2013.10.14.
12:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Választópolgárok kérdezik: a nemzetközi megfigyelők létszáma?

dsc_2811_1381745665.JPG_1536x2304

Ki dönti el, hogy hány fő nemzetközi megfigyelő érkezhet a választásra?

Abszolút akadálya a nemzetközi választási megfigyelésnek az, ha a fogadó országba vízumkötelezettség van. A vízumot az adott ország külügyminisztériuma  küldő országonként szám szerint és személy szerint is meghatározhatja, hogy melyekből fogad vagy nem fogad megfigyelőket.

Oroszország és Belorusszia „üzemszerűen” alkalmazza ezeket a vízum szabályokat, sőt még azzal a lehetőséggel is élnek, hogy csak közvetlenül a választás napja előtt adnak vízumot a beutazáshoz, hogy ezzel is korlátozzák a nemzetközi megfigyelők tevékenységét.

A demokratikus államokban nem korlátozzák a nemzetközi megfigyelők létszámát.

Az Európai Unióban az utazásnak nincs korlátja. Azonban azt minden választási bizottságnak célszerű tudnia, hogy kik a nemzetközi megfigyelők, hogy információval, jogszabályokkal, hivatali épületekbe való belépés elősegítésével és adatokkal támogathassák munkájukat. A támogatás adminisztratív elősegítésének  a nemzetközi gyakorlatban elfogadott formája a regisztráció. A regisztráció nem szolgál politikai vagy más szempontú megkülönböztetést.

A nemzetközi megfigyelők lehet magánszemélyek (egyetemi oktatók, szakértők), külföldi országok választási bizottságai vagy nemzetközi szervezetek.

A nemzetközi szervezetek kb. egy évvel a választás előtt egy un. előzetes megbeszélésen egyeztetik a fogadó ország illetékeseivel a megfigyelők várható létszámát, az időtartamot, stb.

Az Európai Parlament 2013. júniusában felkérte a magyar kormányt egy ilyen előzetes egyeztetésre, de a külügyminiszter - egy sajtóközlemény szerint - erre nem tartotta szükségesnek reagálni.

A 2013. évi XXXVI. – frissiben módosított – törvény szerint a magyarországi választásokra érkező nemzetközi megfigyelőket a Nemzeti Választási Bizottság elnöke regisztrálja, illetőleg törli. Egyik döntéshez sincs indoklási kötelezettség, és jogorvoslattal sem élni. A magyar választási jogszabályok e vonatkozásban is hiányosak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók Európai Unió OVB külföldi választás 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr485567836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása