2015.03.22.
10:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Medvehagymás krémsajttal töltött alma

Gondoltam, együnk valami finomat! Legyen krémes, gyümölcsös, zöldfűszeres, legyen szofisztikált[i], legyen húsmentes, könnyű és tavaszias.

A krémsajt adja magát, ha krémeset akarunk enni. (Már laktóz mentes változat is kapható a tejre érzékenyeknek.) Célszerű azonban a sűrű krémsajtot valamivel lazítani. Aki a savanyúbb ízek felé húz, az kefirt tegyen hozzá, aki a semlegesebb ízeket kedveli, az joghurttal könnyítsen a krémsajton. Közeledve a tavaszhoz a vékonyra szeletelt medvehagyma kedvelt zöldfűszer lehet, de aki a markánsabb ízeket kedveli, az az újhagyma zöldjét is karikázhatja a kevercsbe. Az alma egész évben rendelkezésre áll, így sokat nem kell töprengeni rajta, legfeljebb azt fontoljuk meg, hogy milyen formában hasznosítjuk a krémsajtunkhoz. Az egész almát kifúrhatjuk, és feltölthetjük a krémmel. Lehet az almát kisebb kockákra vágva belekeverni az ételbe. Szofisztikáltabb megoldás, ha az almát meghámozzuk, karikára vágjuk, az almakarikákat félbevágjuk. Egy kisebb tégelyben, tányérban, teás csészében alulra teszünk egy almakarikát és rátöltjük a medvehagymás-joghurtos krémsajtot, majd újabb karika és újabb ízesített krémsajt, amíg a kis csészénk meg nem telik. A tetejére egy kiskanál krémet tehetünk díszítésnek. Ha éppen szezon van, vagy egy nyitott üveg befőttünk, akkor egy meggy, málna vagy ribizli szemmel tovább dekorálhatjuk az ételt.

Ha a krémsajtnak intenzívebb ízt akarunk adni, akkor egy kevés chili púderrel (erős pirospaprikával) erősíthetjük, esetleg fehérborssal vagy borsmentával. A krémünket kiskanállal önmagában megehetjük, de mellékelhetünk hozzá apró kétszersültet vagy vékonyra pirított zsemleszeleteket is.

A medvehagymás krémsajttal töltött almát kínálhatjuk előételnek, desszertnek, tízórainak, uzsonnának, késői vacsorának, vagy csak egyszerű nass, ha éppen elpusztulunk az éhségtől, de mértéket akarunk tartani az étkezésben valami ismeretlen okból. Egy szelet natúr sült húshoz köretként is adható.

Bevásárló lista 4 főre

 

200 gr kenhető ömlesztett zsíros sajt    400 Ft (2015)

 

4 db alma                                                           150

 

1 csomag medvehagyma                            250

 

1 pohár joghurt/kefir                                    200

 

Összesen                                                           900 Ft

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 



[i] Latin: Pozitív jelentéssel: kifinomult, igényes, művelt, elegáns, bölcsességgel, tapasztalattal megalkotott, kidolgozott, profi, nem laikus. Negatív jelentéssel: Túlbonyolított; Valami nem alkalmas hétköznapi, gyakorlatias használatra. http://idegen-szavak.hu/szofisztik%C3%A1lt

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr467290281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása