2017.09.03.
10:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pozsonyi piknik 2017. szeptember 2.

A Pozsonyi Pikniken 10 órakor már készen állt minden a látogatók fogadására: álltak a sátrak 3 sorban a Margit hídtól a Szent István park végéig, halomban a könyvek a Láng tékában, 100 zsíroskenyér várt a sorára éhesekre várva, a borkóstoló pultján sorakoznak a tiszta poharak, a színpadon a hangmester már csavargatja a gombokat, a program óriásplakátját a frissítették. Az első riportot Rédei Évával készítettem, a Pozsonyi Piknik kitalálójával, aki a Láng téka vezetője ma is. A könyvesboltban és a sátorban is nagyon sok a vásárló, időnként a 6 önkéntes is kevés a könyvek adásvételének a bonyolításához. A Kossuth Kiadó előtt Kocsis András Sándort sikerült megszólaltatnom: „A gazda szeme hizlalja a jószágot?” A Kossuth sátra előtt sokan állnak és a dedikáltatnak a kurrens írókkal. Sűrűn kattog egy fényképezőgép Gergely Beatrix kezében, aki az írókat, költőket fotózza, többek között a Kossuth sátora mellett Bitó Lászlót (fotó felül), aki saját könyv- és beszélgető sátra előtt dedikált. Kőrössy P. József a Noran Libro könyvkiadó igazgatója a mikrofonba arról beszél, hogy az ÉS hasábjain, az Agora rovatban indult egy diszkusszió az erdélyi magyar írók számára nyújtott magyar kormányzati pénzek szétosztásának „mechanizmusáról”. Farkasházy Tivadar a mikrofonom előtt a választási törvény matematikai összefüggéseit boncolgatja, miközben egyik kezével ebédel, a másikkal a Hócipőt árulja. Bíró Ibolya, történelemtanár az ötven évvel ezelőtti tanítványait szólítja meg név szerint a tömegben, és már kisebb kör alakul ki körülötte „Ibi néni, Ibi néni!” megszólításokkal. Lendvai Ildikó a Népszava sátor mellett beszélget a sokakkal, és hiába a hangosítás, az ötödik sorban már csak a melletted állót halhatod. A Holocaust Emlékközpont muzeológusa csak röviden tud beszélgetni velem, mert a sok-sok érdeklődőt nem győzik ellátni a prospektusokkal. Kerékgyártó István, író most készül új könyvének a kiadására, talán a jövő évi könyvvásáron már kapható lesz. Addig titkolja még a témáját is, hogy a nagyobbat szóljon a beharangozás. A budapesti színházak sátrai sorban állnak az Újpesti rakparton, és a jegyeknek számos vásárlója akad.

 

Népünnepéllyé vált a kilencedik alkalommal megrendezett Pozsony Piknik, ahol pozsonyi kifli is volt Pozsony városából és barcheszbe töltött sólett Újlipótvárosból. És sok-sok ismerős is volt, aki az ismerőseit kereste és találta meg a föl-alá sétáló tömegben. 2018-ban is eljövünk a tizedikre!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budapest filmszínházirodalom Civil Rádió Rádió Bézs 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6112800022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása