2012.06.22.
22:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tűzimádás a legrövidebb éjszakán

http://fn.hir24.hu/csucsfogyaszto/2008/06/20/szentivan_ej_magikus_ejszaka

Bőrös malachús szentiván éjszakájára – Macsó módra

(A leghosszabb nappal, amely tegnap volt 2012. július 21-én)

L: Shakespeare és Woody Allen egyes művei alapján

Az étel neve hivatalosan: Csemege karaj

A húsok megnevezése: 

·        bőrös sertés hús (gerinc, más néven karaj)

·        bőrös malac hús (bármely rész)

A kétféle húst egyszerű megkülönböztetni: 1000 Ft/kg  a sertés, 2000 Ft/kg a malac hús ára, 2010. évi áron. Célszerű megkérdezni a hentest is, ha ismerjük személyesen, hogy melyik hús milyen. Ha nem ismerjük a hentest, akkor bármely kérdésünkre mindig azt a választ kapjuk, hogy ez „malac”.

Alapvetések:

1.      a sütőedény nem lehet sokkal nagyobb mint a hús, de nem is lehet passzentos

2.      a hús alá a súlyának megfelelően max. 5% súlyú zsír kerülhet, más folyadékra nincs szükség (víz, bor, méz)

3.      a hús és a kevés zsír mellé 1 db kettévágott vöröshagymát és 4-6 gerezd fokhagymát helyezünk (csak megmosni szükséges, nem kell hámozni!)

4.       a húst annyi óráig kell sütni, mint ahány kiló súlyú (1 kg – 1 óra, stb.)

5.      a sütési hőfok 200 C fok elektromos sütőben (lassú sütés esetén kétszeres idő: 100 C/1 kg, 2 óra, de nem lesz ropogós a teteje, viszont szaftosabb marad a hús. Ezt a módszert az indiai Kamaszútra is tartalmazza.) A gázsütőről nincs információ, azt a gyakorlat tanítja.

6.      a húsnak legalább 1 órával korábban el kell készülnie, minthogy enni akarjuk. Ha készen van, akkor sem takarjuk le semmivel (pl. alufólia), mert a felület megpuhul és nem lesz ropogós!

7.      Újra melegítés szintén sütőben, max. 80 C fokon, és nem mikróban!

8.      Kötelező köret vöröskáposzta (hagyma, olajon, ecettel és sóval párolva) és krumplipüré (vaj és tej)

9.      a húst férfiú, a köretet hölgy készíti.

Előkészítés:

 Sertés

A sütőedényben 2-4 mm (!) vizet öntünk és forralunk fel (a víz szintje nem érheti el a  bőr és a szalonna együttes magasságát, nem érhet bele a húsba! A felforrt vízbe beletartjuk a gerincet 3 percre (megfőzzük a bőrt). Ezt a műveletet kézzel végezzük, nincs szükség villára vagy késre, mert akkor kifolyik a sütés során a húsból a leve.

A sütőedényből kiöntjük a vizet, majd a bőrt éles késsel kockázzuk. A kockák elegánsan kicsik legyenek, de nincs szükség túlzott aprólékosságra. A húsba ne vágjunk bele, mert ott kifolyik a zaftja a sütés során!

A kockás bőrt és az egész húst sózzuk és borsozzuk. Hogy mennyit? Olvasd újra a Kamaszútrát, mert ezt is a gyakorlat tanítja!

Malac

A malac húst megsózzuk. Ennyi.

Sütés

Az előzőek szerinti időtartam és hőfok mellett 10 percenként a saját levével meglocsoljuk a húst. A szünetekben könnyű sört és/vagy bort fogyasztunk. A tömény, égetett italok fogyasztása nem javasolt, mert elfeledkezünk a hús locsolásáról.

Pihentetés

A sütés után a húst kivesszük a sütőből és pihentetjük (lefedés nélkül). A szakács is pihenni tér (újságot olvas, dohányzik). NEM SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI, HOGY EZEN IDŐ ALATT  A KÖRETEK HOGYAN KÉSZÜLNEK, MIVEL AKKOR ELVESZÍTJÜK A KRITIKAI HOZZÁLÁLLÁS LEHETŐSÉGÉT EZEK VONATKOZÁSÁBAN.

Szeletelés

A sertést (mivel tisztán hús) nagyon vékony szeletekre vágjuk, míg a malacot (mivel csontos) a csontok mentén szeleteljük. Ajánlatos a nagyon éles kés használata. Villát nem szúrunk a húsba, inkább papírszalvétával (kézzel) fogjuk le az ugráló húst!

Étkezés

Étkezés közben gyakran dicsérjük az általunk elkészített hús kiválóságát és kritikai megjegyzéseket teszünk anyósunkra, a köretekre és gyermekeink életvitelére.

Miközben étkezünk könnyű sört/bort fogyasztunk, majd megérdemelt, ebédutáni nyugvást hajtunk végre.  Az igazi macsók még hozzáteszik: „Ráérsz holnap is elmosogatni!”

Tűzimádás a leghosszabb nap éjszakáján

Midőn a hús és a köret elkészül gyermekeinket/unokáinkat megbízzuk máglya vagy tábortűz elkészítésével. A kellemes nyári éjszaka nagyon jó szórakozás a tűz előkészítése, meggyújtása és táplálása. Javasolt a tűz mellett állandó felnőtt felügyelet állítása, mivel a megperzselt gyermek, a kissé szenes unoka kellemetlen perceket okozhat. Kitűnő lemenőink természetesen sem a húsból, sem a köretből nem esznek egy falatot sem, viszont, annál több fagylaltot követelnek, különösen, ha már elfogyott.

Felnőttek számára sem Shakespeare, sem Woody Allen művei cselekményének a követése nem ajánlott, mivel a rövidülő éjszakák hosszabb-rövidebb mosolyszünetet eredményeznek!

Vajon mit fogunk csinálni december 21-én, a leghosszabb éj éjszakáján?

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs filmszínházirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr374605675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása