2018.08.17.
18:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Padlizsánkrém

Süssünk, grillezzünk zöldségeket (is).

 

  • Padlizsánkrém -

A mi ismerősi körünkben a nők hajlanak a zöldségek felé, - sőt egyesek vegák, - a férfiak a hús mellé már megesznek egy kis zöldséget, a gyerekek a virsli-sült krumpli mellé néha esznek faxnis (különleges erőfeszítéssel elkészített) zöldségeket is.

Mások ismerősi körében másként van: már csak kókusz olajban párolt zöldségeket esznek (só és bors nélkül), és nem nyitnak ajtót húsevőknek.

Megszerettem a zöldségeket akkor, amikor rájöttem, hogy a zöldség fogyaszthatóság lényege a fűszerezés. A nyers sárgarépát könnyedén fogyasztom fokhagymás kefirbe mártogatva, a spenótfőzelék lényege a fokhagyma, a reszelt zeller isteni dióval, a csíkozott zöldsaláta imádja a tökolajat borecettel, a sült padlizsán éltető eleme a szeletelt paradicsom.

Kezdjük a sült padlizsánnal: fejenként egy padlizsánt veszünk számításba. (Mindenkinek van annyi érzéke, hogy képes különbséget tenni nagydarab ember és filigrán személy/óriási padlizsán és nyeszlet változata között.) A padlizsánokat tűzforró sütőbe tesszük, de azonnal csökkentjük a hűfokot. 20 perc után egy villával beleszúrunk. Ha a villa, mint a „kés vajban” halad, akkor lekapcsoljuk a tüzet, és hagyjuk csukott sütő mellet száradni a padlizsánokat. Miután a megégett kezünket elsősegélyben részesítettük, a kihűlt padlizsánok héját eltávolítjuk. Egy keverő tálban gyűjtjük össze a padlizsán belsőket, és rákaparjuk a bőségesen adagolt fokhagymát. Egy darab padlizsánra 1-2 cl (egy evőkanál) olajat/szűzolajat öntünk. A képen látható, hogy én a padlizsánhoz kápia paprikát is kockáztam. Nem kell sajnálni a tört fehérborsot és egy fél citrom levét sem. A hideg padlizsánkrémet legalább 1 napig hűtőszekrényben tartjuk (csak életünk párja kóstolhatja meg) és a krém tetejére rátehetjük a fél citromot is (kesernyés ízt ad). Fogyókúrázók nagykanállal ehetik (só nélkül), egyébként reggelire vékony, vacsorára vastag kétszersülttel alapozhatják meg.

Éjfélkor a nyitott hűtőszekrény fényénél nagyon jól esik a maradék padlizsán krém egy pohár olaszrizling előtt. Közismert a padlizsánkrém horkolást megelőző hatása! Próbálja ki!

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1614187337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása