2025-10-15 12-13 óra között a Rádió Bézsben az interneten. Lassan, de biztosan a magyar (hétköznapi) konyhának is részei lesznek az alaplevek. A francia-osztrák konyha hatására jelent meg a XIX. században először, majd Gundel Károly rendszeresítette a magyar (nagypolgári) konyhában. Én személyesen egy washingtoni bevásárló központban csodálkoztam rá az alaplevek sokaságára a polcokon. Mindenféle húsból, halból és zöldségből készíthetünk otthon is alaplét, amelyet levesek, főzelékek, mártások, pörköltek hígítására és ízesítésére használhatunk fel. A levesbetétek közül a májgombóc, a csipetke és a krumpligombóc receptjével ismerkedhetnek meg részleteiben. A műsor végi kérdés: mi a különbség a magyar házi májkrém és a francia paté között? Kérdésre kérdés a válasz: kacsamájból vagy csirkemájból?
A nyugdíjas utalványon a „hideg élelmiszer” felirat azt jelenti, hogy az utalvány kizárólag élelmiszer jellegű termékek vásárlására használható fel, de nem szolgáltatásra vagy meleg ételre (pl. éttermi fogyasztás, készétel a vendéglátóhelyen).
? Tehát ezzel az utalvánnyal jellemzően az alábbiakat lehetett megvenni:
-
alapvető élelmiszerek (kenyér, tej, sajt, felvágott, vaj, tojás stb.),
-
tartós élelmiszerek (liszt, cukor, rizs, tészta, konzervek),
-
friss zöldség, gyümölcs, hús, hal, hidegkonyhai termékek.
A „hideg” szó arra utalt, hogy nem melegkonyhai étel vagy közvetlen fogyasztásra elkészített fogás (pl. kifőzdében kapható ebédmenü, vendéglátói főtt étel) volt vásárolható belőle, hanem csak boltban kapható, hazavihető élelmiszer.
Szeretnéd, hogy pontos példalistát adjak a tipikusan engedélyezett és tiltott termékekről?

