2014.12.13.
15:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

17. vízcsőtörés Budaörsön, a Petőfi utcában.

 

A Petőfi utcában immár a 17. alkalommal hömpölygött az ivóvíz az úttesten. A vízművek megerősített rohamcsapata két kisteherautóval érkezett a helyszínre (lásd a fenti fényképet). Az utca lakói – spontán szerveződött konferencia keretében - röviden áttekintették a Petőfi utca vízcsőtöréseinek a történetét, a legrégebbi lakók tájékoztatták a később beköltözőket az előzményekről.

1989-ben a hétvégeken tavasztól őszig nem volt víz napközben, mert mindenki locsolta a kertjét. A korabeli tanácselnök (így hívták akkor a mai polgármestert) – felbátorítva a kerttel nem rendelkező lakosok által – rendszeresen elrendelte a locsolási tilalmat. A tilalom megszegőit szabálysértési bírsággal sújtották. A tanácsházáról valahogy mindig kiszivárgott, hogy ki volt a feljelentő, és a szabálysértési bírság kárvallottjai utóbb feljelentették a feljelentőket, így már mindenki meg lett büntetve, akinek kertje volt a faluban. Lassan kialakult egyfajta egyetértés a szabálysértésben elmarasztalt kerttulajdonosok között, hogy a büntetésekért a tanácselnök a felelős. A szabálysértők véd- és dacszövetségre léptek, amely fontos helyi politikával jelentkezett a rendszerváltás országos felindultságában.

Fontos változás következett be a vízhasználatban, hogy a locsolási tilalom egyes megszegői éjszaka locsoltak, hogy titok maradjon a szabálysértésük. Így a hétvégeken már se nappal, se éjszaka nem volt víz, amely tovább hergelte a Petőfi utca lakóinak indulatait.

A rendszerváltással (1990) és az első önkormányzati és polgármester választással megnyílt a lehetőség a Petőfi utca lakói előtt: bővítik a vízhálózatot! Nagy megelégedettséggel locsolhattak a kerttulajdonosok nappal és éjszaka, már megszűnt a locsolási tilalom!

Budaörs falusi részében – így a Petőfi utcában is - azonban megmaradt a közterületen a régi vízvezeték, amely rendszeresen eltörik, és átmenetileg elönti az ivóvíz az egész utcát.

Nos, ez történt meg a mai napon (2014. december 13-án) is. A Petőfi utca lakói, mint a konferencia résztvevői, tanulságosnak ítélték meg a vízcsőtörések történelmének áttekintését, amelynek egyes elemeit már rögzítettünk a 16. (ünnepi) vízcsőtörés alkalmából.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/11/24/unnepi_vizcsotores_budaorson

Midőn a konferencia résztvevői további színes történeteket meséltek egymásnak, addig az illetékes vízmű rohambrigádja elzárta a főcsapot, így megszűnt a lakásokban a víz. A vízszünet azonban már felkészülten érte a Petőfi utca lakosságát. Minden konyhában teli nagylábos és minden WC-ben csurig töltött vödörrel várták a gondos lakók az újabb csőtörést. A fiatal felnőtteknek jó ismerős volt a vízcsőtörés, hiszen egész gyermekkoruk ennek a jelenségnek a jegyében telt el.

A vízművek dolgozói eredményes munkát végeztek, kb. 3 óra (180 perc) alatt kicserélték az eltört csődarabot, és a következő költői kérdéssel zárták munkájukat: „Miért nem zargatják a polgármestert, hogy csináltassa meg az egész Petőfi utcában a közterületi vízcső-cserét?”

A konferencia résztvevői rezignáltan néztek a semmibe és arra gondoltak: „A vízdíjat az illetékes vízműveknek fizetjük. Miért zargassuk a polgármestert?” Majd gyorsan mindenki hazatért, hogy kipróbálja: folyik-e víz a csapból?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: rendszerváltás vészhelyzet Budaörs 2014 Magyarország ... és ez nem vicc!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr296980099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása