2012.06.07.
22:13

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bognár Áron András: Vigyázó szemeteket Franciaországra vessétek!

A francia nemzetgyűlési választások előtt, melyek azok politikai törésvonalak, amelyek a társadalmi rétegződés mentén alakulnak ki Franciaországban? A frissen megválasztott köztársasági elnök Francois Hollande és pártjának jövőbeni elképzelései, jelentős megrázkódtatással járhatnak a francia társadalom szerkezetére. Az adórendszer gyökeres megváltoztatása (a gazdagok-szegények közötti társadalmi olló szűkítésére tett egyik lépésként ígérkezik a 150 ezer euro feletti fizetések adókulcsának, valamint a társasági adónak növelése) és a nyugdíjkorhatár változtatása (anno Sarkozy emelte fel 62 évre) könnyen rossz társadalmi közérzetbe csaphat át, így az ősz folyamán akár utcára is vonulhat a politika.

A bevándorló családból származó Sarkozy szociálpolitikája szemet hunyt a fiatalság körében tömegesen meglévő munkanélküliség és az etnikai kisebbségeknél jelentkező mélyszegénység felett. A gall társadalmat kettéválasztó szakadék mélyebb, mint valaha, amely ellenkezik a hagyományos francia szellemmel. Franciaországnak a forradalom óta lényegéhez tartozott, hogy szolidárisabb társadalom, mint az angol vagy az amerikai, jobban törődött például a nyugdíjasok vagy a társadalom más, sérülékenyebb tagjaival. A Sarkozy éra viszont kevés pozitív példát szolgáltatott e szellemiség továbbvitelére, inkább az egyenlőtlenségek kiéleződése erősödött fel a társadalmi rétegződés mentén.

A fiatalokat övező magas munkanélküliség további problémákra világit rá, mivel nem jutnak megfelelő munkahelyhez, így tömegével hagyják el az országot a jobb megélhetés reményében. Ezért lázadtak fel anno az első munkahelyt érintő munkajogi szigorítások ellen, amely a kormány meghátrálását eredményezte. Hogy milyen jövő vár ezekre a fiatalokra Hollande idején? Egyelőre kérdéses, a frissen megválasztott köztársasági elnök kiemelt ígéretei között szerepel, hogy döntéseinél fontosnak tartja, hogy a fiatalok érdekét szolgálják.

Ahogy a választok kihúzták a létrát a konzervatív Sarkozy alól, a szavazatok erejével a jövőben bármi megtörténhet. Franciaország most új mechanizmusok, átalakítás előtt álló újraelosztási rendszerek, megújuló gazdaságpolitika előtt áll a jövőre nézve, kérdéses mekkora társadalmi elfogadtatásra fog találni. Várható-e a francia társadalom szociológiai-politikai átrendeződése? Valószínűleg nem, de fontos üzenet lehet az Európai Uniónak a francia parlamenti választás eredménye: konzervatív vagy szocialista többség lesz-e a kormányzatban?

Hogyan hat a francia politikai változás a saját társadalmi rétegződésére?

Mely társadalmi csoportokat támogat a francia belpolitika és mely országokat támogat a francia politika az Európai Unióban?

Csupa kérdés, amelyre hamarosan választ kaphatunk 2012 június 10-én és 17-én?!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás Európai Unió Franciaország külföldi választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr804572535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása