Zebegényben tanultam Evelintől a tökmagos krémet. Amikor megláttam az ételt, meggyőződéssel kérdeztem a háziasszonytól: „Mazsolás krémtúró?” A válasz helyett kaptam egy kistányérnyit, és valóban nagyot tévedtem. Az édes helyett pikáns-sós volt az íze, mazsola helyett héjnélküli tökmag, és édes tokaji helyett egy pohár rozét vonzott maga után.
Ma délben az unokáimnak valamilyen köretet kellett volna a sült csirke mellé kiállítanom, de nem jutott semmi jó eszembe. „Amíg gondolkodok, addig készítek előételnek egy kis tegnap tanult tökmagos krémet!”
Fele-fele arányban kevertem össze egyszerű félzsíros tehéntúrót juhtúróval. Egy kanálnyi tejföllel lazítottam a masszív krémen és beleöntöttem 10% héjnélküli tökmagot (natúr). Egy evőkanál tökmagolajat kevertem hozzá. A tökmagolaj a túró fehérségét szürkíti, de az íze nagyon finom (és drága). A sót fokozatosan tettem bele, mert először készítettem, így óvatosan kell összeállítani a krémet. A krémet lehet azonnal fogyasztani, de a hűtőben 2-3 napig is eláll.
Mihelyt készen voltam a tökmagos krémmel, eszembe jutott, hogy a múlt hétről maradt a zöldségtartóban néhány szem (parázs) krumpli. Az apró krumplikat héjában megsütöttem, és így a tökmagos krém és a sült krumpli már elég is volt a csirke mellé köretnek. (Parázs helyett bármilyen burgonya lehet!)
Kedves Evelin! Köszönöm a receptet, a tökmagos krém önagában is kitűnő étel, de mással kiegészítve is kiváló!
Bevásárló lista (4 személyre)
25 dg tehéntúró 250 Ft
25 dk juhtúró 250
5 dk héjnélküli tökmag 150
1 evőkanál tökmagolaj 100
só, olaj a burgonya sütéshez 50
12 apró parázs burgonya 100
Összesen: 1000 Ft kb.
Jó étvágyat!