2012.10.13.
13:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mire kérjen felhatalmazást Bajnai október 23-án?

images_6_1350128325.jpg_276x183

Bajnai Gordon kérjen felhatalmazást a néptől az őszinte politikai beszédre.

Kevesen vannak azok, akik elmúlt két évtizedben politikusként vagy vezető köztisztviselőként őszintén beszéltek a nyilvánosság előtt. Még kevesebben voltak és vannak, akik Magyarország valódi problémáiról, nehézségeiről, gyengeségeiről mondtak őszinte szavakat. Elenyésző azok száma, akik képesek úgy megfogalmazni az előttünk álló nehézségeket, hogy az erőt adó és ne lefegyverző legyen. Az emberek mindennapi életét a gazdasági helyzet határozza meg. Ebből a szempontból különösen fontos a gazdasági helyzet őszinte feltárása, mert jobb dolog előre felkészülni a szerény lehetőségekre, mint kábítani a népet az égből hulló mannával és belekényszerülni a szűkös valóságba. Őszinte politika – politikai őszinteség, ez jellemezze Bajnai Gordon fellépését.

Bajnai Gordon kérjen felhatalmazást a néptől az Alaptörvény felülvizsgálatára, a kétharmados törvényekből a selejt, továbbá a szegény és szándékosan elszegényített népcsoportok negatív megkülönböztetését előíró törvények kiválogatására és megsemmisítésére.

Az elmúlt kettő évben nem csak olyan törvények születtek, amelyek a társadalom középső és szegényebb rétegeit súlytották. Nem lehet válogatás és mérlegelés nélkül minden törvényt megtagadni, amelyet ebben a parlamenti ciklusba alkottak. Még van annyi idő a választásig, hogy gondos szakmai munkával a felülvizsgálat programja és tartalma összeállítható. Társadalmi vitára kell bocsátani az új törvényalkotási programot.

Bajnai Gordon kérjen felhatalmazást a néptől, hogy minden demokratikus erővel és szervezettel tárgyalásokat folytasson.

A tárgyalásokra meg kell hívni minden olyan pártot és civil szervezetet, amely készen áll a jelenlegi kormány leváltására. Ebbe a körbe bele kell érteni a jelenlegi kormánypártok volt szavazói táborának képviselőit is, sőt, szükséges a jelenlegi kormánypártok azon képviselőivel való konzultáció is, akik nem kizárólag Orbán vezérségében gondolkodnak a jobb oldalon.

Bajnai Gordon kérjen felhatalamazást a néptől a jobboldali és baloldali centrumok együttműködésének a kialakítására.

A jobb és baloldali szélsőségeket és azok képviselőit a nemzeti párbeszédből kihagyni nem lehet. Meg kell tudni, hogy mit akarnak és mi az elképzelésük a jövőről. Azonban egyetértésre nem lehet velük jutni, mert a szélsőségesek a demokrácia keretein kívül akarják céljaikat megvalósítani. A szélsőségeseken kívül mindenki más kapjon lehetőséget arra, hogy résztvehessen a jobbközép és balközép együttműködésében, sőt a pártpreferenciával nem rendelkező civil szerevezetek, független jelöltek javaslatait is hasznosítani kell. A jelenlegi kormány projektei közül tovább kell folytatni mindazokat, amelyek nem önös pártpolitikai céljaikat szolgálják.

Bajnai Gordon kérjen felhatalmazást a nemzeti politika és az európai politka összehangolt vitelére.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatait összegezni és a különböző kormányok által elkövetett hibákat elismerni szükséges. Vitathatatlan, hogy a nemzeti politika szükségessége a határon innen és túl élő magyarok számára éltető erő. A jövőért érzett felelősség azonban azt diktálja minden magyarnak, hogy a életterünket és perspektívánkat Euróbában és az Európai Unió keretében kell megtalálnunk. A magyarságból nincs joga senkinek senkit kirekeszteni. Lehetnek jól vagy rosszul gondolkodó magyarok, helyesen vagy helytelenül cselekvő magyarok, de nincs magyarabb a magyarnál és legmagyarabb.

Nem a teljesség igényével fogalmaztam meg ezeket a gondolatokat. Bizonnyára másnak más gondolatai támadnak Október 23-a kapcsán. Javasolom, osszuk meg a gondolatokat egymással és a nyilvánossággal.

Ön szerint mire kérjen felhatalmazást Bajnai 2012. október 23-án?

Budaörs, 2012. október 13.

Dr. Tóth Zoltán, választási és közigazgatási szakértő

http://tothzoltan.blog.hu

 

 

 

11 komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia pártok 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr294846169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.13. 14:24:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2012.10.13. 14:32:09

Az alapjövedelem bevezetése, jogos társadalmi igény, közös nevező.

Ennek megvalósítására kérjen felhatalmazást!

www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

tibapó 2012.10.13. 23:47:38

"Lehetnek jól vagy rosszul gondolkodó magyarok, helyesen vagy helytelenül cselekvő magyarok, de nincs magyarabb a magyarnál és legmagyarabb."

Ez nagyon tetszik! :)

Hell István 2012.10.17. 06:44:49

Kedves Tóth Zoltán, minden rendben van az írásban, csak a "súlytották" szót kellene kijavítani "sújtották"-ra.

eszteredler · www.nehagyjuk.com 2012.10.17. 18:18:36

Ahogy Balavány György is megjegyezte: „Bajnai még soha, sehol nem határolódott el világosan az előző kormány vétkeitől. És amíg ezt nem teszi, vagyis a nevéhez kapcsolódó egyértelmű konnotációkat határozottan ki nem kapcsolja, addig bizony, kedves Tamás Gáspár Miklós, Bajnai „visszatérése a politikába” nem jelent mást, mint az MSZP-hatalom restaurációjának első lépését – nevezzük bár a kampány zászlóbontásának vagy csak egy szerény bejelentésnek (innentől ez csupán technikai, nem lényegi kérdés).”
Nos, valahol én is ezt várnám, szerintem erre nagy szükség lenne, mielőtt bármire is felhatalmaznám!

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.20. 20:04:44

@integrans: A felvetés nagyon hasznos. Ilyen javaslatokra gondoltam, amikor a cikket írtam.

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.20. 20:06:30

@tenzin: A blogom címe a jelmondatom is: A szavazatok erejével... és nem más módon. Köszönöm, hogy olvasta a blogom!

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.20. 20:07:15

@tibapó: Ha tetszik, akkor használja ezt a mondatot máskor is!

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.20. 20:08:12

@Hell István: Kedves Hell István! Köszönöm az észrevételét!

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.20. 20:11:39

@eszteredler: A múlthoz való viszony tisztázása fontos elem, ezt nyilván Bajnainak is meg kell tennie. Ennél csak a jövő fontosabb. Köszönöm, hogy elolvasta a cikkemet és észrevételt tett.

integrans 2012.10.21. 00:26:31

@Dr. Tóth Zoltán: Hát az alapjövedelem bevezetéséről már a félvilág beszél. - De sajnos a hazai tájékoztató szervek még nem hallják a kor szavát.

Pedig éppen ez az, ami hatékony gazdasági, társadalmi, oktatási, fordulatot adhat az országnak egységesen.

Tegnap volt alkalmunk az egyik szociálpolitikus barátunkkal a Tilos rádióban beszélni az alapjövedelemről. Itt lehet meghallgatni: tilos.hu/index.php?form=musor&id=562 - október 20. 16 órától 18 óráig.
süti beállítások módosítása