2013.10.19.
17:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Listák után Kubatov fényképek is

titkos_szavazas_1382197889.png_246x205

A titkos szavazást is kétségbe vonják.

Mindennek van előzménye. A médiában megjelent egyes hírek szerint (pl.: http://index.hu/belfold/layer0607/ ) visszaéléseket követtek el egyes országgyűlési képviselők a köztársasági elnök választásán. A gyanú megalapozására felhozott események közül néhányat kiemelve: a szavazófülkében egyszerre több képviselő tartózkodott (vajon mit csináltak?); boríték nélkül szavaztak egyesek, így látható volt a szavazólapon, hogy kire szavaztak; karon fogva vezették az egyik képviselőt új szavazólapot kérni; mobiljukkal lefényképezték saját szavazólapjukat, illetőleg párttársuk szavazólapját. http://www.kisalfold.hu/velemeny/solyom_laszlo_lett_a_koztarsasagi_elnok/1134443/ A gyanúsítások olyan komolyak lehettek a szavazás titkosságának a megsértésénél, hogy az egyik köztársasági elnök jelölt bejelentette: nem lesz köztársasági elnök, ha a szavazatokat ellenőrzik.

Nem csak Magyarországon „találták fel” a mobiltelefonos” fényképezését a szavazólapoknak.

http://ujszo.com/online/kozelet/2010/11/25/szavazolap-fenykepezes-miatt-biralta-sulikot-a-smer

Egy megismételt önkormányzati választásról érkezett hír szerint azok a választópolgárok, akik meg akarták őrizni közmunkájukat, arra lettek kényszerítve, hogy menjenek el szavazni, és a fülkében fényképezzék le a megfelelően kitöltött szavazólapjukat.

Választópolgárok kérdezik, hogy a szavazólap lefényképezése a szavazófülkében sérti-e a választási eljárási törvényt?

A technika fejlődése gyorsabb mint a jogalkotó: nincs olyan rendelkezés a törvényben, amely szerint tilos mobiltelefonnal lefényképezni a saját szavazólapunkat vagy másokét. Azonban ilyen tilalomra csak kezdő joghallgatóknak és az egyes tanulatlan politikusoknak van szüksége, akik minden élethelyzetre törvényi szabályozást keresnek. A gyakorlott jogalkalmazók már megtanulták az egyetemen és a gyakorlati életben, hogy a törvények elveken alapulnak, és az absztrakt fogalmak általános érvénye lefedi az életviszonyok egészét.

Történelmi tény, hogy a nyílt szavazási módszerénél a kormánypártok a szegény népeket etették-itatták, a középosztálybelieket megvesztegették a kedvező szavazatért. A XIX. század végétől a XX. század közepéig tartott a politikai küzdelem a szavazás tikosságának a bevezetéséért. A választási eljárási törvény a szavazás titkosságának az elrendelésével azt a célt kívánja elérni, hogy az egyes ember titokban tarthassa a szavazatának a tartalmát: kire/mely pártra szavazott? Azért van erre a védelemre minden embernek szüksége, hogy a választáson győztes személyek/pártok ne tudjanak „bosszút állni” a vesztes személyekre/pártok szavazókon. Történelmi tapasztalat, hogy a győztes politikusok – sajnos - képesek felhasználni az állami vezető pozíciókat arra, hogy az ellentábort ellehetetlenítsék, megalázzák, állásaikból kirúgják az ellenük szavazókat. Demokratikus követelmény a szavazás titkossága, de a tikos szavazás joga önmagában kevés, védeni kell a választópolgárokat az erkölcstelen és tisztességtelen túlkapások ellen is.

A titkos szavazás alkotmányos védelmét sokoldalúan kell biztosítani az államnak és az államot megjelenítő választási bizottságok tagjainak és az irodai köztisztviselőknek. A jogi védelmet a törvény biztosítja, az erkölcsi és politikai tisztességet közmegegyezés teszi lehetővé, a technikai védelmet a köztisztviselők teremtik meg.

Szabad-e saját szavazólapunkat lefényképezni a szavazó fülkében?

Szabad fényképezni abból a célból, ha unokáink számára akarjuk megörökíteni a családi album számára vagy feledékenyek vagyunk, és rossz memóriánkat akarjuk kiegészíteni egy fényképpel. SAJÁT SZEMÉLYES FELHASZNÁLÁSRA SZABAD FÉNYKÉPEZNI.  Azonban a fénykép felhasználása nem történhet abból a célból, hogy másokat befolyásoljunk abban, hogy ők is úgy szavazzanak, ahogy azt mi tettük. TILOS A FÉNYKÉPET A SZAVAZÓKÖRBEN FELMUTATNI, TILOS A SZAVAZÁS NAPJÁN A YOUTOBE-RA FELTENNI, TILOS A SZAVAZÁS NAPJÁN AZ UTCÁN TÜNTETŐLEG HASZNÁLNI A SZAVAZTUNK TARTALMÁT. Viszont a választás napja után szabadon megvallhatjuk, hogy mely pártra szavaztunk. (Érdekesség, hogy a választás napja után többen vallják magukat győztes pártra szavazónak, mint ahány az adott pártra szavaztak!)

Egy diktatúrára törő kormánypárt aljas okokból kényszeríti az embereket, hogy fényképezzék le szavazólapjukat. A rájuk történő szavazás dokumentálásától teszik függővé, hogy a kényszer alá helyezett ember fényképezze le saját szavazólapját, és akkor, ha azt bemutatta, akkor megtarthatja állását.

Mindenkinek tudnia kell, hogy az ilyen kényszerítés bűncselekmény. Természetesen tudják ezt a kényszerítők is, de azt gondolják, hogy a félelem az állásért, a munkáért hallgatásra kényszeríti az embereket is. (A választás titkosságának a megsértése 3 évi szabadságvesztéssel büntetendő.)

Bocsánatos bűn az ilyen kényszerítésnek való engedelmesség. Nem érheti gáncs azokat, akik féltik a családjukat, féltik a munkájukat, féltik a jövőjüket.

Azonban van megoldás a kényszer szülte helyzetre is: fényképezzük le a szavazólapunkat a kikényszerített módon, és utána húzzunk be még egy ikszet egy másik pártra.

Akadályozzuk meg a kényszerítőt az általa elért eredmény elérésében, mert így érvénytelenítjük a szavazólapot!

Lám-lám! A jelenlegi kormánypártok tagjai előbb magukat és társaikat fényképezték, most az egész országra akarják a fényképezést kiterjeszteni.

A Kubatov fényképek így születnek: erkölcstelenségből és politikai fertőből.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia közigazgatás kampányfinanszírozás kormánypárt elsőválasztók Európai Unió jóállam 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! magyar választások története 2014 abécé választásokra ... és ez nem vicc! nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr185586861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása