2014.03.24.
15:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kik ellenőrzik a szavazás tisztaságát?

A szavazatszámláló bizottság 3 tagját az önkormányzatok választották ki. Szavazatszámláló bizottságok száma országosan 11 ezer, tehát országosan kb. 33 ezer választott tagja van a szavazatszámláló bizottságoknak.

A választási eljárási törvény eredeti szabálya szerint kötelező volt szavazókörönként 2 tagot delegálni a jelölő szervezeteknek (pártoknak). Hosszas sajtó vita után – a 225 törvénymódosítás egyikeként – a kötelező 2 tag delegálása helyett a törvényalkotó megelégedett a 2 tag delegálásának a lehetőségével.

Múlt pénteken (2014. március 21.) lezárult a delegálási lehetőség a jelölő szervezetek számára.

A 22 ezer delegált szavazatszámlálói helyből a legtöbbet a Fidesz tudta betölteni: 14 ezer tagja lesz a szavazatszámláló bizottságokban.

A kormányváltók 5 pártja 9 ezer helyet tudtak betölteni. Tehát nem lesz a kormányváltóknak mind a 11 ezer szavazatszámláló bizottságban képviselőjük. Sőt, mivel a fővárosi kerületek egy részében 2-2 tagot sikerült delegálni, tehát a kisközségek gyakorlatilag nem lesz képviselete a kormányváltóknak, ezzel szemben a Fidesznek lesz.

A Jobbik mintegy 5 ezer delegáltat tudott megszervezni.

Negyedik helyen – meglepetésre – a Magyarországi Cigánypárt végzett, közel ezer fő delegálttal.

A 18 országos listákból 14-nek és a 13 nemzetiségi listából egyiknek sem lesz képviselője a szavazatszámláló bizottságokban.

A részletes adatokat megtekinthetik:

http://valasztas.hu/hu/ogyv2014/854/854_0.html

Költői kérdés: Ki nyerte meg a logisztikai versenyt?

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia pártok elsőválasztók MSZP 2014 Magyarország Demokratikus Koalíció 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók Modern Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr15876884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása