Az édes burgonyát gyógyító ételnek is nevezhetjük, mert cukorbetegek is fogyaszthatják[i]. Magyarországon még nem termesztik, de ki tudja, mit hoz a jövő mezőgazdasága. Az üzletekben már lehet vásárolni, kb. kétszer annyiba kerül, mint az általunk ismert krumplik. Kívülről burgonya és élénk sárga színe van, ha megpucoltuk. Az állaga a fekete retekre, az íze a tökre hasonlít, nagyon könnyen puhul főzés vagy sütés során. Ha nyersen harapunk bele, akkor a káposzta torzsájának az állagára ismerhetünk rá.
Abban is hasonlít a krumplira, hogy nagyon szereti a sót és fűszereket: borsot, borsikafüvet, petrezselymet, fokhagymát, mind azt, amit mi is szeretünk. Az édes íze átüt minden fűszeren.
Az elkészítése nagyon egyszerű. Meghámoztuk és egyenletesen felvágjuk, lehet kockára, hasábra, ki hogyan kedveli. Egy keverő tálban rászórjuk a fűszereket, és egy kevés olajat. Gondosan összekeverjük. Sütőpapírral vagy alufóliában kibélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy egy szinten legyenek a krumpli darabok, ne halmozódjanak egymásra. 1 kg édes krumplit max. 30 percig kell sütni 180 fok C-on.
Ha szükséges, akkor újra sózzuk, borsozzuk.
Köretnek adhatunk hozzá bármilyen sült húst. Vegetáriánusoknak önmagában vagy más zöldségekkel együtt is ajánlható. Céklasaláta vagy házi csalamádé is kínálható mellé.
Jó étvágyat!