2013.08.15.
21:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Papíron vagy elektronikusan?

AGMA_Ostrakon_Thémistocle_3.jpg_800x539

Elektronikus szavazás - előzmények

Egy újszülöttnek mind vicc új…Egyes politikusok kezdik újra felfedezni az elektronikus szavazás lehetőségét, amelyre már 1995-ben a közigazgatáson belül javaslat született, és amelyet törvényjavaslat formájában a kormányzat elvetett 1997-ben. 2002-2004 között ismét volt rá szakmai szándék, de a politika ismét elvetette a javaslatot.

Az emberek és a politikusok hajlamosak arra, hogy az általuk megszokott dolgokat úgy tekintsék, hogy a világon mindenütt úgy van, ahogy ők azt szűkebb hazájukban megszokták. Így sokan azt hiszik, hogy a szavazásnak hagyományosan papír alapú, erre a célra kialakított szavazólapon kell megvalósulnia.

A görög városállamokban (agórákon) sem papír alapú szavazólapon szavaztak, hanem agyagból készült karcolható „cserépen”[i]. Egyes parlamentekben – így a magyarban is – előfordult, hogy a titkos szavazások alkalmával a képviselők fehér vagy fekete golyó bedobásával szavaztak igennel vagy nemmel egy törvényjavaslatról. Az USA egyes államaiban (pl.: Oregon, California), ahol lyukkártya lyukasztó géppel rögzítik a választópolgárok a szavazásuk tartalmát egy lyukkártyára. (A lyukkártyákat a szemeteszsákhoz hasonló nylon zacskókban gyűjtik össze /ez az urna/ és a helyi kommunális vállalat a tisztára mosott szemétszállító teherautókkal szállítja a „szavazólapokat” a szavazókörökből egy központi adat feldolgozóba, ahol csattogó lyukkártya-olvasó gépekkel számszerűsítik a választás eredményét.)

Más államokban (pl.: Texas) választás szakmai zsargonnal „egykarú rabló” elnevezéssel illetett háromajtós szekrény méretű, a z 50-60-as évek „számoló gépeinek” elvén működő, 2 tonna súlyú vasszerkezetekbe lehet leadni a szavazatokat, amely egy 10 cm széles lyukszalagba rögzíti az egyes polgárok szavazatait. Az egyenként 20 kg súlyú papírtekercseket megyénként egy központi lyukkártya-olvasóval összesítik.

A papíron való szavazás sem egyforma a világban. Izraelben mindenki annyi szavazólapot kap, amennyi a pártok száma, és a borítékba csak egy párt céduláját kell beletenni, a többit haza lehet vinni, vagy egy a szavazóhelyiségben levő szemétkosárban elhelyezni. (A képes beszédnek jó lehetősége ez a szavazási mód: egyet szeretek, a többi kukába!) Más országokban egy pipát (stimt) kell elhelyezni. Sok-sok országban az X a szavazási módszer: amely párttal, jelölttel egyetértek behúzok egy X-et egy négyzetbe. Más országokban egy körben kell egy X-et elhelyezni (Magyarországon is).

Az elektronikus szavazás elődje a „szikra-távírókkal” vette kezdetét, a világ óceánjain hajózó katonák szavazásával. Hiszen a hazáért harcoló hős katonákat nem lehet megfosztani a választójogtól. Később a diplomácia képviseletek kaptak lehetőséget arra, hogy szavazhassanak a választáson. (A jelölés jogával nem élhettek.) Új lehetőséget teremtett a „telex”, majd a teletext, még később a telefax megjelenése a választási igazgatás folyamatban.

Az „internet” kifejlesztése kifejezetten a XX. század végén harcoló katonai alakulatok számára történt.


 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia közigazgatás pártok határon túli magyarok kormánypárt szavazólap előválasztás elsőválasztók MSZP Európai Unió Bajnai Bokros külföldi választás 2014 Magyarország Együtt 2014 Kuncze Demokratikus Koalíció magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók Szalaykör választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr355462165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása