2014.08.30.
15:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Friss szilva - nektarin csatniban

img_5143_640x480_1409403019.jpg_640x480

Friss szilva nektarin csatniban – már a desszert neve is a nyárra utal. Szerencsés emberek vagyunk, mert a szobánk ablaka előtt van egy szilvafa, amelyen nagyon finom, nem puhuló és édes-pikáns ízű, nagy szemű szilva terem. Általában augusztus középétől már ehetőre érik (szerintem már július végén is, de a házi gyümölcsérés-ügyi hatóság rendszeresen felülbírálja álláspontomat. Augusztus végén még mindig van a fán friss szilva, de a család már eltelt a friss gyümölccsel, és ekkor új formát adok a friss szilvának: nektarin csatniba teszem egy kistányérban, és máris desszertként adható főétkezés után vagy tízóraira, uzsonnára önállóan is.

A friss szilvához nem kell semmilyen receptet adni, lényeg az, hogy még olyan kemény legyen, hogy rá lehessen harapni.

A csatni[i] elkészítésének a legfőbb feladatai azonban már leírást igényelnek. Miben különbözik a csatni a lekvártól? Döntően a fűszerezéstől és attól, hogy a lekvár hosszabb ideig tárolható, míg a csatni legfeljebb néhány hétig bírja a hűtőszekrényben. Csatni bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből készíthető, jelen esetben nektarinból.

Egy lábosra való nektarinra tegyünk szert. Ha megmostuk, akkor már nem kell hámozni vagy egyéb faksznis dolgot csinálni, kimagozzuk és egyharmaddal nagyobb lábosba tesszük, hogy a forralásnál ne fusson ki (mert az nagyon nagytakarítást igényel). A félbevágott nektarinhoz fahéjat, szegfűborsot teszünk, és lassan forraljuk. (Ha teljes erővel forraljuk, akkor gyorsan lekozmál az alja, és akkor nincs mentség: kukába az egésszel, mert a kozma illata mindig ott lesz!) Ha pikánsabban szeretjük, akkor egy-két csili (egy fél cseresznyepaprika) is nagyon jó kiegészítés lehet!

A cukorral mi nagyon csínján bánunk. Egyrészt a nektarin (őszibarack, stb.) önmagában is édes, másrészt ne nyomjuk el a nektarin önmagában is kiváló ízét egy átlagos és szokványos kristálycukorral. Ha a kóstolás után még mindig úgy gondolja, hogy a cukor édessége a nektarin saját napsütéses, pikáns, savanykás-édeskés ízénél jobb, akkor - nosza - elő a kristálycukorral!

A felforrt masszát 3-5 percig forraljuk mindössze. (Ez nem lekvár!) Botmixerrel egyneműre kavarjuk a nektarint, és a még forró masszát valamilyen – kimosott – üvegbe, dobozba, lábosba töltjük. Ha lezárható üvegbe töltöttük, akkor érdemes a feltöltés és lezárás után a tetejére fordítani, mert a forró anyag dezinficiálja a lezáró kupak tetejét, és így tovább tárolható a hűtőben a romlás veszélye nélkül.

Ha már nincs friss gyümölcs a csatnihoz, akkor a kiválasztott lekvárhoz egy kevés vizet töltünk, és lassan forraljuk – a kiválasztott fűszerekkel együtt.

Bevásárló lista

 

3 kg friss szilva                                                                 700 Ft (2014)

 

3 kg friss nektarin                                                           1200

 

1 rudacska fahéj, 10 szem szegfűbors                      100

 

Összesen:                                                                         2000 Ft

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr856650319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása