A „Wellington bélszín” a húsok hadseregében a tábornok. A bélszín ára önmagában is pénztárcába markoló, még jön hozzá primőr bébi spenót és borsos gomba pép, majd még a leveles tészta, kétszeri sütéssel.
Wellington tábornok marha bélszínnel szerette a pirult tészta burokból megenni a húst. Természetesen kedvelte a tészta burkon belül a spenótot és a gombapépet is, mert így a szükséges szénhidrát mellett növényi eredetű fehérje és zöldség is biztosított volt minden külön fakszi nélkül egy tányérból.
A konyhában megismerkedtem Wellington alezredessel, amely sokkal pénztárcabarátabb, belbecsben ízes, pompás és lédús, külcsínben vetekszik a tábornoki díszegyenruhákkal.
Wellington alezredes (másod-unokatestvér) szívesen vett részt a Wellington tábornok által adott vacsorákon, minőségi borok korlátlan fogyasztása mellett, és kellő tisztelettel adózott Wellingtonné számára szervírozott éteknek is, amely inkább a vegetáriánusok irányába húzott, könnyű - vízzel higított - édes fehér bor mellett. Azonban, ha saját zsebből kellett finanszírozni egy elegáns, tápláló, de pénztárca barát főételt, akkor a következőt vásárolta a piacon a házvezetője:
A bevásárló lista 4 személyre:
0,6 kg darált marhahús
0,6 kg paszternák
0,3 kg sárgarépa
0,6 kg zeller
0,2 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 nagy ujjnyi gyömbér
0,5 l paradicsomlé
1 maréknyi majorana/petrezselyem
Só, bors, pirospaprika
1 leveles tészta (hűtött vagy saját készítésű)
Metódus
A kockázott hagymát megdinsztelem libazsíron (olajon, kókuszzsíron, malaczsíron stb.). Ráteszem és erősen pirítom a darát marhát. Amikor már teljesen fehér, akkor pirospaprikával megszórom. Keverem a darált húst. Jöhetnek bele a kockázott zöldségek. A fokhagymát nem kell teljesen megpucolni, elég a gerezded borító héjig eljutni. Lassan forralom! A paradicsomlével óvatosan bánjunk. El kell forralni a léből a vizet. A megfőtt zöldségek felét kiszedem és turmixolom. (Nem kell rántás a mártásba, mert ezt teszem bele sűrítésnek.) Kihűtöm a húst és a visszaöntött sűrítményt.
A hűtőszekrényből közvetlenül a felhasználás előtt kiveszem a kész levelestésztát. Egy nagy tepsibe vastag alufóliát teszek alulra, és ráhengerítem a papírjával együtt a leveles tésztát. A hosszában kiterített tésztára simítom a darált hús masszát. A papír segítségével bejgli formájúra gördítem a tésztát. (Ha nem sikerül bejgli formátumúra, akkor adjuk új nevet a gyártmányunknak!) Olvasztott vajjal kikeverünk egy egész tojást, amelyet megsózok. Rálocsoljuk a leveles tésztában göngyölt darált húsra az olvadékot. Ha lecsorog, az nem baj, mert ez lesz a legfinomabb sütés után!
200 fok C -on 25 percig sütjük. Nem nyitogatjuk az ajtót, mert kimegy a jótékony gőz! Aranysárgára sütjük. Pihentetjük. Hirtelen felfaljuk.
Jó étvágyat!