2014.03.05.
10:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sok-sok párt - elfogyó demokrácia

Mesterségesen túlszaporított pártok.

A jelenlegi kormánypárt annak érdekében, hogy az „szétszórja” az ellenzék szavazatait mesterségesen megkönnyítette a 2014. évi választásra a jelölés feltételeit. Sőt, anyagilag ösztönzi a pártokat arra, hogy sok egyéni jelöltjük legyen, mert minden egyes jelölt kap 1 millió Ft-ot az adófizetők pénzéből. A jelöltek ezt az 1 millió Ft-ot átadhatják szabad felhasználásra a pártközpontjuknak. Ha a párt országos listát tud indítani, akkor, az egyéni jelöltek számától függően, 150-600 millió Ft további állami támogatásban részesülnek. Amennyiben az egyéni jelölt nem éri el a választókerületében a szavazatok 2%-át, akkor vissza kell fizetnie az 1 millió Ft-t. Ha egy párt minden jelöltje alatta marad a 2%-nak, akkor a pártközpontnak még mindig marad 120-500 millió Ft között. Azokat a pártokat, amelyeket a jelenlegi kormánypártok kreáltak pénzügyi ösztönzéssel, biznisz pártoknak nevezzük. A biznisz pártok azért szerepelnek a szavazólapon, hogy a demokratikus választásban zavart keltsenek a bizonytalan szavazókban.

http://nepszava.hu/cikk/1012766-listalaz-a-valasztasra

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia szavazólap elsőválasztók 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr605844229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása