Putyin elnök és a moszkvai főrendőr is részt vett a konferencián. A résztvevő 26 európai és ázsiai ország egyetlen rendőre sem  vett részt a választási csalások elleni konferencián. Az USA igazságságügyi minisztériumának „választási csalások” főosztályvezetője hosszasan elbeszélgetett Salgóval, akikhez egy idő után csatlakozott a német és francia kollégájuk is. A beszélgetés közben - mértékletesen - könnyű étkeket és borokat fogyasztottak.

Salgó tábornok sok nemzetközi konferencián vett részt. A rendőri közvélemény a „konferencia rendőr” címkét ragasztotta rá. Könnyű volt azoknak címkézni, akik még magyarul is magyartalanul beszéltek (basszus!). Salgó - az idejében - az egyetlen nemzetközi rendőr-diplomata volt.

Az Erzsébet-hídi csata tanulságait közösen kívántuk levonni. Egy újabb bableves-túróscsusza mellett megállapodtunk az 1999-ben megkezdett „válságkezelő központ” fejlesztésben. Lényegi újdonságot jelentett volna a minden minisztériumot integráló válságkezelő kormányzati stáb létrehozása. A kormány-előterjesztés soha nem került a kormány elé. Arra vártak, hogy bekövetkezzenek a 2006. év őszi események?

Salgó László közigazgatási államtitkárt, főrendőrt és engem a BM közigazgatási államtitkárt néhány nap különbséggel rúgtak ki a magyar közigazgatásból. Salgó szerencsésebb volt, az EU police terrorelhárító igazgatóhelyettese lett. Én egy évig munkanélküli voltam, utána Vámos Tibor segített az MTA Sztakiban dolgozni.

 Halottakról jót vagy semmit! – Kedves Salgó László! Sokat írtam Rólad!

Nyugodj békében!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás rendőrség demokrácia in memoriam 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1514822828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása