2014.05.01.
16:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi csirkepaprikás leves

Budaörsi csirkepaprikás leves.

A csirkepaprikás elkészítési módjáról az interneten 9500 találatot értem el. Azonban minden újszülöttnek minden vicc új, ezért álljon itt a csirkepaprikás általánosan elterjedt receptje:

Vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. (Egy főre egy nagy fej hagyma negyede számol.) A lábosba csak annyi olajat/zsírt teszünk, hogy a beleszórt hagymát ne lepje el, mert akkor nagyon zsíros lesz a leves. A hagymát dinszteljünk, ami azt jelenti, hogy a forró tűzön sütjük. Ha a hagyma sötét sárga, akkor kidobjuk, és új hagymát dinsztelünk, mert a sárgás-barna hagyma már keserű, és elrontja az egész ételünket! Időben kell tudni mindent újrakezdeni! A hagymára nagy szemű sót hintünk, annyit, hogy a húsra is elég legyen. (A só mennyiségét a gyakorlat tanítja!) A hagymát fakanállal kevergetjük az újabb megégés ellen.

Egy egész csirkét vagy alkatrészét megfelelő mennyiségben kockára vágjuk. (1 főre 20 dkg csirkét számolunk nyersen.) A csirkecsontokat nem szükséges feldarabolni, a felkockázott hússal együtt megfőzhetjük, mert a csont jó ízt a levesnek. A felaprított csirkét a dinsztelt hagymára dobjuk, és hagyjuk a zsíron/olajon pirulni addig, amíg a hús kifehéredik és önmagából egy kevés levet ereszt. Pirulás közben fakanállal kavargatjuk, mert hajlamos odaégni.

A kifehéredett húst lehúzzuk a tűzről és fejenként egy mokkáskanál pirospaprikát szórunk a húsra – miközben lelkesen kevergetjük az ételt, mert a pirospaprika gyorsan odaég és keserű lesz. Beleteszünk az ételbe egy kevés zöldpaprikát, paradicsomot, a lábost visszatoljuk a tűzre és a csirkére ráöntünk annyi vizet, hogy ne lepje el teljesen a húst. Lassú tűzön rotyogtatjuk a csirkepaprikást, amíg a hús megpuhul.

A csirkehús puhaságát egy villával ellenőrizzük, a fűszerezettséget megízleljük, és ha megfelelő, akkor még két – budaörsi speciális - lépés van hátra: elsőként a csirkepaprikást felöntjük tejjel (fejenként 0,25 liter számol). Lassan forraljuk tovább az ételt, azonban nem kell lobogva forrnia! Második lépéként beleteszünk nokedlit (levesbetétet), amely fejenként 2 kanállal számol.

A budaörsi csirkepaprikás levest 10 percig állni hagyjuk miután levettük a tűzről. Mivel levesről (egytálételről) van szó, ezért mindenki saját szokása szerint folytathatja az ételt: kenyérrel, savanyúsággal: ahogyan otthon is szokta.

Az étel budaörsi jellegét a tej adja meg, amely sváb/német szokás. Erősíthetjük az étel sváb jellegét, ha staubolással sűrítjük a levest. A staubolás az jelenti, hogy 0,2 liter tejfölbe egy evőkanál lisztet csomómentesre elkeverünk, majd tejfölös lisztet egy külön edényben lassan felengedjük egy kevés levessel, midőn folyamatosan kavargatjuk. A felhígított tejfölös lisztet lassan belecsurgatjuk az egész levesbe. Ha csomókban maradt a staubolás, akkor vészhelyzeti megoldásként a lét egy másik edénybe áttöltjük, botturmix géppel simára keverjünk, és újra egyesítjük a budaörsi paprikás levest.

Jó étvágyat kívánunk!

(Ne feledkezzünk meg a csontokat a kutyának odaadni!)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr716102286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása